Titus waarschijnlijk jaren dertig

Hallo allemaal, ik heb een Titus horloge georven en weet er eigenlijk vrij weinig over. Wat ik weet is dat hij omstreeks de jaren dertig gekocht is door mijn opa van zijn eerste salaris in Indonesië. Heeft er iemand wellicht meer informatie?

Mmm probeer foto’s te posten maar lukt nog niet helemaal

De kleine lettertjes op de wijzerplaat staat,
De luxe **
21 jewels
Incabloc

Veel recenter dan jaren 30. Waarschijnlijk 60s of wellicht 50s.

2 likes

Dank Koekoek. Het verhaal gaat dat mijn opa dit kocht van zijn eerste salaris, maar met jou informatie zou het om zijn eerste salaris in Nederland (na de oorlog) kunnen gaan. Weet je er verder nog meer over? Alvast dank

Er is wel een link met Titus en Indonesië, zie dit draadje. Het zou dus best uit die periode kunnen komen.Hele draadje lezen want Indonesië wordt pas aan het eind besproken.

Mijn beste,

Alhoewel ik géén exacte informatie heb over jou specifieke Titus horloge,
heb ik wel enige informatie over het merk Titus.
Wellicht kan je dit verder op weg helpen!!

Paul Ditisheim, Solvil, Ditus en Titus.

Paul Ditisheim werd geboren in 1868 en behaalde zijn diploma van de Uurwerkmakersinstrumenten School van La Chaux de Fonds toen hij 13 was.
Daarna werkte hij voor verschillende belangrijke uurwerkmakers.

Het zakelijk begin van Paul Ditisheim was uiterst bescheiden.
Het was in het jaar 1892 dat Paul Ditisheim als onafhankelijk horlogemaker een klein bedrijf starte in La Chaux-de-Fonds.
Zijn technische en ambachtelijke vaardigheden waren al snel het gesprek van de stad.

Door zijn studies ontwikkelde Paul Ditisheim vele verbeteringen voor chronometers. Over hoe atmosferische druk en magnetische velden de prestatie beïnvloed van chronometers evenals het gebruik van verschillende horloge oliën.
Het toekennen van het wereldrecord chronometri (tijdcontrolesysteem) in 1912 door de Koninklijke Sterrenwacht in Kew nabij Londen, bevestigden zijn reputatie.

Ditisheim was zich terdege bewust van het feit dat zijn technisch vernuft voor uurwerken hem wel veel roem bracht, doch dat deze uurwerken niet echt geschikt waren voor dagelijks gebruik.
Desondanks zijn er tot aan de kwartsinvasie in het begin der ‘70 jaren talrijke horloges gemaakt.
Paul Ditisheim verkocht zijn horloges onder verschillende merknamen.
Naast Paul Ditisheim waren dat Ditus, Solvil en Titus.

Paul Ditisheim overleed in 1945, maar zijn inzet op het gebied van technische expertise vond nog decennia lang navolging.

Ook nu worden er nog horloges onder de naam ‘Titus’ gemaakt.
Deze horloges, gemaakt in Azie en voorzien van een Chinees uurwerk vinden hun afzet voornamelijk op de Aziatische markt.

Met vriendelijke groet,

Coenraad.
Alias, Tissot62.

Orologio Signaturis Temporis.:wink:

Volgens mij werd Incabloc voornamelijk pas vanaf de jaren 50 gebruikt. Na de oorlog zou al een stuk beter kunnen kloppen dan jaren 30!

1934 dus geen betrouwbare dateringsmethode.

Aub wel geheel quoten. Het woord “voornamelijk” stond er voor. Volgens mij werd incabloc pas na de oorlog op grote schaal gebruikt. Daarnaast vind ik het horloge qua stijl ook veel meer na-oorlogs dan voor-oorlogs.

1 like

Dank allemaal, weer wijzer geworden! In het ‘draadje’ wat werd gepost zie ik veel horloges met daarop 17 jewels, op mijn horloge staat 22 jewels. Weet iemand hier de betekenis van?

Absoluut 50ies volgens mij. Daniel heeft trouwens gelijk, incabloc op grote schaal pas midden tot eind 50ies.

2 likes

En wat betreft de geschroevde deksel met zo’n sleutel als op de foto ? Ik denk (en vraag uw mening) dat het oudste van de jaren '50 is.

Er zijn vele ww2 militaire klokjes met geschroefde achterdeksels; 1940s dus…

1 like

Lagers voor de assen van de tandwielen (ff kort gezegd)
Leesvoer: