Omega Speedmaster 105.003 pre-moon: erfenis

Nou…ik ben nieuw hier en dit is mijn Speedmaster die ik heb geërfd van mijn vorig jaar overleden vader. Hij had hem mij al 2 jaar eerder toevertrouwd, nadat hij een jaar of 20 in de kluis had vertoefd.
Mijn vader kreeg dit waanzinnig mooie klokje van zijn baas in '71 kado en heeft hem -zoals te zien is- redelijk enthousiast gedragen. Hij was zeer actief in sporten en als klein ventje keek ik vanaf '66 altijd met ontzag en bewondering naar zijn Speedy. Ik kan me niet herinneren dat hij hem ooit afdeed; niet met zwemmen, tennis, windsurfen of golfen.

Begin jaren '90 brak de originele band en toen was 'ie het wel beu. De klok verdween in de kluis.
Na aandringen van mij waar toch die Omega was gebleven, kreeg ik hem mee. Ik wilde hem laten opknappen bij de Omega juwelier in Enschede. De band werd vervangen door een zwarte leren band, is nagekeken ( weet niet wat helaas) en vermoedelijk is de crystal ook vervangen ( alhoewel ik daar niet 100% zeker van ben).

Ik heb hem een paar weken mogen dragen, tot het moment dat ik bij Pa op bezoek kwam en hij zijn vertrouwde Speedmaster weer zag. Je begrijpt het al; ik mocht hem gelijk weer inleveren! :confused:

Vanaf dat moment is 'ie wederom jaren gedragen, vermoedelijk tot 2001 ofzo. En hupsakee; weer de kluis in :smile:
Tot aan 2013, toen mijn vader op mijn verjaardag op bezoek kwam met als verrassing het voor mij bekende “service” papieren juwelierszakje met daarin de Speedy zoals onderstaand te zien is. Inclusief nog een halve en originele schakelband met sluiting. En nee; ook ik heb die beruchte eindstukken niet meer ( wat een godsvermogen vragen ze daarvoor! ).

Eerlijk is eerlijk; ik heb vd week de Speedy weer in deze toestand uit de la gevist en gereageerd op een verzamelaar.
Maar gaandeweg het contact werd het me steeds duidelijker; ik kán en wíl dit horloge helemaal niet kwijt! :smiley:
De verzamelaar had daar gelukkig alle begrip voor en heeft mij links gegeven inzake restauratie/service etc.

Het leek me leuk dit met jullie te delen en hoor graag wat jullie er van vinden. Misschien leuk om te horen: als 'ie wordt opgeknapt dan wil ik absoluut bepaalde kenmerken behouden…dit klokje heeft en is geleefd en dat moet blijven…de herinnering aan mijn vader moet voelbaar zijn dus in géén geval gaat de bezel vervangen worden! :wink:

Met groeten,
Jeffrey

Ps; dit zijn even wat snelle kiekjes, excuses.

87 likes

Voor mij is dit pure porno. Pardon my French.

Een speedy is geen speedy zonder appliqué logo.
Ik zou er een mooie Heuerville of zelfs een fixoflex omhangen.

4 likes

Heel mooi horloge. En een prachtig erfstuk. Als ik jou was zou ik niets laten vervangen, het plexiglas hoogstens oppoetsen om de krassen weg te halen. Probeer eens een bruine band, om te kijken of je dit mooi vindt. Ikzelf vind een bruine croco om een speedmaster erg mooi, maakt het horloge minder streng en formeel. Maar smaken verschillen.
Ik vind de kast op de pre pro speedmasters ook mooier dan die van de professional.
Koester dit prachtige horloge !!

Overigens, welkom op het forum.

1 like

Wat een waanzinnig mooi horloge, zeker gezien de geschiedenis en je verhaal. Zoiets moois erven voelt vast heel erg goed. Geniet er nog je hele leven van.

1 like

Prachtig horloge. Nooit verkopen natuurlijk, maar koesteren als herinneringen aan je vader. Én omdat het zo’n prachtig ding is!

2 likes

Geweldig horloge en een mooi verhaal. En welkom op het HF!

Misschien is een mooie nieuwe band een idee? Forumlid Ko maakt fraaie straps!

gr, HJR

1 like

Mooi verhaal en mooi horloge! Ik zou er niets aan doen, enkel het bandje vernieuwen en er dan wel een Omega buckle op zetten (bij Otto Frei hebben ze er veel, waarschijnlijk ook van jouw type). Als je er persé iets aan wil laten doen en even wil laten nakijken, dan zou ik ze naar Ferrt Schweizer brengen, DE Speedmasterspecialist.

groet,
Joep

2 likes

Schitterend. Elk horloge met zo een emotionele waarde is al prachtig, maar een klassieker als een Speedmaster is dubbel prachtig.

Dank allemaal voor de warme ontvangst en mooie reacties :blust:

Ja een nieuwe band is een must, anders blijft 'ie weer tig jaar in de kast liggen. Glaasje wil ik ook weer mooi hebben, maar wel heb ik een zorgpuntje; de chronograaf pusher werkt niet meer. De reset werkt wel en hij loopt ook nog. Overigens is het glaasje niet origineel, het omega tekentje ontbreekt in het midden.

Ik heb ook twijfels over de wijzers, met name vd chronograaf. Luminatie werkt wel op de wijzers, op de wijzerplaat niet meer.

1 like

Allereerst welkom! :wink:
Schitterend horloge, ik zou hem hooguit een service beurtje laten geven zodat hij er weer jaren tegenaan kan, maar cosmetisch niks laten vervangen. Alleen een andere band, ik zou ook gaan voor (donker)bruin leer, of misschien toch maar op zoek naar een paar endlinks… Een speedy op staal is voor mij helemaal af :slight_smile:

1 like

Nick, ik zal je zeggen dat ik met die originele band he-le-maal niets heb. Wat was dat een onding… :confuse:
Altijd je armharen ertussen en schakels of bevestiging laten fixen. Een drama!

Bizar vind ik het dan ook dat er goud geld voor geboden wordt…maar ach; als er een geïnteresseerde is, kan ik de service beurt bekostigen :smiley:

Forumlid @anon94081762EV maakt ook prachtige banden, zeker zo’n rally strap zou hem niet misstaan.

(linker strap is een DiModell overigens, rechts @anon94081762EV)

1 like

Prachtig klokje met een mooi verhaal!
Op het forum zijn genoeg goede horlogemakers en links naar horlogemakers te vinden die het klokje kunnen repareren.

1 like

Brrr. Lijkt mij geen goeie combie. Bij zo’n klassieke speedy hoort een klassieke band.

Niet verkopen! Hoort bij het horloge.

Alles wat je vervangt, op poetst of bijwerkt is vermindering van waarde. De lume hoort na al die tijd uitgewerkt te zijn. Uurwerk kan je uiteraard wel laten maken. Maar dan wel bij een expert. Gewoon koesteren en later doorgeven aan de volgende generatie!

2 likes

Niels,

Ik heb alleen dit nog maar:

Dus ja…rest is onvindbaar. Heel…heeeeeeeeeel misschien nog bij ma thuis maar vrees van niet.

Mooi horloge, prachtige historie. Welkom!

Prachtig horloge.

Mooie cognac leren band er aan en klaar.

Als de gesp nog goed klikt kan je die apart verkopen en de halve bracelet voor een restoratie project ook verkopen.

Trouwens, mooie foto’s die je neemt man!

2 likes