Vraag over Omega Constellation Electronic

Nadat ik de Eterna Sonic van mijn opa hier had voorgesteld ben ik wat meer gaan opzoeken over horloges met tuning fork uurwerken. Ik vind het namelijk prachtig dat het een quartz horloge is met en sweeping second hand. En de hele techniek erachter is ook erg interessant. Als toch een beetje Omega fan kwam ik erachter dat Omega ook dit soort horloges heeft uitgebracht. Na wat zoeken kwam ik het volgende model tegen en ik was gelijk verkocht. Het model van de kast spreekt me ontzettend aan.

Is er iemand die meer weet over dit horloge. Waar moet ik eventueel op letten bij het aanschaffen, komen er problemen voor en wat zijn de reële prijzen voor dit soort horloges op het moment? Gaan de prijzen stijgen of heb ik rustig de tijd ervoor te sparen.

Zijn er alternatieven die beter zijn, er op lijken en goedkoper zijn? (eventueel andere merken)

Ik ben namelijk een echte leek in het vintage wereldje.

De foto’s van het model wat me heel erg aanspreekt:

Ik heb je een PB gestuurd.

Heerlijke klok. Een van mijn favorieten.

1 like

Groetjes van een neefje. Overigens, naar mijn beste weten is een electronisch horloge geen quartz horloge.

1 like

Heel veel merken hebben een horloge op de markt gebracht met zo’n uurwerk. Denk bijvoorbeeld aan Zenith, Longines en Titus. Voor zover ik weet zijn bij het f300-uurwerk de spoelen kwetsbaar, maar vooral het dag- en datumwiel. Het loont dus de moeite om op zoek te gaan naar een goed exemplaar dat door een horlogemaker is nagekeken. Succes!

Mij hebben ze altijd verteld om op te letten voor lekkende batterijen bij deze modellen…

Ik denk dat dit in meer of mindere mate voor ieder horloge met een batterij wel geldt.

@Myspeedyworld
Vooral schaarste aan onderdelen om te kunnen repareren is volgens mij bij deze horloges wel iets om rekening mee te houden.
Dit werd mij in ieder geval verteld toen ik enkele jaren geleden een f300 liet servicen.

Koop in ieder geval altijd een lopend exemplaar…

Ik kan me inderdaad niet inbeelden dat er nog veel binnenwerkjes klaar liggen om een defect exemplaar te vervangen.

Heb zelf ook een Constellation stemvork gehad en heb er slechte ervaringen mee. Horloge stond om de haverklap stil en op tijd lopen, ho maar. Heb het dan ook gauw weer van de hand gedaan; voor mij geen stemvorkhorloges meer. Maar van anderen weet ik dat ze er meer geluk mee hebben, dus wellicht heb ik gewoon pech.

De Esa 9162 is wel één van de betere stemvork calibers. Mooi af te regelen, modulaire opbouw. Een bekend euvel is dat er een slipkoppeling in zit die bij het gelijkzetten er voor zorgt dat het indexwiel niet gestript wordt. Die koppeling kan uitdrogen en te zwaar gaan, indexwiel draait mee bij het gelijkzetten en de tandjes worden gestript. Om het euvel een beetje te kunnen voorkomen zou ik bij een nieuwe aanwinst de wijzers met de klok mee draaien. Dan zie je de secondewijzer meedraaien en dan kan je gauw ophouden en er voor zorgen dat die slipkoppeling weer in orde komt. (liever helemaal niet draaien maar met de klok mee maak je niet gelijk wat stuk)
Had ik met een Rado Electrosonic die héél lang in een kluis had gelegen. En een goedkope alkaline batterij gaat lekken en maakt heel snel de spoelen kapot. Drupje horloge olie in de slipkoppeling (heel weinig) en ik kan het horloge weer netjes gelijk zetten, secondewijzer blijft netjes staan.
Bij batterijloze exemplaren op de rommelmarkt of zo zachtjes een poosje tegen de zijkant van de kast met je vingers tikken, secondewijzer zou een beetje moeten gaan bewegen, een indicatie dat het mechanische deel goed/redelijk zou moeten zijn.

Dankjewel voor alle informatie. Misschien is het dan beter om toch niet voor een stemvorkhorloge te gaan omdat de onderdelen schaars zijn en er problemen voor kunnen komen. Sowieso heb ik al de de Eterna Sonic in de familie zitten die ik volgende week zondag eens ga bekijken.

Ik wil graag beginnen met een leuke goedkope vintage maar ik heb geen idee naar welke merken en types ik het beste kan kijken. Ik zoek wel eentje van minimaal 36mm of groter. En welke websites/veilingen zijn het beste. Iemand een tips?

Uw bericht is tijdelijk verborgen en wordt zo spoedig mogelijk beoordeeld.

Nee, in het uurwerk zit een tandwiel dat er voor zorgt dat je de tijd in kan stellen zonder het indexwiel te draaien.
Hier staat b.v. een leuk verhaal.
http://watchguy.co.uk/service-omega-electronic-f300-geneve-esa9162/

Kijk eens op accutron.nl .
Gerrit Hendriksen is zeer betrouwbaar en gespecialiseerd in Bulova stemvork horloges, voor schappelijke prijzen.
Ik heb zeer goede ervaringen met hem, in aankoop en reparatie.