De bezel van een duiker en het gebruik!

Inleiding
De afgelopen tijd (aantal jaar) ben ik me steeds meer gaan verdiepen in duikhorloges. Dit mede omdat ik ze gewoon gaaf vind en ook daadwerkelijk (mits meer dan 30atm) gebruik!
Uiteraard kun je tegenwoordig (gebeurt ook) beter een duikcomputer gebruiken want dat is vele malen makkelijker. Echter dit is een hobby, anders kunnen we net zo goed allemaal een quartz gaan dragen want die zijn vaak toch nog nauwkeuriger, goedkoper, etc. Enfin, gewoon leuk om te weten, net zoals de geschiedenis van een merk of het functioneren van een bepaalde complicatie.

Tijdens mijn zoektocht naar duikers ben ik verschillende mooie modellen tegen gekomen, maar ook mooie verhalen over de functie van de bezel. Aangezien sommige verhalen een eigen leven zijn gaan leiden hier toch een kort stukje met de verhalen die ik ben tegen gekomen en mijn persoonlijke kijk op het geheel.

http://www.flickr.com/photos/bidle/5414454898/][img]http://farm5.static.flickr.com/4142/5414454898_fe84a2e3c7_o.jpg[/img

De bezel:
Is destijds, in de jaren 50, geïntroduceerd en zoals ik heb terug kunnen vinden door Rolex. In deze tijd kon de ring beide kanten op draaien. De gedetailleerde schaalverdeling van de eerste 15 minuten heb ik ook het eerst kunnen terugvinden op een Rolex van 1954 in het boek “Rolex submariner story” van Mondani.
Nu vinden we allerlei verhalen over hoe we de bezel zouden moeten gebruiken echter kloppen de meeste helaas niet. Zelfs in duikboeken kom je verhalen tegen die niet kloppen.
De meest voorkomende verkeerde manier is dat men bij een duik van 35 min de 35 van de bezel gelijk zet met de minutenwijzer. Op die manier zou je de marker steeds dichterbij zien komen, echter aflezen is natuurlijk niet echt te doen. Dit aangezien je zelf moet gaan hoofdrekenen. Telkens 60 min van het getal dat bij de marker staat aftrekken om te zien hoeveel minuten je nog te gaan hebt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling onder water, want dan wil je de totale tijd of de resterende tijd in Ă©Ă©n oogopslag zien.
Daarbij komt nog eens dat je de bezel tegenwoordig Ă©Ă©n kant op draait. Dit om te voorkomen dat als deze verdraaid je altijd minder tijd overhebt volgens je horloge. Mocht je bovenstaande methode gebruiken en de bezel verdraaid, dan heb je een probleem want er komt dan juist tijd bij. Ik heb Ă©Ă©n merk gevonden die daar bij stil heeft gestaan en een schaal op de bezel heeft gemaakt welke terugloopt. Heb dit na dit model verder niet meer terug gezien, dus commercieel was het geen succes. Helaas ook nog eens, vind ik, een lelijk ding. Vandaar dat ik jullie enkel zal confronteren met de bezel van het model; de Breilting B1. :wink:

http://www.flickr.com/photos/bidle/5413844351/][img]http://farm6.static.flickr.com/5212/5413844351_c2295f9eb2.jpg[/img

Sommige duikersboekjes geven nog aan (staat ook nog op Wiki) dat dit voorheen wel de bedoeling was en men gebruik maakte van een formule. Men zou bij een duik van bijvoorbeeld 35min eerst 60 van 35 halen en dan de ring op 25 zetten. Dit zodat men onder water ziet dat de marker bij de minutenwijzer is en men veilig naar boven kan gaan en eventueel nog een deco-stop kunnen maken. Voordeel zou zijn dat je op het einde dan gebruik kan maken van de gedetailleerde schaalverdeling van de eerste 15min op de bezel.
Dat dit zou kloppen lijkt me ook erg onwaarschijnlijk mede omdat je dit van te voren allemaal al hebt berekend. Dus met deze methode moet je om je horloge correct te gebruiken zelf eerst nog gaan rekenen. Immers de ene keer ga je dieper dus duurt het stijgen/dalen langer, daarbij als je de formule hanteert “60min-duiktijd=waarop de bezel gelijk gezet moet worden” kun je nog gekke dingen tegenkomen bij bijvoorbeeld een korte duik van 15min. :wink:

De eerste 15/20 minuten.

http://www.flickr.com/photos/bidle/5413844571/][img]http://farm5.static.flickr.com/4109/5413844571_efe015837a.jpg[/img

De meeste duikhorloges hebben tegenwoordig een gedetailleerde verdeling van de eerste 15-20 minuten. Bij sommige is deze ook nog eens geaccentueerd in rood. Waar kan dit dan goed voor zijn? Immers kom je de eerste 15-20min enkel tegen in het begin van je duik en zie je ze daarna niet meer langs je minutenwijzer komen. Dit aangezien een duik bijna altijd korter is dan 60min.
Laten we beginnen met het rood. Het rood is pas later geĂŻntroduceerd en heb nergens kunnen terugvinden dat dit een reden had. Het leek me sowieso al vreemd, mede aangezien rood de eerste kleur is die opgenomen wordt in het water en dus niet te zien is in het diepe. Hier een mooie plaatje van de kleuren en tevens verwijs ik graag verder naar dit goede en interessante artikel over kleuren in water: http://www.educatedangler.com/index.php?option=com_content&view=article&id=921

http://www.flickr.com/photos/bidle/5414454670/][img]http://farm6.static.flickr.com/5254/5414454670_3aec5ba822_o.jpg[/img

Kortom helaas geen spannend verhaal want heb slechts er niks over kunnen terugvinden behalve speculaties. Ik blijf er dan ook bij, samen met wat anderen, dat het gaat om design.
Dan nog de gedetailleerde schaalverdeling verdeling, daar kan ik enkel bij bedenken dat het handig is voor deco-stops ( zie hier een link voor uitleg http://en.wikipedia.org/wiki/Decompression_stop).

Hoe dan wel
De meest voorkomende manier om tegenwoordig de bezel te gebruiken is om de marker gelijk te zetten met je minutenwijzer. Vervolgens zie je dan de tijd verstrijken en weet je aan het einde de totale tijd van je duik. Aangezien de totale tijd van je duik bijna altijd onder de 60min zal zijn.
Doxa laat op haar site een andere manier zien, maar dit met name omdat zij ook een schema op hun duikring hebben staan van de Navy. Daarop is af te lezen wat de max tijd is op een bepaalde diepte zonder gebruik te maken van een deco-stop. Hiervan hebben ze een leuke animatie gemaakt op hun site: http://www.doxawatches.com/bezel.htm

Zelf vind ik een chrono duiker ideaal!! Mooie foto hĂš? :slight_smile:

http://www.flickr.com/photos/bidle/5393518318/][img]http://farm6.static.flickr.com/5214/5393518318_1828aab3d1_z.jpg[/img

Velen zullen denken dat een chrono niet op een duikhorloge thuis hoort , want je kunt hem onder water moeilijk aflezen. Met het laatste ben ik het wel eens, echter kan deze wel nuttig zijn.
Aan het begin start je de chrono en kan je bij de JLC en sommige anderen de pushers op slot zetten. Dit is handig want daardoor kan deze niet per ongeluk gestopt worden. Tijdens de geplande duik gebruik ik de bezel om de tijd bij te houden op een bepaalde diepte bijvoorbeeld 15min op 12meter en 5 minuten op 20 meter. Dit lees ik ook af door de marker van de bezel telkens te verdraaien naar de minutenwijzer. Op deze manier komt de gedetailleerde schaalverdeling van de eerste 15min wel van pas. Al helemaal indien er een deco-stop gemaakt moet worden en je onder de boot hangt te wachten. Eenmaal boven water kan de chrono weer worden gestopt om de totale duiktijd te bekijken.

Tot zover mijn verhaaltje m.b.t. de bezel van een duiker. Het is voor mij de eerste keer dat ik iets dergelijks schrijf, maar wilde het met jullie delen. Had het al eerder willen doen maar mede door mijn disleektie nooit gedaan/gedurfd
 :wink:

16 likes

Voor wie het leuk vind


Hieronder een link van bijvoorbeeld Ă©Ă©n van de verhalen en waarin meerdere fouten staan.

Brrrrrr


1 like

Bidle bedankt voor deze educatieve post!

Wat mij betrefd hoef je je niet druk te maken om je dyslectie, Wout en ik hebben het ook beidden en in denk hier het een en ander door de vingers word gezien qua spellingsfouten.

Ik heb weer wat bijgeleerd zo voor het slapengaan, de volgende keer een postje over een ander onderdeel van een duiker totdat we alles hebben gehad van caseback tot sluiting? Het is maar een idee :wink:

Nogmaals top post, die Jaeger blijft mooi!

Beste Bidle,

Bedankt voor je verhaal.
Voor de eerste keer goed gelukt dacht ik zo.

Met vriendelijke groet,
Patrick.

Gaaf artikel Bidle! Ik stuur het door naar de leden van mijn duikclub!
(tu)(tu)

DuikOpa;)

Titus Calypsomatics hebben ook een ‘countdown bezel’ zoals de Breitling die je toont! Typisch is wel dat die Titussen bezels hebben die beide kanten op kunnen draaien (al dan niet met ‘clicks’).

Goed artikel!

Leuk verhaal en leuk gedaan met die fotoos die uit de forumachtergrond opduiken.
Ga zo voort!

Beste Bidle,

bedankt voor dit informatieve stuk (tu) Alles wat ik altijd al wilde weten, maar nooit durfde te vragen:D (vrij naar Woody Allen)
Enne, over die dyslectie zou ik me maar niet druk maken. Die Jaeger is prachtig idd.

groet,
Stef

Leuk informatief stuk,ook voor mij als niet-duiker.
“keep up the good work”!(tu)

Goed verhaal over een door mij vaak gebruikt onderdeel van het horloge hoewel ik hem niet gebruik waar hij voor gemaakt is namelijk duiken.
Ik merk toch regelmatig irritatie bij mij wanneer ik een horloge draag zonder duikerring, voor mij een handige “gadget”.

Bedankt voor de leerzame post. Helaas gebruik ik de bezel alleen in de keuken, ook dan is de door jou gebruikte methode het prettigst.

Gr. Thomas

Ik ben geen duiker, maar vond het toch een leuk informatief stuk, bedankt dus! Alleen m’n toetsenbord zit nu onder het kwijl vanwege die foto’s van de Ulysse Nardin en de Jaeger-Le Coultre, wat een beauties!

Trouwens, als je niet in de laatste zin over je dyslexie was begonnen, had ik het nooit opgemerkt. Dus maak je daar maar geen zorgen over.

Leuk verhaal joh (tu)

Overigens een kleine correctie mbt de Breitling die je laat zien, dat is geen B1 maar een Navitimer 3100.

Leuk en leerzaam stuk! (tu)
En toffe afbeelding van ‘light penetration in open ocean’.

Duidelijk en helder verhaal. Aangevuld met mooie foto’s (tu)

De bezel van de Breitling die terugtelt zou je in mijn ogen alleen kunnen gebruiken voor de tweede duik. Met de gegevens van je eerste duik en de maximale diepte die je op de tweede duik wilt halen kun je immers berekenen hoe lang je dan mag duiken.

Wordt dit een serie verhaaltjes over duikhorloges (volgende keer misschien iets over wat een horloge nou een duikhorloge maakt - er is zelfs een ISO-standaard voor).

Eigenlijk snapte ik er werkelijk geen hout van

Van hetgeen je schreef dan he?
Onbegrijpelijk! Mag geen Nederlands schrift heten!

(:D(:D(:D(:D(:D(:D(:smiley:

Je kunt werkelijk op geen enkele manier merken dat je last hebt van dyslexie!
(tu)

Ik gebruik mijn duiker altijd op de manier zoals jij omschreef; begin duik 0 op grote wijzer draaien.

Dan is de schaalverdeling bij de eerste 15 minuten ook handig om bijvoorbeeld je eitje beter in de gaten te houden bij het koken :wink:

hark Schreef:

Dan is de schaalverdeling bij de eerste 15 minuten
ook handig om bijvoorbeeld je eitje beter in de
gaten te houden bij het koken :wink:

Dat is volgens mij ook de enige reden voor die eerste 15 minuten :slight_smile: in ieder geval wel waar ik het voor gebruik (of de rijst of de pasta etc).

Mooi informatief verhaaltje, thx! Ik gebruik de bezel voor het timen van
err pasta of rijst koken ofzo :wink:

Ik duik zelf ook niet, maar gebruik de bezel wel voor tijd af te lezen bij koken of op het werk voor de pauze.
Heb niet altijd op een bepaalde tijd pauze en dan weet ik weer wanneer ik weer aan het werk moet.
En inderdaad met het draaien van de pearl op de minuten wijzer.
Ik kende ook geen andere wijze.

Leuk stuk, zo mogen er nog meer komen.

Wat gaaf, bedankt. Weer wat geleerd.

Wat leuk trouwens dat je over die B1 verteld. Ik keek deze week naar een advertentie van een Breitling Rattrapante met precies de zelfde bezel, ook tegen overgesteld. Nu weet ik wat er het idee achter is. Enkel was deze Breitling maar 5 atm waardoor het meer sier was dan dat het echt nut had.