Taxatieforum of not

Uiteraard snap ik dat je bij aanschaffen van € [euro] graag wil weten of het verstandig is en boven een X-bedrag achtergrondinfo wenselijk is. “Leden” van 4-5 minuten met de gouden omage, patek, ni 18 K maken mij droevig.

Wat mij betreft een item openen waar dat soort vragen verplaatst kunnen worden en de parels eruit houden ???

4 likes

Vind ik een heel goed idee! :+1: We zijn een forum van horlogeliefhebbers, van allerlei pluimage, maar inderdaad geen taxatieforum. Taxatie op grond van foto’s- en vaak slechte foto’s ook nog- is een hachelijke en weinig betrouwbare zaak. Een aparte rubriek, voor diegenen die zich er toch aan willen wagen, vind ik een prima idee :slight_smile:

1 like

Ik vind dat wij beleefde zeer tijdelijke leden best kunnen helpen. Als jij in de la een oude munt vindt, vind jij het toch ook fijn om advies te vragen op een muntforum over kwaliteit en waarde.

15 likes

Het is zo menselijk : je vind een horloge op zolder, of je krijgt er eentje door familie. En vraag je af : heeft dit ding waarde.

Vaak heeft het weinig waarde. Nu wordt al eens spottend gereageerd. Vind ik ongepast, en niet nodig.

Doen ! Zo’n rubriek.

7 likes

Helemaal eens, de vragers worden soms behandeld alsof ze dezelfde ervaring zouden moeten hebben als een doorgewinterde HF-er en dus beter zouden moeten weten…

Vergeet niet, dit is een “wereld” met veel specialisten en wanneer “taxatie vragers” het antwoord al wisten, stelden ze hier de vraag niet.

Apart draadje, zodat de leden die het ergert dit kunnen mijden.

Misschien ook een idee voor hommages? :blush:

1 like

Ik heb er geen moeite mee om iemand te helpen maar ik verwacht wel dat mensen zelf wat research hebben gedaan, en dat ze een fatsoenlijk stukje tekst opstellen en op een normale manier reageren. Van die lui die even snel een taxatie komen scoren hebben hier niets te zoeken.

5 likes

Research hoeft wat mij betreft nog niet eens, ik kan me namelijk goed voorstellen dat mensen hier als eerste terecht komen via Google ofzo.
Het zou mij in de meeste gevallen om de formulering van de vraag gaan.

Van een wazige foto voorzien van de tekst ‘Is dit goud?’ word ik persoonlijk wat cynisch. Maar als mensen even vertellen hoe ze eraan gekomen zijn bijvoorbeeld, dan wil ik best even wat roepen. Vooropgesteld dat het zo’n basale vraag is dat ik er met mijn beperkte kennis iets zinnigs over kan zeggen uiteraard. :slight_smile:

1 like

Om het integer te houden, kunnen de taxateurs hier zich vervolgens onthouden van bieding.
Voor de vragende partij is het ook handig om te weten dat er hier vermoedelijk conservatief word getaxeerd, gebaseerd op wat wij zouden bieden. Op veilingen kunnen de meest onooglijke dingen een hogere prijs opleveren.

Om te beginnen: deze tekst zou wat bij betreft hier op het forum ook mogen staan http://forums.watchuseek.com/f11/vintage-watch-valuations-read-first-7-rules-67379.html En vooral als stickie, net als op het originele forum.

Dan, ik verbaas me iedere keer weer hoe - vriendelijk gezegd - naief de mensen zijn.
Heel zinvol vind ik altijd "ik heb hier een horloge van mijn over/grootvader/vader/oom/op zoldergevonden/noem maar op (doorhalen wat niet van toepassing is) wat is het en wat kan ik ervoor vangen. Natuurlijk zonder foto of enige soort van beschrijving.
Of zoals voorgaand maar dan met foto’s opgenomen vanaf de maan bij sterke bewolking met een digitale kamera van de eerste generatie.

Natuurlijk kan ik dat soort vragen links laten liggen. Het probleem is alleen, dat ik pas weet, dat het zo’n minkukel vraag is als ik hem lees. En nog erger is dan, dat ik daarna er nog op gewezen wordt, dat er x nieuwe antwoorden bijgekomen zijn.
Dus ja graag, een apart gedeelte voor vragen over op zolder gevonden schatten. Of de mogelijkheid threads, die me niet interesseren onzichtbaar te maken.
Of - veel beter - GEEN taxaties.
Vintage en algemeen worden dan minder vervuild.

Die is er. Als je op zoek gaat vind je ook hoe.

Daar kan je wat aan doen

Bedankt voor de tip. Ik ga er uitgebreid gebruik van maken!

Overigens is al eerder voorgesteld een apart draadje/subforum te openen voor de ‘wat is dit en hoeveel is het wasrd’-vraag. De beheerder heeft dat tot nu toe niet gedaan. Verwacht van die zijde geen actie.

Het staat natuurlijk iedereen vrij een speciaal topic hiervoor te openen. Misschien wil een mod het wel sticky maken.

1 like

Goed idee zo’n separate plek. Ik heb er geen moeite mee als er mensen voorbij komen die willen weten wat iets waard is. Ik heb meer moeite met de manier hoe sommige menen te moeten reageren op een dergelijk verzoek. Stoort het je laat je het links liggen, reageer je dan doe je dat met respect. Hoe moeilijk kan het zijn…

2 likes

Ik laat mijn reactie vooral afhangen van (1) of ik er iets nuttigs over te zeggen heb, en (2) of ik er zin in heb.

(2) heeft vooral veel te maken met hoe mensen hun vraag formuleren. Het lijkt me niet nodig om daar eisen aan te stellen: de vriendelijke en onderbouwde verzoeken zullen als vanzelf meer en betere antwoorden genereren. Het is SISO: shit in, shit out.

4 likes