NA: Citizen NY0040

Omdat ik laatst een Citizen Eco-Drive duikhorloge had gekocht ben ik mij wat meer gaan verdiepen in Citizen als merk. Er blijkt zowaar een Citizen Only topic te zijn op horlogeforum waarvan akte😬. Hier werd ik attent gemaakt op de NY0040.

De Citizen NY0040 zou je kunen zien als een prima alternatief voor de SKX007. Beide zijn 200M waterdicht en ISO gecertificeerde duikhorloges voorzien van een mechanisch uurwerk. Beide hebben een behoorlijke schare liefhebbers en worden ook echt gebruikt om te duiken… De SKX007 heeft al een soort cult status bereikt, dit is de NY0040 tot op heden nog niet gelukt. Over beide modellen lees ik geruchten dat de productie gestaakt is en de prijzen mogelijk gaan stijgen. Voor mij altijd een goede reden extra nerveus te worden…

Ik heb van een vriendelijk forumlid een webshop tip gekregen waar de NY0040 betaalbaar en op voorraad was. Afgelopen zondag heb ik dan ook de bestelling geplaatst en vandaag kwam dit doosje binnen;

<img src="/uploads/db9961/original/3X/5/6/5637b0deb402334cdd01e1059f744dec4a26c948.jpeg" width=“666” height=“500”

Bij bestelling kon ik aangeven of ik een Citizen doos wilde hebben of dat het horloge zonder doos, als zijnde reparatie, verstuurd zou worden. Ik heb voor de laatste optie gekozen en hoefde vandaag geen invoerrechten e.d. te betalen. Uitstekend! Na het openen van het doosje kwam er dan ook niet zo veel tevoorschijn;

Naast een internationaal garantiebewijs en een eenvoudige gebruiksaanwijzing ontving ik het horloge goed verpakt in bubbelplastic. Model NY0040 wordt in verschillende varianten geproduceerd, ik heb gekozen voor de 09W met de lume wijzerplaat. Hier moest ik wel even over nadenken omdat ik duikklokken het mooist vind met een zwarte wijzerplaat maar daar heb ik er al een paar van. Dus voor de afwisseling;

Leuk detail voor mezelf, de datum stond op de 21ste, dat is een cijfer wat mij blijkbaar altijd achtervolgd, en brengt vaak niets dan goeds…(ahum😎)

De Citizen NY0040 heeft een diameter van 41,5 mm en een hoogte van ca.13 mm. De bezel heeft 60 clicks en voelt stevig zonder spelling. Zelf vind ik de bandaanzetten erg mooi, mooier dan bij de SKX007. En die lume wijzerplaat vind ik ook erg tof. Het schijnt zo te zijn dat de Italiaanse marine dit horloge met een aangepaste wijzerplaat aan duikers ter beschikking heeft gesteld. Zij zouden het horloge getest hebben tot 500 meter zonder aanpassingen. Dit geeft mij meer dan voldoende vertrouwen om eens stevig de afwas te doen.

Nog een paar foto’s;

Ik had al een paar Nato’s voor dit horloge besteld. De Citizen wordt standaard geleverd op rubber. Op het eerste gevoel comfortabeler dan het rubber van de SKX007 maar ik zal het horloge voornamelijk dragen op canvas.

Wat vinden jullie de mooiste combinatie?;

Voor de zekerheid nog even een foto van het icoon en icoontje;

Het is toch wel erg leuk als je vanuit de zon naar binnen loopt om die dial te zien schijnen. Echt weer eens iets anders als een zwarte wijzerplaat en ik ben dan ook blij met de keuze. Bij gebrek aan een fatsoenlijke camera nog een zeer matige lume foto;

Ik zal dit horloge de komende weken afwisselen met de Eco-Drive en ben benieuwd wat mij beter gaat bevallen. Mochten jullie het interessant vinden dan zal ik daarover berichten en mogelijk een vergelijking met de SKX007 daarin meenemen. Voor nu alvast een fijn weekend en bedankt voor het kijken!

28 likes

Gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst!

1 like

Mooi horloge! Vind zelf de zwarte nato het mooist, want de wijzerplaat trekt al voldoende aandacht.

Deze Citizens zijn volgens mij de laatste tijd erg populair op dit forum, jammer dat ik die van mij laatst verkocht heb!

1 like

Proficiat! Als je een vergelijking wilt maken met de skx dan lees ik dat graag. Ik twijfel tussen de NY en de skx011 namelijk.

1 like

Mijn beste,

Een meer dan mooie verworvenheid!!
Ziet er schitterend uit!!
Veel draag-plezier.:+1:

Vraagje.
Is de wijzerplaat nu wit of crème??

Orologio Signaturis Temporis. :wink:

1 like

Mooie Citizen!

1 like

Proficiat! Uitstekend horloge, maar inderdaad een wat ondergewaardeerd horloge op het forum. Heb het idee dat er langzamerhand hier toch een fanclub onstaat. Jouw verhaal zal daar zeker aan bijdragen :wink: Heb het horloge inmiddels ook in het echt gezien en vind het minstens vergelijkbaar met de SKX. Denk dat ik er ook maar eens aan moet geloven :grinning:

2 likes

Feitelijk geen van beide😀. De wijzerplaat is geel groen(ig). Lastig te omschrijven maar wel fris.

Excuses voor een wat rommelig verhaal maar halverwege drukte ik met mijn worstenvinger op een te klein en verkeerd knopje waardoor ik het plotseling gepost had… Zodoende had ik niet veel tijd om er een fatsoenlijk einde aan te breien!

Veel plezier met je nieuwe aanwinst ! De Italiaanse marine heeft ze volgens mij 10 jaar gebruikt, is best wat info over te vinden.
De groeten van de mijne :blush:

Iemand een adres voor saffierglas ?

1 like

Heb dezelfde besteld en ook de repair uitvoering.
Alleen zwart leren bandjes erbij omdat ik het rubber niet comfortabel vind dragen als daily beater.
Ik wilde echter graag de zwarte wijzerplaat omdat ik dat persoonlijk wat mooier vind .

1 like

Ik heb geen adres voor saffierglas. Ik heb wel begrepen dat het plaatsen ervan nadelig kan zijn voor de waterdichtheid. Wellicht hebben andere leden hier meer evaring mee?

Leuke klok! Ik heb de variant met blauwe wijzerplaat. Veel draagplezier gewenst!

Horlogeglas.nl is een adres waar vaker gebruik van wordt gemaakt. Als het glas volledig gaaf is, zou ik persoonlijk wachten tot de eerste kras :no_mouth: Maar ik begrijp wel waarom je het wil; Die blauwe gloed van saffier is ook fantastisch!! Zij kunnen overigens ook testen op waterdichtheid, zag ik daarnet op hun site :grinning:

1 like

Mooie klok! Heb mijn zwarte aan een rubberen band gelegd, de Hirsch Pure:

Vond ik wel bij een duiker passen. En de band is in 3 lengtes verkrijgbaar, dus ook een passende :wink:

Over saffier, vind het niet nodig. Heb ook eens ergens gelezen dat het niet kon.

1 like

@Tempus_Fugit Mag ik vragen welk modelnummer jouw Citizen met blauwe wijzerplaat heeft en is deze nog in de handel verkrijgbaar? B :smiley: edankt!

Het typenummer van de blauwe versie is NY0040-17LE. Op ebay worden er nog aangeboden, maar helaas niet voor de mooie prijs die jij voor jouw horloge hebt betaald.

Horlogeglas is zeker een goed adres! Heb daar een keer een saffierglas in een Mako laten zetten en zag er erg goed uit!

mijn NY0040 met andere rubberen band. Heerlijke klok met een eigen stijl.

1 like

Groetjes van zijn blauwe broertje

4 likes

En bedankt voor de info: op Baay rond de 275 usd, exclusief invoerrechten en btw :wink: