Seiko SARX035 +17 sec in 24uur

Beste forumleden,

Sinds kort ben ik de troste eigenaar van een Seiko SARX035. Het is echt een prachtig horloge, maar helaas loopt hij net iets te snel dan ik graag zou willen. In 24 uur +17 seconden. Twee van mijn vorige 6R15 Seiko’s kon ik aardig op nul houden zonder de kroon uit te trekken.
Kennen jullie iemand die jullie kunnen aanraden om mij hiermee te helpen? Seiko zelf wilt niks voor mij doen (ook niet tegen betaling) omdat dit binnen de spec is van dit kaliber.
Het liefst in regio Nijmegen/Arnhem, maar ik ben ook bereid om elders in het land te kijken aangezien ik liever naar een expert ga.

Ik hoor graag of jullie tips voor mij hebben.

Julian

Kijk hier even of je iemand in de buurt kan vinden:

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben.

Ten eerste als het een nieuw uurwerk is kan het even duren voordat het goed loopt. Gemiddeld zou je het 2 maanden gedragen moeten hebben.

Verder als je hem afdoet kan het enorm schelen in welke positie je hem weg legt. Plaat boven of onder, op de zijkant op de kroon of op de kast. Dit kan allemaal invloed hebben op de nauwkeurigheid.

Als al deze factoren in jouw geval niet spelen kan elke horlogemaker wel wat voor je doen.

Zie kaartje boven

@Chlorophyl, het is wel je paradepaardje de kaart met horlogemakers :wink:
Niet naar bedoeld hoor, het is een handig naslagwerk :+1:

3 likes

Bedankt voor je snelle reactie en het overzicht. Loont het nog om op zoek te gaan naar een ‘Seiko specialist’? Of moet iedere horlogemaker hiermee overweg kunnen? Ik ben namelijk een beetje geschrokken door advies om hier niks aan te laten doen.

Ik zou het even een paar weken aanzien als ik jou was. Mijn laatste “dure” automaat moest ook even “inlopen”.

Snachts af, op het nachtkastje met de kroon omhoog.

Klok loopt nu perfect op tijd.

2 likes

Het horloge heb ik nu in totaal zo’n drie weken gedragen. Ik ben hem aan paar maanden kwijt geweest doordat de wijzerplaat vervangen moest worden door Seiko Nederland (onder garantie gelukkig), maar ik zit nu dus nog niet aan de twee maanden. Hopelijk veranderd hier nog iets in.

Ik heb al geprobeerd om het horloge in verschillende posities te laten liggen 's avonds, maar het lijkt geen tot weinig effect te hebben.

1 like

Dan zou ik hem gewoon nog even wat langer dragen. Mijn ervaring is enkel met Sellita en Eta maar het principe blijft redelijk gelijk. Gewoon een paar maanden dragen en dan even zien wat die doet.

Ik heb gemerkt dat het verschil kan maken en soms na 2 maanden nog wat wijzigt. Wat ik ook wel heb gemerkt is de verschillen in temperatuur, als het straks weer wat warmer wordt kan dat ook nog wat verschil geven.

Kijk het anders even aan tot ergens in april, zo zonde om nu geld uit te gaan geven voor iets wat nog kan bijstellen. En dan dus ook weer afwijking kan geven als je het nu afstelt.

En anders tegen die tijd even kijken of iemand van HF bij jou in de buurt een timegrapher heeft die hem wil uitlezen voor je.

In ieder geval van harte met je mooie horloge en geniet er van :+1:

Edit: ik hoor wel graag of het nog verschil heeft opgeleverd, ik ben benieuwd.

1 like

Dank je wel, dat ga ik zeker doen. Ik kijk het eerst even aan en zal hier medio april even een update plaatsen.

1 like

Bij te snel lopen toch maar 's nachts het horloge wegleggen met de kroon pal naar boven. Bij meerdere automaten is dat wel enigermate behulpzaam.

Raar hoor een seiko die in 24 uur zoveel seconden afwijkt kan nooit goed zijn heb zelf een edox die precies loopt

Dit is geen vreemde afwijking voor een 6R15 want die komt ongeveer ongereguleerd van de lopende band. Vermoedelijk een kwestie van afstellen zodra hij stabiel op die afwijking blijft. Daarna blijft het hopelijk ongeveer goed maar ze lopen zoals ik het beleef niet zo voorspelbaar als bijv. Zwitsers.

Posities zijn hopeloos, zo min mogelijk in één positie wegleggen want die schieten alle kanten op.

4 likes

Dit klopt gewoon. Bij dragen lopen mijn Seiko’s het best. Als ik ze neerleg gewoon met glas naar boven want veranderen van positie levert toch iedere keer weer andere resultaten op. Ik snapte er al niks van.

2 likes

Kwestie van goed afregelen en een beetje moeite steken in het afregelen.
De balans afstelling is een kopie van het etachron verhaal. Hierdoor Is de balans goed af te stellen.

Wat een rare reactie.

Een Seiko wordt vrijwel geheel machinaal in elkaar gezet, de afstelling is buitengewoon grof en de afwijking is niet extreem. Vaak heeft Seiko ook nog een probleem met de smering in de fabriek. Dat het niet goed kan zijn is flauwekul. Dat de afstelling niet zo geweldig is en dat er mogelijk schoongemaakt en correct gesmeerd moet worden daarentegen is zeer wel mogelijk.

Je Edox is vermoedelijk quartz. Totaal andere techniek, zoiets als een electrische auto vergelijken met een paard en wagen. Als die Edox mechanisch mocht zijn, dan zal er ook zo 5-8 sec. afwijking per dag zijn, of zelfs nog meer. Dat is inherent aan de techniek.

Als je dit probleem niet wilt… chronometer of quartz horloge kopen…

Voor nu afregelen. Ik heb wel zelf wel goede ervaringen met het Seiko 6R15 movement. Mijn Sarb033 loopt +/_ 2 seconden per dag.
Andere seikos liepen ook nauwkeuriger. Dus wellicht heb je een beetje pech gehad.

Update: ik heb het horloge toch teruggebracht naar een juwelier. Deze heeft mijn horloge naar Seiko gestuurd ter reparatie. Ik draag het horloge nu alweer een dikke vier weken en ik ben erg tevreden met het resultaat. De afwijking varieert nu in 7 dagen tijd tussen de -1 en -18 sec. Dit is een beetje afhankelijk van hoeveel ik hem draag heb ik gemerkt. Hij loopt dus nu eigenlijk iets te langzaam, maar met deze afwijking ben ik heel erg tevreden! Bedankt voor alle tips.

4 likes