Gereedschap

Hi. Er zijn zat topics over dit onderwerp, maar geen van allen helpen mij verder. Ik zoek wat gereedschap om zelf banden te verwisselen en schakeltjes te verwijderen. Ik hoef geen complete sets, maar heb dus geen idee welke maten ik nodig heb. Kan iemand mij op weg helpen?

1 like

Het ligt er wel aan voor welk horloge type :roll_eyes: geschroefde band of met pin en collar is wel een verschil. Oris heeft weer een ander systeem :upside_down_face: en zo zijn er nog meer verschillen.

1 like

Koop gewoon een goedkoop startsetje. Kijk wat je regelmatig gebruikt, en als dat kapotgaat koop je die dingetjes in een wat betere kwaliteit terug.

5 likes

Alles wat je zoekt van goedkoop tot duur…

https://www.watch-tools.de/

Maar zoals @pasd al aangaf; wel handig om te weten voor wat precies! Want elk bandje en push pinnetje is weer anders.

1 like

Tja dat is het probleem ook. Gaat mij voor het vervangen van een Seiko band naar een aftermarket jubilee van strapcode

Heb je het bandje in bezit? Een foto en dan kunnen we al wat meer vertellen. Bandenverwisselgereedschap is over het algemeen niet zo moeilijk. Foto van de onderkant en zijkant van een lug helpt. Lastige bij een pin en collar is de juiste slagpen. Te groot en je kan tikken wat je wil maar het lukt niet. Andersom bij veel te klein schiet je sneller uit…

Zelf heb ik echt moeite gehad met een 0,6 mm pin want daarvoor zijn minder makkelijk slagpennen te krijgen. Een andere had ik de perfecte pin voor en die bestond niet uit 5 onderdelen die opgelijnt moesten worden en een vaker voorkomende maat.

Een wat langere uitleg van de samengevatte antwoorden hierboven.

2 likes

Bij dit advies kan ik mij helemaal aansluiten.

https://www.bol.com/nl/p/mmobiel-16-delige-professioneel-horlogemaker-sieradenreparatie-toolkit-incl-horloge-band-pin-link-verwijderaar-achterkant-opener-schroefmoersleutel-voor-horloge-reparaties-plaatsen-van-batterijen/9200000090557549/?bltgh=tyRwGkwoPo39xtgEIsdOng.2_16.18.ProductTitle

Met bovenstaande kun je leuk beginnen… hoort een beetje bij de reis door horlogeland :nerd_face: Good luck :ok_hand:

1 like

Thnx allemaal voor de hulp. Zal morgen wat foto’s plaatsen

Ik heb een soortgelijk setje van Amazon Zit echt een hoop in! zelfs verschillende maten springbars. Heb er stiekem al heel veel aan gehad. Bandenverwisseltool werkt prima, achterkant eraf halen om quartz horloge batterijtjes te vervangen voor andere mensen. Die blauwe banden inkorter is echt een goedkope prul maar werkt goed. Succes ermee!

1 like

Zoals beloofd hierbij de foto’s. Welk gereedschap heb ik nodig(met name de mate)

Voor deze zijn volgensmij enkel deze twee varianten nodig

En een micro schroevendraaierssetje (dure specialistische schroevendraaiers kan ook maar is misschien wat ver gezocht voor een enkel horloge en incidentieel gebruik). Misschien nog een slijpsteen wanneer het platte uiteinde van de schroevendraaier net niet dun genoeg is.

Bij andere stalen banden kan je slagpennen nodig hebben maar voor deze en leren bandjes niet.

1 like