Verhaal van legendarische Rolex Daytona van PN. (Esquire)

Vond dit artikel nog en is leuk leesvoer.

De legendarische Rolex Daytona van Paul Newman is eindelijk teruggevonden

De wereld van vintage Rolexen hangt aan elkaar van mythes, mysteries en andersoortige wonderlijke verhalen. Maar een horloge steekt daar al decennia met kop en schouders bovenuit: de Paul Newman Daytona.

Hoewel dit een van de meest iconische horloges is die ooit werd gemaakt, weten we er verrassend weinig van. We weten dat hij het van zijn vrouw kreeg, en dat het horloge indertijd maar medium populair was.

Maar waar het horloge was, wat ermee gebeurt was of hoeveel er op aarde zijn van hetzelfde model, was allemaal compleet onduidelijk. Tot gisteren.

DE EERSTE VRAAG DIE NATUURLIJK BEANTWOORD MOEST WORDEN, IS: WAAR WAS DAT HORLOGE NOU AL DIE TIJD?
]Het was The Wallstreet Journal dat het nieuws brak: Paul Newman’s Rolex Daytona Paul Newman is gevonden en zal in oktober van dit jaar worden geveild door Phillips in New York. De exacte datum is nog onbekend.


Hier zie je de wereldberoemde acteur met zijn ref. 6239 Daytona, precies het horloge dat dit najaar geveild zal gaan worden.

De eerste vraag die natuurlijk beantwoord moest worden, is: waar was dat horloge nou al die tijd?

Hij blijkt in bezit te zijn geweest van ene James Cox. In zijn jonge jaren ging hij een poosje met de dochter van Paul Newman, Nell Potts. Niet dat Cox trouwens verleid werd door Potts’ stardust: in de eerste maanden van hun relatie wist de beste jongen niet eens dat zijn schoonvader een wereldberoemde acteur was.

'HERE, HERE’S A WATCH. IF YOU WIND IT, IT TELLS PRETTY GOOD TIME’
dat waren de woorden die Newman uitsprak toen hij zijn horloge in 1984 aan Cox gaf. Sindsdien droeg Cox het horloge dagelijks, totdat hij er halverwege de jaren negentig achterkwam wat de waarde van het horloge was. Daarna werd-ie er wat zuiniger op.

Een aardig detail van het horloge is de achterkant. Die bewijst dat het horloge een gift van Joanne Woodward was, met de woorden:

Drive

Carefully

Me

Hoewel het horloge flink wat draagsporen heeft, is het wel precies zo origineel als je zou willen van een horloge.

De wijzerplaat is nog origineel en ongerestaureerd en het horloge heeft een licht patina. De oplichtende onderdelen op de wijzerplaat zijn er nog, al zijn ze wel flink oud geworden.

Newman-achtige horloges beginnen over het algemeen vanaf ongeveer $ 100.000 voor een ‘eenvoudig’ model in redelijke staat, maar kunnen eenvoudig oplopen tot het dubbele.

Toch zal de prijs voor dit unieke stuk uiteraard niet bepaald worden door precedenten. Dit horloge is een absolute league on its own en zal ongetwijfeld een van de allerduurste - of zelfs allerduurste - Rolex aller tijden op aarde worden. Het is in elk geval de bekendste, en dat zal na deze vondst alleen nog maar meer worden.

Dit stukje over een legendarische acteur en zijn evenzo legendarische Daytona, komt van Esquire.

2 likes

…en is waarschijnlijk al een paar jaar oud?

1 like

Ja maar dat wil niet zeggen dat het niet interessant is toch?

1 like

Ding is voor 11 miljoen -of zo- verkocht. Heel erg oud nieuws. Maar dat kleeft de laatste dagen een beetje aan die Newmans… :grin:

2 likes

Dat kan; maar dit is wel een verhaal dat de meesten hier zullen kennen, denk ik. Ook aangezien dit verhaal hier al (meerdere malen?) eerder is gedeeld. Dus of het interessant voor velen hier is weet ik niet.

2 likes

Heb ik niet goed gezocht.
Dan mag hier een slotje op want we willen het forum vooral niet vervuilen met dubbele topics.

1 like