De Russische horloge-industrie vanaf 1900

Ik ben blij dat ik ze gehad heb en ook dat ik ik ze weer kwijt ben, beetje haat/liefde verhouding :smile:

1 like

Inderdaad, dit zijn ook Kirovskies uit de 1stMWF. Het logo is gebruikt van 1945 tot 1963. Deze “Krab” horloges komen uit de jaren 50 en 60.

1 like

Ik ben blij dat ik ze gehad heb en ook dat ik ik ze weer kwijt ben, beetje haat/liefde verhouding

Snap ik, dit is overigens een Komandirskie uit eind jaren 80, begin 90. Zelf ben ik geen fan van Russische horloges die gemaakt zijn vanaf de jaren 90 behalve Poljot, Volmax en Maktime. De Vostok SE (special editions) varianten die Meranom.com telkens in kleine oplage op de markt brengt, kunnen er ook mee door.

Dit zijn volgens mij jaren eind jaren 50/begin 60 uurwerken. Ik heb ooit ergens een afbeelding gezien van een vroeg en een laat uurwerk… Het verschil was duidelijk te zien maar helaas het plaatje niet bewaard en niet meer te vinden…

Ja is me bekend. Dit was overigens een hele mooie met amper iets te zien aan de Titanium Nitride kast. Heb ik verkocht naar de US maar is on transit helaas zoek ( gestolen ) geraakt :pensive:

Het leek me leuk om ook een speciale uitgave te laten zien. De Sputnik (Спутник). Uitgegeven ter ere van de lancering van de Sputnik lancering in 1957. Er zijn meerdere varianten waaronder een met een geinig rond schijfje als secondewijzer. De variant die ik hieronder laat zien toont een wereldbol met, uiteraard, de USSR in het rood. De secondewijzer heeft een klein rood bolletje, het stelt de Sputnik satelliet voor. Als je op eBay.com zoekt op “Sputnik watch” (of zet de instelling op wereldwijd zoeken), dan zie je er vele. Zelden met een goede secondewijzer, veel met een zo vervuilde wijzerplaat wat je echt niet meer “patina” kunt noemen en vele met een opvallend mooie wijzerplaat. Je raadt het al, die zijn fake. De foto laat de verschillen zien tussen een echte en nagemaakte (Chinese) wijzerplaat.


7 likes

De jaren 60…
De Sturmanskie 17 jewel versie voor luchtmacht militairen werd in 1959 vervangen door de Strela (Pijl), wederom uit de 1stMWF. Het is een chronograaf met een 3017 kaliber die gebaseerd is op de Zwitserse Venus 150. Men zegt dat de Strela tot 1965 alleen beschikbaar was voor een selecte groep in de Sovjet-Unie, zoals piloten en ambtenaren. Of dat echt zo was valt te betwijfelen, want de Strela dook al in 1960 op in een horlogecatalogus. Sinds 1965 is het horloge is ook beschikbaar met de merknamen Poljot en Sekonda. De Sekonda werd gedistribueerd door de Sekonda firma vanuit Engeland. Er minstens 20 wijzerplaatvarianten bekend (crème en zwart). In 1979 wordt de productie gestopt. Het is een van de weinige USSR horloges waarbij je de productiejaar redelijk kunt inschatten op basis van het serienummer. Er werden minder dan 100.000 Strela horloges met een 3017 mechanisme gemaakt. Per jaar zo’n 5000. Dit horloge komt uit 1965.

4 likes

Ik ben aangeland bij de Poljot 3133 Chronograaf. Eentje uit de jaren 70 (zeer vroeg model voor piloten), een OKEAN uit de jaren 80 voor Marine officieren en nog een Sturmanskie met hacking mechanisme uit begin jaren 90. Tot slot nog een voorbeeld van een van de laatste Poljot chronografen uit +/- 2005.

De Poljot Sturmanskie chronograaf is een van mijn favorieten. Deze horloges waren vanaf 1975 tot 1983 er alleen voor militair personeel. Deze chronografen vervingen de Strela met het 3017 kaliber. Het is niet eenvoudig om de leeftijd van deze horloges in te schatten.Veel oudere horloges van dit type zijn door onderhoud of verkooptechnische redenen niet meer geheel origineel. Een van de grootste 3133 kenners buiten de voormalige USSR is WUS lid Polmax3133. Hij heeft er veel werk van gemaakt om een gids samen te stellen waarmee je echt van nep kunt onderscheiden en om de leeftijd van het horloge te bepalen. Naast een prachtig overzicht van de 3133 kaliber horloges op zijn website, vind je hier de genoemde gids: http://polmax3133.com/guide.html

Samengevat zijn dit de details:

  • Voor 1981 zijn de Poljot logo's gestempeld op de chrono-brug, sinds 1981 bevindt het logo zich op de basisplaat, links van de balanswiel.
  • Vanaf 1983 is de kleur van de chrono-tandwielen messing, voor 1983 van metaal/zilver.
  • Tot 1983 was de opwindkroon-release-knop niet hol.
  • In 1986 verandert de chrono-resethendel van een 2-delige in een 1-delige hendel.
  • De Sans Serif lettertype voor de datum ring werd gewijzigd in een gotische stijl lettertype in 1988.
  • De chrono-brug toont een 5-cijferig serienummer vanaf 1975 tot 1978. Vanaf 1979 werd het 4-cijfers en in 1989 weer 5-cijfers.
  • De kleur van het balanswiel is eerst messing en vanaf 1993 zilverkleurig.
  • Op de chrono-brug zien we eerst in het cyrillische 23 камня, vanaf 1997 zien we 23 jewels.

    Sturmanskie 1977


    OKEAN 1983-1986

    Sturmanskie 31659 (3133 variant met hacking)


    Rode pijl laat het hacking mechanisme zien.
    Als je de kroon uittrekt, stopt de beweging van de balanswiel.


    Poljot 31681 (3133 variant met extra 24h klokje)

5 likes

Ik heb de moderne versie, de Sputnik vliegt op 4.

2 likes

Zo en hier sluit ik mijn bijdrage over een eeuw Russische horloges mee af. Ik hoop dat jullie er van hebben genoten. Alle door mij geüploade plaatjes zijn van horloges die ik nog heb of heb gehad. Mijn verzameling Russen heb ik teruggebracht naar 1 voor elke 10 jaar Russische horlogegeschiedenis.

Lezers en kenners van Russische horloges missen ongetwijfeld voorbeelden die ook zeer de moeite waard zijn. Denk aan de Vostok diver 30ATM, dress watches zoals Poljot de luxe, of Poljot Cosmos met zijn fraaie datumaanwijzer. Ik nodig jullie dan ook graag uit om aanvullingen te doen.

Groet,
Hans

14 likes

Een paar Russische chrono’s heb ik ook

3 likes

Een geweldige topic. Erg leuk om te lezen hoe actief de Russen zijn (geweest) in de horlogeindustrie.
Top!

Ook nog een paar Russen, het zijn wat oudere foto’s.

Een paar Molnia,s

Uurwerk Molnia

Vostok 2809

Uurwerk Vostok 2809

Een handjevol Vostok Amphibia’s, een paar zijn verhuisd naar forummers.

4 likes

Mijn Volna heeft ook zo’n precisie regeling

4 likes

Hé, jouw Volna heeft 22 Jewels in het Engels op het uurwerk staan, ik kan me niet herinneren dat ik er al eens eentje ben tegengekomen. :smile:

Vind ik ook vreemd en zeker omdat de wijzerplaat in cyrillisch is

Bedankt voor deze topic, was heel interessant en leerzaam.

1 like

+1 ja dank!

Als er hobbyisten zijn die het aandurven om een Poljot 3133 caliber een service-beurt te willen geven. Bij deze een stap-voor-stap gids.

Service Guide Poljot movement 3133.pdf (2.2 MB)

3 likes

Heb ook nog een Ruski gevonden in de verzameling. Iemand enig idee uit welk jaartal (en fabriek) dit horloge afkomstig is?

3 likes