Verdal 1946

In tegenstelling tot hierboven vermeldde reacties
, dien ik toch het een en ander recht te zetten.

Verdal is een Belgisch horloge merk opgericht door mij grootvader. De naam Verdal is afkomstig van twee familie namen: Vermeersch ( zijn achternaam) en Dale ( achternaam van zijn moeder). Verdal was voornamelijk actief tussen 1960 en 1980 op het vlak van waterdichte uurwerken. Zij stonden bekend voor kwaliteit, verder dan middelmaat! In die tijd was Verdal een duur horlogemerk waardoor zij genoodzaakt waren ook andere, goedkopere merken/ gang werken te gebruiken dan het Zwitserse gangwerk ETA en gangwerken zoals Unitas etc.

Onder Verdal werd ook Ducal verkocht, een goedkopere versie die door Roland Vermeersch werd samengesteld en in de mate van het mogelijke verbeterd.

Uw specifiek uurwerk type Tour de France, behoord tot één van de meest succesvolle serie die Verdal ontwierp en op de markt bracht. Dit type stond bekend door de kwaliteit van handopwinding, zijn gangreserve en robuustheid/stevigheid en waterdichtheid. Er werd veel promotie gemaakt ineen rondom Antwerpen, waarbij 1000 exemplaren voor 2 dagen in een mand de Schelde ingedompeld werden. Ook Eddy Merckx maakte deel uit van de promotiecompagne. In onberispelijke staat kan dit uurwerk tot 100 à 120 euro verkocht worden.
Met wat gebruikssporen is 70 euro zeker realistisch.
Met schade zal dit onder de 40 euro van de hand gaan.

Verdal heeft zijn deuren moeten sluiten wegens ouderdom van de oprichter, die zijn kwaliteit en productieratio niet wenste aan te passen. De overige stock en horloge werden overgekookt door E.S.T. Horloges in Antwerpen.

34 likes

Dat noem ik nog eens info! :smile:

2 likes

Mijn vader droeg voor zijn (zware en vuile) werk jarenlang een Verdal ‘Type Tour de France’ omdat het een betaalbaar en tegelijkertijd zeer degelijk horloge was. Als kleine jongen was ik gefascineerd door het feit dat zijn horloge, met mooie blauwe sunburst, heel bleef. En het is zonder twijfel de basis geweest van mijn liefde voor mechanische, degelijke en toch betaalbare horloge’s. Ik heb zijn horloge nu in mijn bezit, heb het zelf geserviced en het vormt nu een mooie herinnering aan mijn vader.
Bedankt Vermeersch1 voor deze informatie; op het internet is helaas niet heel erg veel te vinden over het prachtige bedrijf Verdal. Mijn vader had het trouwens waarschijnlijk zeer goed kunnen vinden met uw opa; hij deed ook geen concessies als het op kwaliteit aankwam! Jammer dat dat door de quartzrevolutie een tijd lang onvoldoende werd gewaardeerd!

8 likes

Ondanks de kleine kasten tov. de huidige horlogetrend, is een Verdal inderdaad een horloge dat je bij eender welke dagtaak kan blijven dragen.

fijn om te horen dat een uurwerk, los van zijn materiële waarde ook voor jou een emotionele waarde meedraagt.
Ik hoop van harte dat je die momenten en herinneringen kan blijven koesteren bij dit uurwerk.

3 likes

Hello, ikzelf heb een Verdal junior met een gouden kast gekregen bij mijn plechtige communie in 1963 en ze doet het nog altijd, ik draag ze wel niet meer maar het blijft op mijn bureau liggen en heeft een enorme nostalgische waarde, en inderdaad ze waren en zijn stevig want als je 6 weken in een tent in Bredene iedere zomer overleefde dan was je van goede komaf toen.Bedankt Mr Vermeersch voor de uitleg ik had al een paar keer opzoeking gedaan maar uitleg die van de familie komt is altijd waardevoller vind ik.

2 likes

Mijn Horlogegeschiedenis is ook begonnen met een Verdal Type Tour de France… en wel die van mijn vader…

in zijn Verdal tikte een ETA 2763, ik vond het horloge tijdens het opruimen voor een verhuizing, 't lag al jaren kapot in een lade, zwaar afgeleefd, omdat mijn vader zijn horloge alleen afdeed als ie ging slapen… en… als je aan het verbouwen bent dan krijgt een horloge het flink voor de kiezen… glas, en kast waren nog al beschadigd… daarom heb ik in 2013 een nieuwe kast gemaakt voor het horloge… en tevens een nieuwe wijzerplaat en wijzers… waar dat toe geleid heeft… is bij de meesten wel zo zoetjes aan bekend… de Oprichting van mijn bedrijf… en inmiddels ben ik zo’n 150 horloges verder…

door mijn ervaring, opgedaan in de afgelopen jaren… heb ik het plan opgevat de Verdal toch in oude glorie te gaan herstellen… om het te dragen… het horloge van mijn vader… want… dat je een horloge nooit bezit, maar bewaart voor een latere generatie… dat gaat niet alleen op voor Patek Philippes… :slight_smile:

4 likes

Dit is mijn Pronto Verdal… ik draag hem niet, vooral omdat hij 65cm groot is met aan beide zijden een wijzerplaat. :stuck_out_tongue:

Het uurwerk is overigens niet van Verdal Pronto maar van Reform… ik denk dat de gevelklok een handgemaakte one-off is geweest.

Gr. Mike

5 likes

Nieuw op deze forum zou ik een verbeteringen willen aanbrengen aan uw zeer degelijke post:
De naam ‘…dal’ afkomstig is van zijn echtgenote Mathilde Vetgedrukte tekstDalleVetgedrukte tekst, even goede commercante als hijzelf. Hun zoon Roland Dalle was daarentegen veel minder begaafd en heeft de zaak laten wegkwijnen. Mijn broer Benoit Dalle verstrekte wat hulp, maar kon het tij niet meer keren.
Etienne was dus mijn oom en Mathilde de zuster van mijn vader.
Ik heb zelf enkele Verdal uurwerken, waarvan één mijn communiehorloge was.
Hierbij een poging met een (slechte) scan. Blijkbaar is de L van Verdal, hoewel in goud, verpulverd.

.

Xavier Dalle °1936

6 likes

Beste XD 107001,

Mag ik jou verder toelichting vragen; jou info gaat 100% in strijd met mijn familiale achtergrond, kennis en eer.
het type uurwerk u gebruikt al maatstaf, heeft 100% hetzelfde logo, hetzelfde lettertype en gebruik van kroon.

Het lijkt me onmogelijk dat dit alles toeval zou zijn.

2 likes

Familiereünie…?

2 likes

Mooie horloges zijn dit. Klassieke uitstraling. Toch eens wat mee gaan doen.

5 likes

Beste Vermeersch1,

Etienne V. was mijn oom en mijn ouders hebben dat uurwerk vermoedelijk van hem gekocht.
Als hij uw grootvader is dan moet ik u gekend hebben uit het Antwerpse, Van Eycklei ?

Wat is er eigenaardig aan dat uurwerk ?

mooi moet wel lukken dat me deze week door een man uit bilzen het zelfde is verteld . maar niet hier op het forum . ik wist dit totaal niet . maar nu voor altijd :wink:

mijn vader had er zo één omdat hij veel met de hamer sloeg . en de rest ging aan gort

Mooi draadje hierbij het eerste model Tour de France PRONTO / VERDAL Ca 1945



werkje een pronto 13400

3 likes

Ook zeer onlangs het kleine horloge Type Pronto Verdal gevonden per toeval. Gezien ik een 8 tal horloges heb van Verdal dan vond ik het toch mooi deze hierbij aan te sluiten .Zou hij ook van 1946 zijn ?
Past mooi naast de Tour de France .

2 likes

Ik ben geen specialist maar de kast is toch dezelfde alsook de vermelding tour de France misschien zegt het binnenwerk meer :innocent:
bij mij zit er een pronto 13400 = 1945 in , en in die van jouw ?


Ik denk niet dat er IN de oorlog productie was buiten voor militaire doeleinden als die er al waren een mooie met die zwarte plaat :ok_hand:

2 likes

Reclamebord voor Verdal/Pronto 1945/45

OP het werkje staat 15828 van Jou 15751 het zal dezelfde zijn .Hierbij de foto …
Op het achterdeksel van mij staat 61029 en in binnen in het deksel 2199
Ik denk dat deze kleine Verdal toch zeldzaam is .Verder heb ik nog verschillende andere in mijn verzameling .
Met dank v je reactie.

1 like

Het nr. op de achterzijde is dus dezelfde,dat zal dan het type kast zijn.
De nr.op het mov .is dus 15 jewels + serienummer van het werkje.
Op de binnenkant van het deksel is dus het productienummer van Pronto /Verdal in mijn geval 945 .Deel u collectie HIER Roland . Er zullen zeker enkele leden breed glimlachen (De Belgische trots van weleer steekt weer de kop op :smirk: ) met mijn beoordeling over de nummers kan ik evengoed er compleet naast zitten.:innocent:

Ik heb er ook een.
Compact, tijdloos en loopt als een tierelier.

5 likes