3 generaties zakhorloges vanaf 1848, incl IWC

Bij familie bezoek kwamen deze horloges tevoorschijn. Het betreffen horloges van 3 generaties grootouders. Zitten mogelijk hele unieke horloges tussen.

Wie kan helpen deze modellen verder te identificeren? Afkomst, jaartal, achtergrond?

Heeft iemand tips, waar kunnen deze nog gerestaureerd worden?

Van links naar rechts:

Geen merk, gravering ‘Openbare lagere school’ Amsterdam 1904 achterop.

Het grootste horloge, staat geen naam/merk op. Aan de achterkant onder het klepje zit een gat voor een klein opwind sleuteltje.Verder in beide klepjes voor en achter staan de volgende zilver markeringen: een gezicht van de zijkant, een U, een hondenkop van de voorkant, en een tijger.

IBEZA, lukt me niet om achterklep te openen.

Union Ancre

IWC, ik kan hiervan het achter klepje niet open krijgen dus ik kan geen details zien. De wijzerplaat lijkt van emaille. Is dit een echte oude IWC? Hij is in vergelijking met de anderen wel in heel goede staat, is deze van een recenter jaartal of?

Het horloge met gouden ketting zou van rond 1848 zijn. Het glas ontbreekt maar de voorkant kan open. Op de wijzerplaat zit een gat voor een opwind sleutel. Wat is dit voor horloge? One of a kind of zijn er meer van dit soort? Is dit iets voor een museum of helemaal niet?

Hier de detail fotos:

3 likes

Gaaf hoor, mijn vader vertelde me laatst dat mijn opa een gouden zakhorloge had met repeater, om daar meteen aan toe te voegen dat die is omgesmolten voor goud… aarrgghh…

Voor advies moet je even wachten op @koen een van de jongste leden maar specialist in de oudste horloges… :smile:

De IWC is sowieso de klapper van de collectie qua marktwaarde. Ik denk aan begin 20ste eeuw, maar ik ben hierin geen expert. In het algemeen kun je tegenwoordig stellen dat de meeste horlogemakers niet zitten te wachten op zakhorloges - vooral omdat het de klant meestal “niks” mag kosten (ervaring), maar er wel mega-veel werk aan kan zitten om e.e.a weer goed aan de praat te krijgen. Je zult echt een liefhebber moeten treffen die het niet voor het geld (meer) hoeft te doen.

Het horloge met gouden ketting is een spillegang. Vermoedelijk eind 18e eeuw. Dus veel ouder dan 1848. Als het goed is kan de buitenste bewerkte kast er af. En kan de glasrand omhoog geklapt worden. Bij 6 uur zit een palletje die je in kunt drukken en het uurwerk er uit draaien. Schanierpunt zit bij 12 uur. Uurwerk met snek en ketting en spillegang is waarschijnlijk mooi bewerkt. Vermoedelijk Engels, meestal zijn deze uurwerken wel gesigneerd. Kast kan goud zijn of verguld zilver of verguld messing. Opwinden moet aan de achterkant van de binnenste kast. Aan de wijzerplaat kant kun je met een sleuteltje de tijd instellen. Leuk horloge met zeker enige waarde maar geen museum stuk.

Ko

Hallo,
Mooie verzameling zakhorloges uit de familie!
Er zitten een aantal leuke/bijzondere horloges bij, zoals de snekken(de bovenste en onderste rechts). Ik zie ze regelmatig in liefhebberskringen/beurzen/etc maar ik zie ze slechts zelden vanuit families als erfstukken. De twee andere zakhorloges lijken mij de volgende generatie, rond 1900-1920. De IWC kan gedateerd worden mbv een serienummer van het uurwerk en serienummertabellen. De twee met de gele lijken mij de jongste, rond 1920-1940.

Mocht je willen mag je best een keer langskomen met de horloges, dan kan ik ernaar kijken voor je en de technische staat beoordelen en eventueel prijsopgaves doen voor reparatie/revisie. Daarnaast kan ik je dan ook per horloge wat meer vertellen en de jaartallen wat nauwkeuriger bepalen aan de hand van serienummers(en stempels bij de oudere horloges)

Met vriendelijke groeten,
Koen

Wow dank voor de info heren! Realiseer me nog maar half hoe mooie vondst dit is :). Toch specialer dan mn eigen verzameling met als topstuk Seiko sarb uit japan.

@Koen ik zal binnenkort contact opnemen, ben wel benieuwd!

Heeft iemand misschien nog advies hoe ik de achterklep van de IWC open kan krijgen? Ik kan het knopje indrukken met een nagel, maar dan gaat ie niet vanzelf open en er is heel weinig ‘rand’ om hem open te duwen met een andere nagel. Zijn hier tools/techniek voor?

Totaal geen verstand van, maar aan de reacties te zien heb je mooie stukken in bezit! Erg mooi!

Gr Max

Dat knopje van de IWC wat je met de nagel in kunt drukken is bedoelt voor het verzetten van de wijzers. Knopje ingedrukt houden en aan de kroon draaien.
De kast kun je openen door voorzichtig een mesje tussen deksel en kast te duwen. Meestal zit er al een gleufje, naast de kroon. Hij heeft twee achterdeksels.

Ko

Voor alle zekerheid; dat moet wel een speciaal mesje zijn om horlogedeksels mee te openen zonder de kast en/of deksel te beschadigen! Niet gaan knoeien met een aardappelschilmesje dus! :wink:

Dat soort dingen vind ik bij mijn familie nou nooit!
Prachtig! Geniet er van, wees er zuinig op. Laat ze als je je het enigszins kunt veroorloven restaureren.
Ik ken @Koen niet persoonlijk maar wat ik van hem lees en zie hier op het forum lijkt mij dat een uitstekend contact!
Koester de klokjes en als je zelf oud bent geworden: zorg er voor dat ze weer aan een volgende generatie worden doorgegeven.

1 like

Ik heb de IWC met nagel toch open gekregen.

In de 2 kleppen staat het nummer 531359. De binnenste kelp is van metaal, die ziet er ook meteen wat ouder uit.
Op het uurwerk staat het nummer 43*869.

Volgens Google zou deze uit 1925 kunnen zijn. Wat denk jij @koen ? Hoe vind je de staat van het mechanisme (op de foto afgaand)?

1 like

mooi ding die iwc.

Wat leuk ik heb hier een iets ouder Broertje van de IWC.
Ook een Familie stuk van grootvader. Casingnummer 360639 en uurwerknummer 330481. Volgens mij uit 1904 aangekocht in Den Bosch. Hij is al eens teruggeweest naar Zwitzerland on het glas te laten vervangen omdat deze gebarsten was. Hij is rose 14k goud.

1 like