Is seconde afwijking per dag een goede graadmeter voor staat van uurwerk?

Ik zag laatst hier op HF een voorbeeld van een (vintage) horloge die goed liep maar bij het openmaken bleek de balansveer afstelling maximaal in de + te staan, waarschijnlijk om gebrek aan service te compenseren.
Waarvan ik dus leerde dat de seconde afwijking niet alles zegt over de onderhoudsstaat van een horloge

6 likes

Precies wat ik bedoel, maar ook bijvoorbeeld corrosie enkel op het uurwerk is niet van buitenaf te zien. (heel soms op de wijzers/wijzerplaat, maar dan is het al te erg vaak)

Zeker! De amplitude zegt veel over de staat van het uurwerk, misschien wel meer dan de afwijking.

Als je een horloge koopt dat geen AANTOONBARE service heeft gehad, zou ik er simpelweg rekening mee houden dat je hem moet servicen. Lees: tel €300 bij de aanschafprijs op voor een standaard datejust.

1 like

Bij welke AD is dit?

2 likes

Persoonlijk zou ik met een vintage niet bij een AD gaan… Heb flink wat verhalen gehoord over het verwisselen van allerlei onderdelen die volgens de eigenaar juist karakter aan het horloge gaven. Nieuw is een heel ander verhaal. Maar dan ben je voor een full-service lekker 700+ kwijt.

1 like

Wat Guy1997 ook zegt, met een originele vintage Rolex zou ik niet naar de AD gaan, dat was je ook niet van plan volgens mij. Rolex heeft als beleid dat oude tritium platen en wijzers vervangen worden door service onderdelen, de oude onderdelen nemen zij in en krijg je niet terug. Hierdoor verliest het horloge verzamelaars waarde want het is niet meer origineel én je kunt het niet meer in de oude staat terugbrengen want je bent de originele onderdelen kwijt. Alhoewel er wel mogelijkheden zijn, dan moet je een formulier invullen waarop je aangeeft wat er niet vervangen mag worden. Maar dat vind ik toch nog steeds tricky.

Bij sommige collectables kan dit wel eens een kwart of helft van de verkoopprijs schelen, door een moderne service dial vooral veel!

Ja, dat gaat eigenlijk dubbel, want én je betaalt een flinke prijs voor de onderdelen, én tegelijk verliest je horloge flinke waarde. Dus zeg 700 euro voor service en dan nog een x bedrag aan waardeverlies erbovenop.

1 like

Conclusie: met vintage NIET naar de AD, sommige horlogemakers zijn zelfs gespecialiseerd in vintage, die weten soms zelfs nog beter hoe ze bepaalde onderdelen moeten behouden en of te werk moeten gaan.

De Rolex AD heeft geen hart voor vintage :face_with_hand_over_mouth:

2 likes

Niet per se. Wat belangrijker is dan de afwijking per dag is de gelijkmatigheid waarmee het loopt. Een uurwerk wat per dagdeel dan weer eens 15 seconde verliest dan weer 15 wint is na een dag wel +/- 1, maar loopt voor geen meter.

Je wilt liever gelijkmatigheid, als het op de staat van het uurwerk aankomt.

2 likes

Dus in het kort.

zonder aantoonbare service 300€ bij de aanschaf prijs rekenen.

Met aantoonbare service zit je goed.

Succes met de zoektocht!

Bij Wesselink & Vreeker. Ik zou niet naar een AD gaan met een vintage datejust. Heel veel horlogemakers kunnen dit servicen. En dan weet je ook zeker dat je wijzers/plaat niet worden vervangen.

1 like

:point_up:

1 like

En voor een model van rond de 2013 2014? Ook altijd servicen?

Nieuwe Rolexen kunnen makkelijk 10 jaar (en langer) meegaan mits er geen aparte problemen zijn, de normale service interval is dan ook 10 jaar. (in dit geval dus een schatting tot 2023/2024) Echter, je weet natuurlijk nooit wat er in de tussentijd met een horloge is gebeurt bij andere eigenaren en hoe zij ermee om gingen. Misschien was het wel een golfer :triangular_flag_on_post: :stuck_out_tongue_winking_eye:

Zonder onderdelen dan he. Ik praktijk is het toch bijna altijd meer? Ik wil je niet tegenspreken overigens, puur zodat TS zich niet blind staart op 300 en straks 500 piek moet afrekenen.

3 likes

Ga er inderdaad maar van uit dat er vaak ook nog onderdelen bij te pas komen en dus een hogere rekening.

Mijn vorige service was de DJ 16013. Kostte toen 240€ bij @koen

De Air King was 450 maar dat was door de gebroken as.

En @Nooblet ja die zijn nu ook aan service toe.

2 likes

Ik woon in Amsterdam, kom ook in Den Haag. heb je daar ook wat adresjes :slight_smile: ?

Wesselink en Vreeker ligt in Alkmaar en wordt door zeer veel mensen goed aangeschreven. :+1:t2:
Anders even hier kijken:

2 likes