Vintage schroefdeksel openen

Beste Marjolijn, dat tweepuntsding is echt een enorme afrader - zeker als je krachtverlies in je handen hebt. Rampending, en ongelooflijk dat iemand het hier aanbeveelt. Maar OK, ieder z’n mening… Eigenlijk moet je zoiets als onderstaand kopen - een Horotec. Kost wel serieus geld, en dan nog is het met je artrose tricky om er niet mee uit te schieten.

Ik spreek uit mijn ervaringen als horlogemaker, en dus ook iemand die de schade gezien heeft die zo’n tweepunts-mormel aanricht bij uitschieten.

Ik ben misschien even streng, maar ik zie het anders echt niet goed gaan… …het balletje is en blijft de veiligste keuze!

1 like

Ik heb geen ervaring met zo’n tweepuntding zoals bovenstaand maar ik heb iets vergelijkbaars van Horotec ook 2 punts maar deze werkt perfect en kan genoeg kracht kunt zetten zonder uit te schieten.

Het meeste krijg ik hier wel mee open en anders met de Bergeon 5700 maar dat is niet echt wat voor de hobbyist.

Zo’n Jaxa tool vindt ik echt een onding als je daar flink wat kracht mee zet schiet je geheid uit.

Maar een simpel balletje is anders de beste keus daar krijg je het meeste wel mee open, als die erg vast zit heb je vaak eerder het probleem dat je de kast niet goed kunt vasthouden het balletje heeft vaak wel grip genoeg,
Dan zou je nog een kast houder kunnen aanschaffen zoals op de foto hieronder, die kun je tussen de bankschroef zetten en daar het horloge goed inklemmen.

1 like

Ah natuurlijk, een beginneling een kastopener van bijna €1000 aanbevelen, dat is inderdaad veel beter :expressionless:

Ik begrijp ook niet goed waarom ik een tooltje dat mij prima bevalt, waar ik alles mee open krijg en waar ik, dankzij voorzichtig gebruik, nog nooit krassen mee gemaakt heb, niet zou aanbevelen. Omdat ándere mensen ermee falen?

Omdat andere mensen, zoals aangegeven, niet zo veel kracht meer in hun handen hebben. En ik zeg prutsding, omdat ik er zelf een heb. Als afschrikwekkend voorbeeld…

Maar OK, Marjolijn heeft 'm al besteld. Ze zal zelf moeten beoordelen of ze er wat mee kan of niet. Wij hebben onze standpunten staan.

Op zich is dat altijd een verstandiger keuze, maar het gaat voorbij aan het doel van de vraag. De TS wil het blijkbaar zelf leren doen. Zo vreemd is dat niet, toch?

Ah. Dat is wel een goed punt. Dat had ik niet gelezen (het stond niet in de eerste post en, terugkijkend, werd die informatie ongeveer gelijktijdig met mijn reactie toegevoegd). Ik ben me bij het gebruik van dit tooltje wel altijd bewust dat ik relatief veel kracht moet zetten die ik vrij zorgvuldig moet doseren. Ik kan me niet precies voorstellen hoe krachtverlies in je handen precies werkt/voelt, maar dat zou wel eens een issue kunnen zijn.

Dusss… :wink: …dan begrijpen we elkaar beter. We zullen het horen van de TS als 't ding binnen is!

1 like

Allemaal bedankt voor het meedenken. Het lijkt me duidelijk dat ieder zijn favoriete opener heeft en zijn favoriete ‘onding’. Ik ga de verschillende tools uitproberen zodra ze arriveren en ik houd jullie op de hoogte wat voor mij werkt.
Het sticky balletje heb ik op de vorige Rikketik gekocht omdat het me zo handig leek maar ik kan er niets mee omdat ik er stevig in moet knijpen en dan drukken en draaien tegelijk. Dat geeft dus problemen helaas, dus moet er iets anders verzonnen. En naar een horlogemaker gaan is geen optie omdat ik nu in het halve jaar dat ik met vintage horloges bezig ben er al bijna 30 heb verzameld (maathouden is nooit mijn ding geweest), de man ziet me aankomen. Vandaar dat ik wel graag selfsupporting wil zijn op het gebied van kasten openen. Met als voorlopig doel: kijken, leren en een beetje schoonmaken en polijsten waar nodig.
Wordt vervolgd.

1 like

Bij heel vast zittende deksels kun je ook met secondenlijm een grote moer op het deksel lijmen (wel goed laten uitharden) en dan met een steeksleutel hem zo eraf draaien. Vervolgens het deksel met moer in de nagellak remover leggen, dan komt de moer weer vlot los.

2 likes

Wat een tip! Die zal ik onthouden.

Heb je dat wel eens geprobeerd? Ik heb ergens begin 2015 eens 3 pogingen gedaan, maar de moer kwam los en het deksel bleef vrolijk zitten. Ik heb 3 producten geprobeerd die ik had liggen: een secondelijm, epoxylijm en bizonkit.

Zolang je niet in het bezit bent van een echte schroefdeksel opener zoals op dit plaatje,

is een probaat middel, dat relatief weinig kracht kost, de volgende:
Het kan gewoon met een goedkope Jaxa tang, een werkhouder en een Workmate (bankschroef).

Stel de drie pootjes van de ‘Jaxa’ zo goed mogelijk af, zet de werkhouder geklemd in de Workmate, leg de kast tussen de plastic houders en plaats de ‘Jaxa’ tang op het deksel. Goed opletten of alles goed is geplaatst. Leg dan de muis van (bij mij de linkerhand, omdat ik rechts ben) druk daar stevig mee op de ‘Jaxa’ tang en draai met de andere hand aan het handvat van de ‘Jaxa’ naar links. Het moet echt verschrikkelijk vast zitten, wil het zo niet loskomen.

2 likes

Inderdaad secondenlijm is niet sterk genoeg.
Met 2 compontenlijm en goed laten uitharden lukt het wel, daarna de lijm verwarmen in heet water zodat de lijm zacht wordt en je de moer kunt verwijderen.

Geen ervaring met moeren vastlijmen op het deksel en ik wil er ook geen ervaring mee opdoen, maar het is behoorlijk ‘out of the box’ gedacht. Lijkt mij echter enkel geschikt voor goedkope horloges.
Mvg,
Gianni

Die goedkope Jaxa zit in het setje wat ik besteld heb, een bankschroef heb ik en de kasthouder zal ik scoren op de Rikketik. Fijn dat jullie zo meedenken. Marjolijn

Vooral voor dit type schroefdeksels als die erg vastzitten en krijg je niet genoeg grip met een kastopener, en is het eigenlijk de enige manier om zonder beschadigingen het deksel los te krijgen.
Zoals je ziet zijn ze er al eens mee bezig geweest om hem open te krijgen met de nodige uitschieters als gevolg.


Wat een ellendelingen, die deksels.

@Floris155, inderdaad een deksel met een veelvlak of een gewelfde veelvlak is veel moeilijker los te krijgen.
Eigenlijk moet je daar een passende sleutel voor hebben (maar dan heb je er nogal wat nodig).

Een kasthouder zit in de set die je besteld hebt, dat is dat zwarte vierkante gereedschap links onder met de vleugelmoer.:rolling_eyes:

Goed dat je dat zegt, doordat het zwart op zwart was had ik de kasthouder over ’t hoofd gezien.