Zwitserse horlogemarkt update

Ja helemaal mee eens. Dit soort stukken worden vaak onderbouwd met behulp van anecdotes en quotes uit interviews, in plaats van cijfers en rapporten. Wij als consument hebben geen inzicht in de marktstudies die door de merken worden gedaan, ik heb ook zat stukken online gelezen die stellen dat de apple watch slecht verkoopt en kan de hele situatie niet goed beoordelen Ik ga ervan uit dat er geen echte experts rondlopen op dit forum (zo wel, dan graag je twee centen natuurlijk!) en dus doen we er allemaal goed aan niet al te stellig te zijn in dit soort discussies.

Tja, in China zijn ze strenger op corruptie gaan controleren :wink:

Twee, mijn linkeroog en mijn rechteroog. Toen ik begon met werken (en met studeren ook) droeg 95-99% een
horloge. Deze zomer telde ik op een seminar/workshop met receptie iets van 10%.

Het horloge is geen musthave meer, welke bronnen wil je hebben?

De Rikketik wordt natuurlijk voornamelijk bezocht door liefhebbers van vintage horloges, maar ook daar géén jeugd. Absoluut niet. Ik ben in geen decennia meer op de auto RAI geweest maar daar liep echt wel jeugd. Enthousiaste jeugd in zeer ruime aantallen. Zo ook op de Firato, ooit. (Hifi beurs lang geleden).

Verder is de markt in Azië sterk aan het inzakken, hadden we recent nog een draadje over.
Ik heb niet zo’n zin om hier veel dieper over te discussiëren, maar ben nog wel benieuwd waarom @Vahalis hier anders over denkt?

Waar zeg ik dat ik er anders over denk?

Je projecteert jouw waarnemingen op de gehele horlogemarkt. Ik zeg niet dat het niet waar is maar het gaat om de waarnemingen van één persoon in een heeeel klein landje.

1 like

Je vraag om bronnen voor genoemde punten die nogal voor de hand liggen vind ik. Misschien is het wel lastig bronnen te noemen van het feit dat de auto het paard heeft verdrongen, terwijl er nog paardenliefhebbers zijn.
Maar inderdaad, je kunt ook om bronnen vragen van punten waar je het mee eens bent.

Ik zei oa.:
quote=“Hieronimus, post:9, topic:82191”]
in veel boardrooms
[/quote]
en niet “in alle boardrooms”

En verder staat het web vol met vergelijkbare waarnemingen. Als je het tegenovergestelde waarneemt lees ik het graag.

En nog over

Waarom zeg je dan niet hoe je er precies over denkt, dat kan toch interessant zijn. Het blijft hier toch “in grote lijnen” en geen dissertatie. (gelukkig).

Ik zit met hetzelfde probleem als MaartenRH:

Al het nieuws wat we lezen gaat over de ontwikkelingen de afgelopen tijd. Dit geldt ook voor de persoonlijke waarnemingen. Op de site van FH of ergens anders heb ik nog geen artikelen gevonden over marktverkenningen.

De trend dat mensen minder horloges dragen (dat zijn ook mijn waarnemingen) is al langer gaande. Waarom ging het met de Zwitsers horloge industrie dan tot vorig jaar zo goed? Ik verwacht dat er verschil is tussen de verschillende kopersgroepen en dat het uitmaakt of je produceert voor mensen die een horloge functioneel, als sieraad, voor de pats, voor het vakmanschap etc. dragen. Ik heb echter te weinig informatie om daar echt iets over te zeggen.

Verder gaat het met de smartwatch ook niet geweldig. Ik zie ze zeer weinig in mijn omgeving en de aantallen zijn ook nog niet indrukwekkend:

1 like

Dat mensen niet meer elke dag een horloge dragen, wil natuurlijk niet zeggen dat ze geen horloge hebben…

Ik heb er best een aantal artikelen over gelezen eigenlijk.
De grafiek in de OP is van één jaar, ik zie zo gauw niet of dat nu Amerikaanse of mondiale cijfers waren. Maar een paar seconden zoeken vind ik een artikel in de Neue Zürcher Zeitung waarin een dalende grafiek staat van de Fédération de l’Horlogerie maar nu over twéé jaren, weergevend de totale horlogeexport vanuit Zwitserland.

en:
"(…) denn in Stückzahlen sind die Schweizer Uhrenexporte bereits seit 2012 rückläufig. Nur weil die Uhren immer teurer wurden bzw. sich der Produktemix in Richtung teurerer Zeitmesser verschob, konnten die Exporte in Franken bis 2014 gesteigert werden, bevor sich auch dort das Bild umkehrte."

Het slopen van onverkochte horloges, en het dumpen van horloges door AP/PP/Rolex met 32-45% is ook nieuw (te Hong Kong, maar je kunt ze zo naar de USA vliegen bv).

(link van het artikel staat pas in post 17. Vereist nu registratie bij Wall Street Journal om te lezen btw)

Tja, zit wat in. Boeren verrichten vroeger ook geen marktstudies, maar kozen op basis van een hoop gekende factoren plus “gevoel” een mix van vee en gewas. En dan hadden ze het wel eens mis ja. Maar meestal niet.

De door jou gewenste terughoudendheid is gepast in een marktstudie en bij een Swatch/Rolex/PP/Casio direktievergadering. Maar het is hier wat dat betreft toch meer beach dan boardroom :nerd:, een hobbyforum waar ik ongerustheid veronderstel in de echte boardrooms. Kritisch zijn over de bronnen is altijd goed, maar je hoeft geen expert te zijn om een tendens uit die bronnen te lezen.
Bronnen die het tegenovergestelde laten zien ben ik zeker wel geïnteresseerd in, ik las pas eergisteren dat de Apple Watch omzet nu toch achter blijft. Maar signalen dat de smartwatch omzet nu lijkt te stokken betekenen nog niet dat het zware weer over is.

1 like

Dat klopt. Maar je kunt nu eenmaal niet verdienen aan wat al verkocht is. En verder: liefhebbers met volle dozen en kale polsen zijn zeldzaam.

1 like

Het overgrote deel van de consumenten heeft nooit volle dozen horloges gehad. Een of twee klokjes, daar bleef het voor de meesten echt wel bij. En ik denk dat velen nu nog steeds wel een horloge kopen voor speciale gelegenheden. Hij gaat alleen niet meer elke dag om de pols.

Nooit begrepen dit :thinking:
Klinkt een beetje als je zondagse pak.

Waarom zou de jeugd geen Zwitser meer dragen? Ik zie vele jeugdidolen (rappers, filmsterren, fotomodellen etc.) die met een Submariner, Daytona of AP zwaaien. Imitatiegedrag is dan ook te zien bij vele jongeren die het ‘gemaakt’ hebben hetzij op het Leidseplein hetzij op de Zuidas. Een horloge is misschien niet meer nodig om de tijd af te lezen, het blijft toch een belangrijk sieraad voor de man en een Rolex of AP blijft een belangrijk statussymbool. Dat de verkopen inzakken begrijp ik, maar of dat aan de vergrijzing ligt betwijfel ik.

Andere oorzaken dan ?

Conjunctuur waarin mensen minder uitgeven aan luxe items.

Ok, maar is dat niet al sinds 2008 ?
Is geen aanval hoor ! Ik probeer er ook maar een vinger achter te krijgen.

De grafiek van TS geeft de situatie in 2015 en 2016 weer. Ik ken de cijfers van daarvoor niet. Ik heb een vermoeden dat de sterke prijsverhogingen in een tijd van laagconjunctuur de bedrijfstak geen goed heeft gedaan.

2 likes

Nee, de opkomst van het consuminderen is volgens mij wel een reactie op de crisis, maar geen gevolg van de crisis. Juist toen het weer beter ging, ging men zich blijkbaar bezinnen.

Het lijkt er op dat het een samenstel van factoren is waar “men” het (nog) niet over eens is.
Mij ontgaat in ieder geval vooralsnog de rode lijn.

Ik denk dat alle DJ’s nu wel zo’n beetje een Rolex hebben.
Dus tja, dan zakt de markt wat in.

Grt.