Restauratie Certina Argonaut 280

Tijdens mijn vakantie pak ik elke dag een horloge aan, gisteren was ik bezig met een Seiko 5 maar die bleek helaas een balansspiraal te hebben die niet meer te redden was, dus vandaag was weer een nieuwe kans.

Uit dezelfde lading als de Certina DS-2 (http://www.horlogeforum.nl/t/restauratie-certina-ds-2-automatic-picture-overload/47297) van eerder deze week kwam ook een Certina Argonaut 280. Ik kan me niet herinneren dat ik zoveel PB’s heb gehad over de Argonaut in de trant van bel/mail/fax me als je hem onder handen hebt genomen. Nou bij deze… :smile:

Het glas is gebroken op twaalf uur, de wijzerplaat heeft waterschade en hij liep niet echt denderend. Kortom een uitdaging!

Untitled

Voordat ik het uurwerk uit elkaar haal controleer ik de werking van het uurwerk, in dit geval werken alle wijzers, werkt de opwinding, ook via de rotor, en kan ik de datum verstellen (wel 10 minuten te vroeg). Het is altijd goed om te weten wat er wel werkt zodat je zeker weet wat je hoe dan ook weer aan de gang moet kunnen krijgen.

De oorzaak van de waterschade is eigenlijk heel suf, iemand voor mij heeft ooit bedacht dat hij met geweld een te groot glasje kon plaatsen en heeft daarbij een randje afgebroken waardoor water zo naar binnen kon lopen. Het lastige is wel dat de rand van de kast rondom het glas niet overal even hoog is waardoor je het glas niet met een glasklauw kunt plaatsen.

De fixoflex band gaan we heel voorzichtig verwijderen met een speciaal stuk gereedschap :smile:

Untitled

Binnenin vinden we het Certina 25-651 uurwerk, deze heeft een afwijkende datumschijf omdat de datum op zes uur staat.

Untitled

Het uurwerk loopt op zijn zachts gezegd nogal matig, zeer lage amplitude (onder de 180 kan het uurwerk makkelijk stilvallen), forse beat error, hij loopt nog wel in de plus, dus voor de leek kan het lijken alsof hij prima loopt.

Untitled

Eenmaal uit de kast wordt duidelijk dat de wijzerplaat aardig wat te lijden heeft gehad, hierover later meer.

Untitled

Ik plaats altijd een zakje over de wijzers, dit beschermt de wijzers en je kunt nog steeds goed zien wat je doet.

Untitled

Dit uurwerkje heeft een iets andere datumschijf dan andere Certina’s met de 651 omdat hier de datum op zes uur staat staan de cijfers anders geörienteerd.

Untitled

Voor een meer gedetailleerde ontmaneteling kun je beter naar het DS-2 topic kijken, bij het demonteren is het gewoon zaak met beleid alle onderdelen te verwijderen en te onthouden of te fotograferen waar alles terug moet.

Untitled

Uit veiligheidsoverwegingen moet je bij een uurwerk altijd de veer ontspannen, omdat bij een automaat de opwinding altijd maar één kant op gaat (de rotor kan beide kanten opwinden, maar dit vertaalt zich altijd door in één richting). Om de veerton af te laten moet dus eerst de automaatverbinding los.

Untitled

Als de veer is afgelaten kunnen we verder met demonteren. Als je de veer niet aflaat heb je kans dat alle onderdelen met kracht losvliegen, krom trekken of breken. Hier is de veerton verwijderd, en de complete balans.

Untitled

Ook hierbij weer alle onderdelen met beleid verwijderen (check voor meer informatie het DS-2 topic)

Untitled

Als alle onderdelen zijn verwijderd maak ik alle stenen schoon met een pennenhout. Daarna gaat alles in een mandje in de reinigingsmachine. In de tussentijd pak ik de kast aan.

De kast en de caseback zijn van staal dus kun je lekker poetsen tot je een ons weegt, gewoon wat Peek en een zachte doek. Ik heb ook een polijstmachine maar deze kast heeft een gedeeltelijk geborstelde look en dat polijst je er anders vanaf. Ik heb een passend glaasje gevonden en deze er met twee duimen in gedrukt.

Untitled

Het resultaat is een fijne glimmende kast met een niegel-nagel-neu glaasje.

Bij het demonteren merkte ik dat de aanslag er redelijk oppervlakkig uitzag, een beetje kalk-achtig.

Untitled

Met een stuk Rodico ben ik heel voorzichtig begonnen met het schoonwrijven van de wijzerplaat en blijkbaar was de wijzerplaat helemaal niet aangetast, dat is echt een klein wonder.

Untitled

Alle onderdeeltjes uit de schoonmaakmachine weer uitgesorteerd naar montage stap.

Untitled

Met Rodico poets je alle stenen nog een keer schoon om zeker te weten dat ze echt helemaal schoon zijn.

Untitled

Met datzelfde magische spul maak je de astapjes van de raderen schoon, met een pincet houd je het rad vast en prik en draai je de tapjes schoon.

Untitled

Plaats het raderwerk terug

Untitled

Plaats de raderbrug terug, werk alle astapjes in de stenen, in dit geval zat hij direct goed, dat geluk heb je soms! Plaats daarna de veerton terug, inclsuief de brug en daarna het veertonrad. Door de schroef van de veerton aan te draaien kun je het gangwerk testen, als de tandwielen in een zuivere beweging draaien en daarna nog iets terug dan is het perfect schoon.

Untitled

Monteer nu het anker en de ankerburg terug.

Untitled

Controleer of het anker een mooie strakke tik-tak beweging maakt door deze een zetje te geven met een pincet.

Monteer nu de balans terug door deze er via een kwartslag afwijking in te draaien.

Untitled

Op de Timegrapher ziet het uurwerk er in ieder geval al een stuk beter uit.

Untitled

Monteer nu alle raderen van de automaatmodule terug

Untitled

En vervolgens de rotor

Untitled

Draai de rotor rond om te zien of alle bewegingen worden omgezet in een opwinding van de veerton, verwijder daarna de rotor weer omdat deze anders in de weg zit.

Untitled

Plaats de onderdelen van het stel- en datummechanisme terug zoals deze eraf zijn gekomen.

Untitled

Plaats de datumschijf en de dekplaat terug en controleer of de datum overschakelt en ook zijn positie vast houdt als je de tijd terug draait.

Untitled

Nu plaatsen we de wijzerplaat terug

Untitled

Draai aan de tijd en precies wanneer de datum wisselt pak je de urenwijzer en gebruik je een wijzerzetter om deze op de twaalf uur positie vast te zetten, herhaal dit voor de minutenwijzer (dit neemt wat nauwer, je wilt de wissel tussen 23:55 en 0:00). De secondewijzer loopt als het ware onafhankelijk dus die druk je gewoon vast.

Untitled

Dan monteren we de hele handel weer in de kast (in dit geval ontbraken de caseklemmetjes en de spacerring zat er ondersteboven in) en kunnen we het horloge gaan afregelen, zie het DS-2 topic voor meer informatie. En natuurlijk een bandje, ik had gelukkig nog één nieuwe band in 20mm.

Voor:
Untitled

Na:
Untitled

Untitled

Hier wordt ik nou gewoon helemaal blij van… :smile:

24 likes

Mijn beste,

Wederom een sterk staaltje Horloge-Discipline!!
En eveneens die gedetaileerde foto’s. Ze zijn een lust voor het oog.
Mijn complimenten hoor. :+1:
Dank voor het delen!!

Orologio Signaturis Temporis.:wink:

Zeker eentje om bij van te worden! Gaaf topic weer, bedankt voor het delen.

Erg leuk, zo’n Argonaut en wederom een schitterend eindresultaat! Dank voor weer een mooie reportage!

Prachtig! Mooie foto’s ook

Kon ik dat ook maar. Super gedaan. Ik kom niet verder als met displex krassen uit hesalite halen.

Ik heb zo maar het idee dat meer HF leden van dit soort posts helemaal blij van worden. Ik in ieder geval wel. Chapeau en dank voor het delen.

Weer met veel liefde en zorg tot leven gewekt. Prachtige reporte wederom. Mooie voor en na foto’s ook zo. Weer zo goed als nieuw :+1: heerlijke blauwe dial ook

1 like

Ik zou het leuk vinden als meer mensen dit soort topics zouden maken, ik vind het zelf namelijk ook leuk om te lezen…

erg leuk en ik heb het weer met plezier en bewondering gelezen en bekeken.

groetjes Lenno

Ik vrees dat ik zelf niet verder kom dan een topic maken waarin ik er eentje om zeep help, maar daar worden niet veel mensen blij van denk ik…

Beste Jelle, ook jij kan dit, het is wel een fikse leercurve maar het is absoluut te doen.

Heeft er iemand toevallig een stapel zakhorlogeuurwerken liggen van precies hetzelfde type?

Geweldig en bedankt voor het delen :smile:

Uw bericht is tijdelijk verborgen en wordt zo spoedig mogelijk beoordeeld.

Geloof ik meteen, het lijkt me ook erg leuk om te leren. Vorig najaar ben ik begonnen aan mijn eerste mod, een Invicta 8926ob omtoveren naar een Black Bay mod. Meteen een beetje rigoureus te werk gegaan, nieuwe kroon, bezel, wijzerplaat, wijzers, domed plexiglas, de kast bewerkt met een Dremeltool en helaas het uurwerkje verziekt. Maar laatst een 7s26 kunnen overnemen en nu is ie bijna klaar.
Maar zo’n uurwerkje uitelkaar halen met al die piepkleine onderdelen is toch wel even wat anders. Wie weet, als ik ooit wat meer vrije tijd weet te maken dat ik dat toch eens ga proberen.
Tot die tijd is het genieten van dit soort mooie topics :slight_smile:

Dit was weer een prachtig stukje horloge poëzie. Wat ziet dat er weer prachtig uit nadat jij het onderhanden hebt genomen.

Ik denk dat ik alleen maar met het speciale gereedschap uit het eerste plaatje overweg kan. Is niet helemaal het juiste lijkt mij :joy:

Hallo Ron, bedankt voor de tips. Ik ben alleen vergeten een laatste afregel foto te plaatsen, jouw commentaar gaat daarom over een tussenscore, de uiteindelijke amplitude was wel op het randje met 260 maar voor mij nog wel acceptabel en beat error 0,1 met gemiddelde van 10 seconde per dag.

Ik weet niet waarom maar als ik de achterkant van het uurwerk monteer gaat altijd de amplitude nog wat omhoog. Die theoretische onderbouwing mis ik soms nog, en de spiraalveer dat blijft nog een beproeving maar dat komt nog wel.

Bedankt weer voor de mooie operatie :wink:
Ik neem aan dat jij geen horlogekist hebt maar een hele la vol? :smile:
Verkoop je ook wel eens wat van de horloges die je onder handen neemt?

Groeten! Eric

Toch weer leuk om te lezen en het is een echte looker geworden! Zeker nu de wijzerplaat in haar volle glorie popt is het echt een topppertje geworden!

Prachtig, zit het met plezier te bekijken, ik vind dit echt een prestatie en zeer knap!

Held!