Is seconde afwijking per dag een goede graadmeter voor staat van uurwerk?

Hi,

Ik ben in de markt voor een pre owned/vintage Datejust en ben benieuwd hoe ik m’n zekerheid over de staat van het uurwerk kan vergroten. Is bijvoorbeeld de afwijking +/- Sec per dag, gemeten door zo’n kastje, een goede graadmeter voor de staat van het uurwerk?

1 like

Hoi Nooblet,

goede vraag, ogenschijnlijk wel, want minimale afwijking, maar in werkelijkheid zegt het nog niet zoveel. Het is namelijk zo dat uurwerken die onderhoud nodig hebben, soms toch nog heel goed kunnen blijven lopen. Ga je ze openmaken dan kunnen ze bijna volledig droog zijn. Om de werkelijke staat te kunnen weten is er maar één optie en dat is openmaken door een horlogemaker en uurwerk laten inspecteren.

2 likes

Oke helder dank voor je reactie, wat kost zoiets in de regel? Niet bij Rolex maar gewoon bij een goede horlogemaker.

Ik zou hem laten inspecteren ja. Zelfs de meeste handelaren gebruiken gewoon een timegrapher, maar daarmee kun je natuurlijk nooit de werkelijke staat zien van het binnenwerk. Ik heb nu een datejust uit 1985 die perfect loopt, maar die heeft wel recentelijk onder garantie een service gehad.

Loopt denk ik nogal uiteen van horlogemaker tot horlogemaker qua prijs.

Ik weet niet waar je woont maar er zijn diverse goede horlogemakers die een Rolex kunnen servicen. Wesseling & Vreeker, Nico Rijsman, Ron Sonders, om er een paar te noemen. Een standaard servicebeurt zal rond de 275-300 Euro kosten, zonder onderdelen.

1 like

Hou er wel rekening mee dat een vintage horloge natuurlijk meer afwijking kan hebben dan een modern horloge (Rolex richt daarmee op -2/+2 sec per dag), dus een vintage is ook met wat meer afwijking gewoon goed.

Niet alleen de afwijkingen seconden maar zeker ook de amplitude is een goede aanwijzing voor de staat waarin het uurwerk verkeert. Dit zal een horlogemaker kunnen meten met de apparatuur die zij beschikbaar hebben en kan je dan adviseren of de gemeten waarde acceptabel is.

2 likes

Ik zag laatst hier op HF een voorbeeld van een (vintage) horloge die goed liep maar bij het openmaken bleek de balansveer afstelling maximaal in de + te staan, waarschijnlijk om gebrek aan service te compenseren.
Waarvan ik dus leerde dat de seconde afwijking niet alles zegt over de onderhoudsstaat van een horloge

6 likes

Precies wat ik bedoel, maar ook bijvoorbeeld corrosie enkel op het uurwerk is niet van buitenaf te zien. (heel soms op de wijzers/wijzerplaat, maar dan is het al te erg vaak)

Zeker! De amplitude zegt veel over de staat van het uurwerk, misschien wel meer dan de afwijking.

Als je een horloge koopt dat geen AANTOONBARE service heeft gehad, zou ik er simpelweg rekening mee houden dat je hem moet servicen. Lees: tel €300 bij de aanschafprijs op voor een standaard datejust.

1 like

Bij welke AD is dit?

2 likes

Persoonlijk zou ik met een vintage niet bij een AD gaan… Heb flink wat verhalen gehoord over het verwisselen van allerlei onderdelen die volgens de eigenaar juist karakter aan het horloge gaven. Nieuw is een heel ander verhaal. Maar dan ben je voor een full-service lekker 700+ kwijt.

1 like

Wat Guy1997 ook zegt, met een originele vintage Rolex zou ik niet naar de AD gaan, dat was je ook niet van plan volgens mij. Rolex heeft als beleid dat oude tritium platen en wijzers vervangen worden door service onderdelen, de oude onderdelen nemen zij in en krijg je niet terug. Hierdoor verliest het horloge verzamelaars waarde want het is niet meer origineel én je kunt het niet meer in de oude staat terugbrengen want je bent de originele onderdelen kwijt. Alhoewel er wel mogelijkheden zijn, dan moet je een formulier invullen waarop je aangeeft wat er niet vervangen mag worden. Maar dat vind ik toch nog steeds tricky.

Bij sommige collectables kan dit wel eens een kwart of helft van de verkoopprijs schelen, door een moderne service dial vooral veel!

Ja, dat gaat eigenlijk dubbel, want én je betaalt een flinke prijs voor de onderdelen, én tegelijk verliest je horloge flinke waarde. Dus zeg 700 euro voor service en dan nog een x bedrag aan waardeverlies erbovenop.

1 like

Conclusie: met vintage NIET naar de AD, sommige horlogemakers zijn zelfs gespecialiseerd in vintage, die weten soms zelfs nog beter hoe ze bepaalde onderdelen moeten behouden en of te werk moeten gaan.

De Rolex AD heeft geen hart voor vintage :face_with_hand_over_mouth:

2 likes

Niet per se. Wat belangrijker is dan de afwijking per dag is de gelijkmatigheid waarmee het loopt. Een uurwerk wat per dagdeel dan weer eens 15 seconde verliest dan weer 15 wint is na een dag wel +/- 1, maar loopt voor geen meter.

Je wilt liever gelijkmatigheid, als het op de staat van het uurwerk aankomt.

2 likes

Dus in het kort.

zonder aantoonbare service 300€ bij de aanschaf prijs rekenen.

Met aantoonbare service zit je goed.

Succes met de zoektocht!

Bij Wesselink & Vreeker. Ik zou niet naar een AD gaan met een vintage datejust. Heel veel horlogemakers kunnen dit servicen. En dan weet je ook zeker dat je wijzers/plaat niet worden vervangen.

1 like

:point_up:

1 like