NA Leuke penanker. Rexiana

Er wordt hier op de site nog al eens gemopperd op penanker uurwerkjes. “inferieure rommel”, “kermisklokjes”, "rubbish"etc. zijn dan vaak de termen die hier voorbij komen. Er rekening mee houdend dat niet alle horloges van een kwaliteit ‘JLC’, ‘AP’ en ‘IWC’ enzo zijn vind ik toch dat vanuit het standpunt van het verzamelen van vintage horloges de penanker klokjes toch te vaak wat te stiefmoederlijk beoordeeld worden. Het zijn natuurlijk doorgaans goedkope uurwerkjes, maar ze hebben hun plaats en hun waarde in de geschiedenis. NB o.a. Oris, toch een van de meer gerenommeerde merken heeft een aantal penanker modellen op de markt gebracht die absoluut als ‘collectable’ worden beschouwd. Van de vaak verguisde (destijds Oost-Duitse) ‘Ruhla’ horloges weet ik dat er verzamelaars zijn die zich gespecialiseerd hebben in dit merk dat behalve om de goedkope penankers ook gekend was om zijn vaak bijzondere en eigenwijze designs.

Genoeg theorie, nu verder met mijn -bescheiden- aanwinstje.
In een lotje horlogespullen die ik onlangs van HF lid @zoeon mocht overnemen zat een leuk, typisch jaren 60 horloge. Het deed me onmiddellijk denken aan het eerste horloge dat ik van mijn vader kreeg toen ik 12 jaar was en naar de middelbare school ging. Het was, geloof ik, geen lang leven beschoren, na een half jaar ging het stuk, verdween in een laatje en raakte vervolgens voor eeuwig zoek…
Deze is een ‘Rexiana’. Vergulde kast, klassieke ‘dressy’ dial, aparte datum met rode cijfertjes en, je begrijpt het al, een penanker motortje. Aanvankelijk was het me nog niet zo opgevallen, want het horloge liep gelijk al goed na een paar slagen opwinden en een opvallend laag geluidsniveau. Het klokje tikt niet harder dan een gemiddeld gesteend uurwerk.
Het werkje dat ik in het horloge aantrof was niet helemaal alledaags; het bleek een Cattin C66, voor zover ik kan nagaan was Cattin een Franse fabrikant. Inmiddels hangt het klokje al enige weken vrolijk (zachtjes) te tikken aan een haakje boven mijn bureau (is hier de standaard test opstelling) het wordt elke dag even opgewonden en loopt keurig op tijd. + 2 min per dag, redelijk voor zo’n soort klokje, het zou misschien nog beter afgeregeld kunnen worden. Toch maar eens zo’n Chinese timegrapher kopen.

Tot slot wat foto’s:
Eerst een paar plaatjes gepikt van The Metatechnical Cabinet (nu eens een keer niet van Ranfft, die m overigens ook vermeldt).


Dan nog een paar (wat mottige) prentjes van mezelf, ik zal eerstdaags deze proberen te vervangen door wat betere:



Dank voor - en plezier met het kijken en lezen,
Lex

12 likes

leuk leuk!!

Met plezier gelezen en wat een horloge kennis bij @Lexaf :thumbsup:

Leuk dit gedeeld te zien op HF :smiley:

Leuk zo’n pen-anker. Ik heb er ook een paar geserviced en blijf het leuke uurwerkjes vinden. Ze tikken bijna als een ouderwetse wekker en lopen redelijk accuraat. Onlangs nog een jaren 60 stopwatch horloge gekocht voor een appel en n ei. Krijgt tijdens de donkere maanden tlc, zal m daarna ook posten als ode aan de pen-anker uurwerken. Weer eens wat anders dan een Rolex of Omega :wink:

1 like

Leuk topic. Ik denk dat penankers erg ondergewaardeerd zijn, er zitten aparte ontwerpen bij en sommige werkjes zijn opvallend nauwkeurig.
En als je zelf vintage bent, hoor je dat wekkergeluid ook veel minder… :smirk:

1 like

Ik lees hier altijd dat die penankers zo moeilijk te servicen zijn, maar begrijp niet goed waarom. Qua opzet van het werk lijkt er niet zoveel verschil met een gewoon anker werk.

1 like

Ben het helemaal met je eens. Vaak, maar niet altijd, is het uurwerk zelfs ook iets eenvoudiger van opzet. Echter veel verschil met een “standaard” anker uurwerk ervaar ik ook niet.

1 like

Qua opzet niet, maar qua kwaliteit wel. Ze zijn er gewoonweg niet op gebouwd om tientallen jaren te blijven lopen en onderhoud te krijgen. Het ligt er natuurlijk ook aan welk uurwerk je voor je hebt want daar zit ook enorm verschil in.
Een redelijk tot goede kwaliteit penanker is prima te servicen, maar vaak is het goedkope meuk.

1 like

fijn dat je er zoveel plezier aan beleefd

Leuk topic. Ik heb ook een redelijk aantal penanker uurwerkjes en ook een horloge met een Cattin C66 en ik moet zeggen dat die gewoon erg goed loopt.

Afgelopen week ben ik een weekje op vakantie geweest in de voormalige DDR en meer bepaald in Ruhla…
Uiteraard daar het Ruhla uurwerken museum bezocht en dan krijg je toch wel respect voor Ruhla.
Voorop gesteld dat in de DDR gewoon een tekort was aan zo’n beetje alles, en dan toch nog een horloge industrie opzetten getuigt van doorzettingsvermogen en inventiviteit. Ze waren zelfs in staat om zelf een productielijn op te zetten waarmee ze hun kaliber 24 geheel automatisch konden fabriceren (iets waar Swatch nu reclame mee maakt met hun Sistem51 )
De Oost Duitsers moesten daarvoor ook hun eigen machines maken, wan te koop was er voor hen niets, want het was veel te duur. Toch presteerden ze het om van hun kaliber zo’n 120 miljoen stuks te maken en te verkopen. En daar moet je gewoon respect voor hebben, ook al vind je zo’n penankertje helemaal niks.
Als je ooit eens in de buurt bent, ga dan het Uhrenmuseum in Ruhla eens bezoeken en je gaat het merk met andere ogen zien.

5 likes

Mijn verweerde maar goed werkende rexiana

5 likes

Groeten van zijn broertje. Er zit een redelijk zeldzaam Cattin C66CLD uurwerkje in.

4 likes