Iso 6425

Hallo,

Ik heb gisteren de SAR aangeschaft.
Deze horloge voldoet aan de ISO 6425 norm.
Nu wilde ik wel eens weten wat die norm inhoud.
Echter op internet kan ik het document alleen maar kopen op de iso site.
Is er iemand die hier een copie van heeft zodat ik eens kan kijken waaraan mijn horloge voldoet.

BvD Frank

Gefeliciteerd met je nieuwe aankoop Frank!!
heb je al foto’s van je watch gemaakt?:smiley:

Eerlijk gezegt Frank, is ook de eerste maal dat ik er van hoor.
Proficiat met je SAR, degelijke klokken.

Interessant eigenlijk dat ISO 6425 specificaties niet (zomaar) bekend zijn.
Iedereen kent de chronometer certificering. De ISO normen zeggen igv van een duikhorloge misschien wel meer over de kwaliteit van het horloge als de chronometer certificering. Maar ja om daar achter te komen moet ik ze wel eerst doorlezen.

Frank

De norm kost 40 euro, dus wanneer alle duikhorloge liefhebbers lappen is het nog wel te betalen. Heb al een account dus kan de norm zo downloaden.

Gerwin

Ter inleiding:

Heel wat mensen denken dat hun horloge waterdicht is doordat er vermeldingen zoals waterresistant, watersealed,…, zijn aangebracht op de wijzerplaat of op het achterdeksel van het horloge.
Het is in feite allemaal niet zo eenvoudig, waterdichtheid van een uurwerk is niet zo vanzelfsprekend dan het wel lijkt.

Vandaar dit stukje tekst, hopelijk heeft u er wat aan.

Aanduidingen op het horloge:

Door de horlogefabrikanten wordt op het horloge de waterdichtheid aangegeven door middel van een symbool of een vermelding. De symbolen zoals een douchesproeikop, een vis of een duiker en de vermeldingen zoals waterresistant, waterproof of watersealed, al dan niet met toevoeging van druk of diepte-eenheden zoals 3-5-10-20 Atm. (of bar) en 30-50-100 en 200 meter, zijn terug te vinden op de wijzerplaat of op het afsluitdeksel van het horloge.

De aanduidingen waterresistant, waterproof, watersealed enz. zijn dus niet eenvormig gedefinieerd en worden door elkaar gebruikt. Ze zeggen dus weinig of niets over de mate van waterdichtheid van een horloge.

Als er op het horloge een aanduiding weergegeven wordt dat het waterdicht is dan betekent dit dat er voorzieningen zijn aangebracht die het uurwerk beschermen tegen het binnendringen van vocht. Bij deze horloges is het glas geplaatst in een kunststof zitting of is het glas in de horlogekast gekleefd door middel van een speciale pasta. Het deksel, de kroon (opwind- of gelijkstelknop), en de eventuele drukknoppen zijn voorzien van een dichting.

Wat betekenen deze aanduidingen:

Het testen van de gewone horloges gebeurt volgens de ISO 2281 norm, de duikhorloges worden getest volgens de specifieke ISO 6425 norm. De aanduidingen die de graad van waterdichtheid aangeven en terug te vinden zijn op het horloge hebben de volgende betekenis:

WATERRESISTANT/WATERSEALED 3 Atm / 30 meter:

Het horloge is bestand tegen onvoorziene contacten met water zoals regenval of handen wassen.
Wateronderdompeling, zwemmen, duiken,……, zijn niet toegestaan.
Waterdichtheidstest na het openmaken van het horloge is nodig.

WATERRESISTANT/WATERSEALED 5 Atm / 50 meter:

Het horloge is bestand tegen wateronderdompeling.
Zwemmen en andere watersporten zijn toegestaan, met uitzondering van het duiken.
Jaarlijks nazicht van de waterdichtheid is aanbevolen, waterdichtheidstest na het openmaken van het horloge is verplicht.

WATERRESISTANT 10 Atm /100 meter:

Het horloge is bestand tegen elk soort watersport, inclusief het duiken op een geringe diepte.
Jaarlijks nazicht en een waterdichtheidstest van het horloge zijn verplicht.

WATERRESISTANT 20 Atm/200 meter (of meer):

Het horloge is bestand tegen elk soort watersport, inclusief duiken met flessen.
Jaarlijks nazicht en waterdichtheidstest van het horloge zijn verplicht.

De bovenvermelde waarden zijn testwaarden waarmee de horlogekast in de fabriek (onder ideale omstandigheden) werd getest. Ze houden geenszins in dat de waterdichtheid van zo’n kast onder alle omstandigheden tot die waterdruk gegarandeerd kan worden. Dit hangt af van bepaalde omstandigheden die ik verder in deze tekst beschrijf.

Onderhoud van waterdichte uurwerken:

Horloges zijn onderhevig aan diverse invloeden die de afdichting van de horlogekast kunnen beïnvloeden. Om deze reden kan de waterdichtheid van horloges moeilijk gegarandeerd worden.
De dichtingen slijten door het gebruik van de (druk)knoppen of door het openen en sluiten van de horlogekast tijdens bijvoorbeeld het vervangen van de batterij. Door de zuren die in de transpiratie voorkomen of door blootstelling aan chloor- of zeewater kunnen de dichtingen uitdrogen of beschadigen. Ook zeep en shampoos welke bij het douchen gebruikt worden, zijn ontvetters en zorgen voor een snellere veroudering van de voorziene dichtingen.
Beschadiging van de knoppen door stoot of val kan ook tot het lekken van de horlogekast gaan leiden doordat hierdoor de dichtingen dan meestal niet meer goed afdichten.

Waterdichtheid en temperatuur:

Wanneer een horloge de vermelding waterdicht bevat dienen toch nog een aantal dingen in acht genomen te worden. Een waterdicht horloge kan namelijk niet altijd tegen grote temperatuurverschillen. Deze temperatuurverschillen worden bekomen wanneer het uurwerk bijvoorbeeld gedragen wordt in volle zon en nadien ondergedompeld wordt in koud water. Het temperatuurverschil kan ervoor zorgen dat de kast van het horloge begint te lekken.

Enkel de horloges met een temperatuurbestendige kast zullen dan ook perfect waterdicht blijven bij eventuele temperatuurveranderingen.

Condensvorming:

Ook bij goed afgesloten, waterdichte horlogekasten is het mogelijk dat er condensatie optreedt aan de binnenkant van het glas. Meestal komt dit probleem voor tijdens de winter. Wanneer het horloge onder een jas gedragen wordt zal de behuizing opgewarmd worden. Wordt het horloge nadien plotseling aan de koude omgevingslucht blootgesteld, dan koelt het glas sneller af dan de behuizing, die door de lichaamstemperatuur wordt verwarmd. Het vocht dat in de lucht zit die zich in de horlogekast bevindt, kan dan condenseren en het glas aan de binnenzijde laten aandampen. Zodra het glas weer op temperatuur is gekomen zal dit vanzelf weer verdwijnen. Is er echter sprake van echte druppels of aanhoudende condensvorming aan het glas, dan is de kast waarschijnlijk toch niet goed waterdicht. Om defecten aan het uurwerk te voorkomen, moet dit nagezien en in orde gezet worden…

Duikhorloges:

Horloges die voor hobby of (semi)professioneel duiken gebruikt worden, dienen aan een testnorm van minimaal 20 Atm te voldoen. De kasten van dergelijke horloges zijn zo gebouwd dat ze niet alleen een hoge waterdruk kunnen weerstaan, maar ook ernstige temperatuurschommelingen aankunnen. De glazen zijn veel dikker, de kasten zijn veel zwaarder en de dichtingen zijn veel zwaarder uitgevoerd dan bij andere horloges. Het achterdeksel van dergelijke horloges is afgesloten met een schroefsluiting.
De kroon, waarin zich meerdere afdichtingen bevinden, is veel groter dan bij andere horloges en dient na het bedieningsgebruik weer aan de kast te worden vastgeschroefd. Dit om een extra goede afsluiting te verkrijgen en het lekkagerisico bij beschadiging te verkleinen. Voor het garanderen van de waterdichtheid van deze horloges is regelmatig professionele zorg vanzelfsprekend en een eerste vereiste. Een jaarlijkse controle is hiertoe noodzakelijk. Aangezien het hierbij om daadwerkelijke garantie op termijn handelt, kan (zoals hiervoor al aangeduid) het testen en garanderen van de waterdichtheid het best aan de officiële invoerder worden overgelaten.

Dure horloges:

Extra platte, gouden of zilveren uurwerken, hebben vaak geen extra voorzieningen die het uurwerk tegen het binnen dringen van vocht beschermen. Deze horloges dienen dan met aandacht gedragen te worden, zodat ze niet in aanraking komen met vocht.
Er kan vocht in het uurwerk komen als het horloge in aanraking komt met water. Maar ook wanneer er overmatige transpiratie optreedt. Ook tegen spatwater, dat kan voorkomen bij het handen wassen zijn deze horlogekasten niet beschermd.

Tot slot:

Hopelijk bent u het met me eens dat indien uw horloge goed waterdicht moet blijven regelmatige controle van het horloge uiterst noodzakelijk is.

Breng dus uw horloge regelmatig (toch zeker jaarlijks) naar een horlogemaker die de voorzieningen bezit om deze testen uit te voeren. Hierdoor zal u van veel ongemak en kosten gespaard worden.

Nog een gouden raad! Indien het niet nodig is om een horloge te dragen tijdens een zwembeurt wordt het horloge beter aan de kant gehouden. Zo zal het horloge niet aangetast worden door chloor- of zoutwater of kans lopen stuk te gaan door het binnendringen van water.

Zie ook:

http://www.chealwatch.com/water.htm

Groet,

Eddy

ISO is een in WOII ontwikkelde standaard om er zorg voor te dragen dat alle producten waar dan ook geproduceerd volgens een zelde standaard zijn geproduceerd.

Zo kon men dus onderdelen voor o.a. tanks van diverse leveranciers afnemen, zonder dat er kwaliteits verschil was.

Het komt er dus op neer dat je je bedrijfsprocessen beschrijft en deze gebruikt binnen de organisatie een constante kwaliteit kunt waarborgen.

Ik kan er nog veel meer over vertellen, maar het lijkt me wel duidelijk zo.

Wacht maar even met meer vertellen Jürgen, want ik denk te weten dat je met jouw reactie er al naast zit.

Jij doelt hier op de (in NL) NEN-EN-ISO 9001:2000 (laatste versie). Dit is een norm die beschtijft welke elementen moeten terugkomen in een kwaliteitsmanagementsysteem wil een organisatie conform deze norm certificeren. Het is dus een systeemcertificaat.

De hier genoemde ISO 6425 is een norm die beschrijft hoe een duikhorloge op waterdichtheid wordt getest en welke classificering aan het resultaat kan worden meegegeven. Dit lijkt al niet meer op een systeemcertificering maar neigt naar een productcertificering. Het product (duikhorloge) is op waterdichtheid getest zoals beschreven in de ISO 6425 en het resultaat valt in ‘klass x’.

Het zijn dus twee heel verschillende normen met elk hun eigen uitwerking.

Ik kan er nog veel meer over vertellen, maar voor nu lijkt het mij wel duidelijk zo. Wil hier ook niet gelijk gaan acquireren… ;).

Gerwin

Gershwin,

Ik wil wel 5 Euro bijleggen om de iso 6425 te krijgen.
Als we nu genoeg forummers hebben lukt het misschien.

Grt Frank

En het is niet de enige ISO voor horloges:

39.040.10 Watches

ISO 764:1984 Horology – Antimagnetic watches

ISO 1413:1984 Horology – Shock-resistant watches

ISO 2281:1990 Horology – Water-resistant watches

ISO 3159:1976 Timekeeping instruments – Wrist-chronometers with spring balance oscillator

ISO 3160-1:1998 Watch-cases and accessories – Gold alloy coverings – Part 1: General requirements

ISO 3160-1:1998/Amd 1:2000 No title

ISO 3160-2:1992 Watch cases and accessories – Gold alloy coverings – Part 2: Determination of fineness, thickness, corrosion resistance and adhesion

ISO 3160-3:1993 Watch cases and accessories – Gold alloy coverings – Part 3: Abrasion resistance tests of a type of coating on standard gauges

ISO 3764:2000 Timekeeping instruments – Movements – Types, dimensions and nomenclature

ISO 3765:1998 Timekeeping instruments – Wristwatches – Dimensions of bracelet-to-case fastening elements

ISO 6425:1996 Divers’ watches

ISO 9701:1994 Wrist and pocket watches – Fitting diameters for hour, minute and second hands

ISO/TR 10219:1989 Batteries for watches – Dimensions, requirements and marking

ISO/TR 10220:1989 Batteries for watches – Leakage tests

ISO/TR 10553:1995 Indication of accuracy of quartz watches

ISO 12819:1999 Methods of evaluation of the battery life of a battery-powered watch

ISO 12819:1999/Cor 1:1999 No title

ISO 14368-1:2000 Mineral and sapphire watch-glasses – Part 1: Dimensions and tolerances

ISO 14856:2001 Timekeeping instruments – Wristwatch-cases – Fixing dimensions of non-spring-bar types

Yaffle

ISO 6425 teaches us that the term “Divers watch” applies to the following products:

“Resistance to a dive in water with a depth of at least 100 meters and having a control of time”.

 • name must be indicated in the language of the manufacturer, ex: “Diver’ S watch 300 m” or “Diver´s 1524 m”, the Cyrillic characters as of other languages are accepted.

 • the scale of time of the glasses is 0 to 60 minutes, it must be one-way, the clearly identifiable graduations are 5 minutes. The digital display is accepted and must clearly indicate time. These indications must be obligatorily and distinctly visible in the darkness with 25cm of distance. An indication must obligatorily show the correct operation (small second)

 • indication of end of lifetime of the battery for quartz (obligatory). Nothing discribed on the reserve of a mechanical watch.

 • the watch must be antimagnetic (ISO 764) Tests: 3 exposures of 1 minute to a magnetic field of 4.800A/m, is approximately 0,006 Tesla. The generated disturbance should not exceed 30s/jour.

 • Must resist the shocks (ISO 1413) Tests: fall accidental a height of 1 m on a horizontal hard wood surface.

 • Must resist salted water chemically (box, accessories)

 • It must function under fresh and salted water (long test)

 • Must show a coherence and a stability of the elements composing it (box and bracelet)

 • Must resist the thermal shocks (movement, form)

 • the crown and other devices must resist a given external force .

 • the watch must resist a defined overpressure of air (injection of air in the box)

 • Must resist a water overpressure. (etancheity in immersion)

 • does not have to form condensation (cooling, fast reheatings, by cycles)

The manufacturer must indicate the maximum depth and the use potential in complex atmosphere (gas mixtures).

A normative rule (Appendix A) defines the criteria of homologation for the watch of diving in saturation.

 • Rules idem précédent+ not influence of the gas mixtures: long tests in saturation and desaturation rapide+ overpressure of water and air in saturated atmosphere.

 • the nature of the mixture must be specified in the note.

 • the manufacturer must inform by distinctive markings that the watch can be used in saturated diving: “Watch of diving in saturation, Diver’ S watch for mixed gas diving” or others. ( technical Details available on the ISO site.)

Conclusion : The tests ISO 6425 are elaborate in the sight of a safety without fault in the zone of activity envisaged by the manufacturer. The most remarkable test is without any doubt the resistance of the watch to a salted water immersion (water overpressure) equivalent to P + 0.25P (where P is the depth announced by the manufacturer).

Yaffle

Klopt wat je zegt Gershwin, ik probeerde alleen maar uit te leggen dat het oorspronkelijk een norm was die door het leger is ontwikkeld. De verdere uiteenzetting ging inderdaad over ISO9001.

Yaffle, wat een uitgebreid bericht. Ik denk niet dat het nu nog nodig is de norm te bestellen. Maar mochten anderen hier anders over denken, dan kunnen die nog reageren.

Gerwin

Inderdaad uitgebreide beschrijving van Yaffle.
Wat ik nog mis in het verhaal is iets over toegestane temperatuur verschillen binnen een bepaalde tijd.

Frank

De band zéér solide

En de iso 6425 gecertificeerde SAR Marathon

Onwijs mooi, veel plezier ermee.

Ruud

Bedankt voor de uitleg.

Freddy