Smartwatches. Is het iets? Teloorgang van de classics?

In mijn optiek totaal verschillende producten. Gewone horloges worden door velen gebruikt als sieraad naast de basisfunctie van het aflezen van tijd.
Smartwatch wordt gebruikt voor bijna alles behalve aflezen van tijd of in mindere mate lijkt dit belangrijk. En echt sieraad zoals horloges zijn, nope not for me.

Ik heb een Pebble. Dat schijnt een smartwatch te zijn, maar ik vind hem nogal dom. Hij kan niets zelf. Wel ben ik er erg tevreden mee. Het is een welkome uitbreiding op mijn telefoon:

  • Mijn telefoon trilt als er een reminder gezet is of als bericht binnenkomt. Nu zit de telefoon vaak in de binnenzak van mijn jas, en dan ontgaat me de trilling. Mijn Pebble zit in mijn broekzak (dus niet om de pols), en op die plek voel ik de trilling wel.
  • Mijn telefoon lockt automatisch (bedrijfs-policy), maar de nabijheid van een vertrouwd Bluetooth apparaat zoals een smartwatch voorkomt dat. Zo blijft mijn telefoon veilig als hij niet onder handbereik is, maar handig toegankelijk als hij dat wel is.
  • Alleen tijdens het hardlopen draag ik mijn Pebble. Ik gebruik een hardloop-app op mijn telefoon. De Pebble geeft dan de afgelegde tijd en afstand weer, en ik kan er mijn sessie mee starten en stoppen. Ook kan ik er mijn muziek mee bedienen.

De Pebble heeft geen touchscreen, maar vier fysieke knoppen, dat maakt dat hij te bedienen is zonder te kijken. Het scherm is niet mooi, maar voldoet uitstekend voor het weergeven van info. Het e-ink scherm is altijd perfect afleesbaar, ook in volle zon. De batterij gaat een week mee (langer dan de power reserve van menig horloge) en is met een uurtje aan de USB weer opgeladen. Hij meet alleen geen hartslag, maar dat doet de nieuwe Pebble wel.

Andere smartwatches gebruiken Android of Apple software en een touchscreen en zijn wellicht zelfstandiger, maar nooit ‘smarter’ dan mijn telefoon die ik toch altijd bij me heb. Daarom voldoet een Pebble voor mij wel, en zou ik geen Apple watch of Samsung willen hebben.

Kortom, ik ben een tevreden smartwatch gebruiker, maar draag overdag liefst een mechanisch horloge.

de smartwatch gaat niet meer weg en zal alleen maar volwassener worden. Hoe snel? Geen idee. Ze zullen ongetwijfeld een deel van de reguliere markt opeten. Ik denk zelf dat de reguliere (moderne) horlogemarkt tussen de 100 en 500 euro de grootste klap krijgt van de smartwatch. Met name als de functionaliteiten en integratie met ons dagelijks leven (bijv. contactloos betalen) verbeteren.

Ik zie op den duur de big boys als Rolex, Omega, IWC hybride horloge’s maken. Helft analoog, de andere helft smart. Dat is volgens mij de toekomst.

Maar net als vintage auto’s zal er een liefhebbersmarkt blijven bestaan, dus vintage classics blijven altijd in trek. Is naar mijn mening een hele andere doelgroep die niets moet hebben van smart.

Ik vind nieuwe technologische ontwikkelingen rete interessant en was ook een van de eerste met een smartwatch. Eerst eentje die echt alles kon, draaide volledige android(geen wear!), camera ,simkaart alles erop en eraan. Super leuk om mee aan te klooien maar zo praktisch als een rotte vis in je regenlaars. Daarna een moto 360 gehad , best leuk ding maar werd gek van elk whatsapp berichtje in mn gezicht gedrukt te krijgen.
Het meest gebruikte ik hem nog voor navigatie op de fiets, en de muziek app op mn telefoon bedienen.

Uiteindelijk de moto 360 verkocht want droeg aan het eind van de dag liever mn normale horloges.
Ik sluit ze voor de toekomst niet uit maar geloof dan meer in de visie van Microsoft.
Gewoon allebei , de smartwatch mag dan best subtiel zijn en aan andere pols een mooie “echte”.

Beiden dus :wink:

1 like

Ik moet nog zien dat een smartwatch toekomst heeft. Toch onhandig zo’n ding om je pols. Ik geloof toch meer in een toepassing waarin je gegevens direct voor je ziet, en door spraak bestuurd kan worden. Voor veel toepassingen is het een onhandig klein ding. Een gadget, meer niet.

Ik heb totaal geen interesse in smartwatches, mede doordat het allemaal bits en bytes zijn. Pas op, ik heb wel steeds de meer recentere smartphone, of ipad of … maar qua horloges verkies ik nog steeds een ‘juweel’ dat mechanisch werkt. Net zoals ik een quartz ook minder vind.

Vanaf het begin van de 16e eeuw zijn horloges mechanisch en dat zullen ze hopelijk altijd blijven.
Voor de liefhebbers van smartwatches en de bijkomende techniek zijn ze vast leuk om erbij te hebben.
Persoonlijk vind ik ze helemaal niks en voel ik er niks bij. Dan gebruik ik wel mijn telefoon en thuis de pc.

Bedrijven als Apple zijn sterk in het onmisbaar maken van het onnodige.
Eigen woorden van Bill Gates.

Aha… vertel eens, wat is hier mechanisch aan?

En voordat je gaat roepen dat dat een lelijk plastic geval is en geen sierraad heb ik nog deze gouden voor je:

Of, meer als sierraad ontworpen (beauty is in the eye of the beholder natuurlijk…)

Er komen hybrides aan natuurlijk. Kun je donder op zeggen. Een horloge als sieraad met extra functies. Ik ben voor.

Hoho…ga niks roepen. maar geen woorden in mijn mond leggen.
Er zijn altijd mechanische horloges geweest en die zullen hopelijk altijd populair blijven.
Zo beter?

Sorry hoor, wist niet dat je boos werd :innocent:

“Smartwatch technologie” in een “analoog” horloge is al: Kairos bijvoorbeeld:
https://kairoswatches.com/watches/ssw_dot_matrix/chrome/

Lees ook even https://www.wearable-technologies.com/2015/05/our-favourite-hybrid-smartwatches/

Ik denk dat er ooit een moment komt dat er geen mechanische horloges meer gemaakt worden. Ik hoop alleen wel dat het in ieder geval mijn mensenleven duurt voordat elektronica het (semi-) mechanische horloge helemaal uit de markt geduwd heeft…

Ik krijg het idee dat “smartwatches” ook iets voor “oude mensen” zijn. Hele generaties groeien nu op met de ogen gericht op de telefoon, waar ook de tijd op staat. Wat moet je dan met een horloge? Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, maar de grote massa is m.i. van mening dat het klokje op de telefoon voldoende is.

Ik word niet boos. Ik ga alleen niks roepen over de G-Shock :wink:
De mechanische horloges zullen in mijn leven nooit verdwijnen. En ik denk dat de veel, zo niet de meeste, horlogeliefhebbers van dit moment er zo over denken. De liefhebbers op dit forum zullen waarschijnlijk/hopelijk geen ommekeer meer meemaken.

Dat lukt… totdat ze in een leeftijd terecht komen dat ze zich wel los móeten scheuren van dat kreng. Tijdens het autorijden, sporten, studie, werk. Er is wel een markt voor wearables, daar ben ik van overtuigd. Het wachten is alleen tot (a) de technologie volwassen is en (b) de “killer-app” gemaakt is. Voor wat betreft dat laatste: ik verwacht dat je die in de health-hoek (met opzet in het Engels, ja) moet zoeken. Of (in combinatie met nieuwe sensoren) eenvoudige identificatie, dat kan ook. Denk dan aan toegangsbewaking, kleine betalingen, ontgrendeling van telefoon of PC, vervanging OV-pas, van alles en nog wat.

https://www.kickstarter.com/projects/eyecatcher-smartband/eyecatcher-the-smart-large-display-super-charged-w/description

dit project (dat waarschijnlijk niet gaat slagen) geeft een interessante richting aan:

armband en horloge en intelligentie geïntegreerd en mooi om te zien

Uw bericht is tijdelijk verborgen en wordt zo spoedig mogelijk beoordeeld.

Tot die tijd zou een smart bracelet een mooie oplossing zijn voor de andere pols. Zoals Microsoft heeft geprobeerd met de band.

Ik heb zelf helemaal niks met smartwatches.

Tenminste niet zo smart. Heb een Polar M400 als activity tracker/hardloop horloge echter pebble/samsung gear/apple watch. Nee dank u. Dan nog liever een digitaal horloge a la G shock.

Ben zelf oud maar niet direct geprikkeld ( zeker niet als liefhebber van design) door de meeste Smartwatches. Heb nog meerdere Messagewatches van Seiko die me uitstekend bevielen twintig jaar geleden door hun accuratesse (zendergestuurde tijd), display met korte nieuwsberichten (naar keuze - sport, beurs, weer of algemeen) en beeper (even terugbellen) functies. Dat zijn natuurlijk ook de opties waarvoor ik nu een smartwatch zou kunnen overwegen. Maar dan moet die wel net zo stoer zijn als deze :wink: Seiko’s Messagewatch is maar zo’n vijf jaar op de markt geweest - en ik heb nog niets van verzameltics bemerkt. Maar de ingrediënten ervoor lijken kansrijk…

Voorlopig voor mij geen “zielloze” polskastjes.
Mijn voorkeur gaat toch echt wel uit naar de oude technieken en vintage. Mijn G-shock en andere quartz klokjes zijn modern genoeg.
En mijn nieuwe Samsung Galaxy A3 is mijn smartwatch. Kan ik nog beter aflezen ook.:grinning: