Account verwijderen? Zo doe je dat >

Als je je account wilt verwijderen dan kan je een berichtje sturen aan de beheerders (moderatoren).
Dat kan per pb of naar horlogeforum@kpnmail (punt) nl
Je account wordt dan geanonimiseerd. Je gebruikersnaam verandert dan in “Anon872634764” of iets dergelijks. Je berichten blijven staan, maar niemand kan dan zien door wie ze geschreven zijn of herleiden naar jou.

Mocht je ooit spijt krijgen, dan kan je niet zomaar opnieuw lid worden. Je gaat waarschijnlijk met hetzelfde ip-adres inloggen en dat mag helaas niet. Stuur in dat geval even een berichtje naar de beheerders, dan zorgen zij ervoor dat het wél kan.

Ihkv de privacywetgeving is je emailadres een persoonsgegeven. Door het anonimiseren wordt je emailadres gewist en worden er geen persoonsgegevens meer bewaard.
Het verwijderen van al je berichten is dus niet aan de orde, het anonimiseren van degene die ze geplaatst heeft wél!

Hieronder een verdere uiteenzetting over verwijderen, AVG, auteursrecht etc

Op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens (de “privacywet”) heb je het recht om te verzoeken dat je naam en andere persoonsgegevens uit bestanden worden verwijderd, als deze niet meer “ter zake dienen” zoals de wet dat noemt. Forumberichten zijn ook persoonsgegevens, omdat ze gekoppeld zijn aan je account.

Wanneer zijn je postings dan niet meer “ter zake dienend”? Dat is een hele lastige. De privacywet werkt dat niet uit, omdat die er vanuit gaat dat dat eigenlijk vanzelf spreekt. Ben je ergens geen klant meer, dan zijn je adresgegevens niet meer ter zake dienend en die moeten dus op verzoek worden verwijderd. En heb je ooit toestemming gegeven om je naam ergens op een lijst te zetten, dan kun je die toestemming intrekken en dan is men in principe ook verplicht je naam te verwijderen.

Bij een forum (en dus ook het horlogeforum) speelt er echter meer. Je berichten zijn niet zomaar persoonsgegevens, het zijn óók bijdragen aan een discussie, ze maken deel uit van de gemeenschap die rondom het forum is ontstaan. En daarmee gaat de volgende uitzondering uit de privacywet gelden: wanneer iemand een “eigen aantoonbare noodzaak” heeft om je persoonsgegevens te publiceren, dan kun je geen verwijdering daarvan eisen.

Die noodzaak is bij internetfora de vrijheid van meningsuiting, meer specifiek: het belang om een compleet en begrijpelijk archief te kunnen publiceren. De integriteit van archieven is namelijk een essentieel deel van die vrijheid van meningsuiting. En die vrijheid is, net als privacy, een grondrecht. Dat betekent dat je niet kunt zeggen “mijn privacy, weghalen”, maar trouwens ook niet dat de beheerder altijd mag zeggen “vrijheid van meningsuiting, het blijft staan”. Er moet een balans worden gevonden tussen de belangen van beide partijen.

De privacytoezichthouder heeft in hun Richtsnoeren over privacy op internet uitgewerkt hoe die balans er in principe uit zou moeten zien. Kort gezegd komt dit op het volgende neer:

Wie op een forum post, geeft daarmee toestemming voor publicatie van de persoonsgegevens die hij in zijn berichten opneemt. Op die grond mag het forum de posts publiceren, verspreiden en archiveren.
De toestemming kan op elk moment worden ingetrokken. Het forum moet dan bepalen of ze nog een “eigen noodzaak” heeft om berichten te laten staan. Zo niet, dan moeten de berichten weg.
In principe is die noodzaak aanwezig als berichten deel uitmaken van een discussie, want die discussie wordt anders onbegrijpelijk. Een los berichtje, bv. je tekst bij je Avatar, is geen deel van een discussie en moet dus in principe weg.
De naam en contactgegevens moeten sowieso worden verwijderd en het profiel moet aldus worden geanonimiseerd. Wij gebruiken Anon123456789 om de berichten alsnog een ‘eigenaar’ te laten hebben. Is de naam op zichzelf nieuwswaardig (bv. omdat veel mensen over die gebruiker discussiëren) dan zou de beheerder hiervan kunnen afzien, maar dat moet hij wel onderbouwen (wij wijken niet af, behalve bij Ervaringen indien relevant).
In bijzondere gevallen moeten berichten tóch weg als ze deel zijn van een discussie. Het beste voorbeeld is als er gevoelige medische gegevens in het bericht staan. Het privacybelang weegt dan meestal zwaarder dan de vrije meningsuiting. Wij dien dit echter al tijdens de discussie.
De bewijslast dat sprake is van een bijzonder geval ligt bij de gebruiker. Bij een verzoek tot verwijdering hoeft de beheerder dus alleen het profiel op te heffen, de gebruikersnaam te vervangen door “Anon123456789” en eventuele profielteksten onzichtbaar te maken. Voor andere zaken moet de gebruiker aandragen om welke specifieke berichten het gaat, welke bijzondere situatie daar speelt en waarom weghalen belangrijker is dan de integriteit van het forum.