Cortebert Cal 532 zakhorloge

Een vraagje voor de kenners hier:

Ik heb bij mijn grootmoeder in de kast een oud zilveren zakhorloge gevonden. Een Cortebert cal 532. Niet te groot, niet te klein, uiterlijk nog in prima staat. Alleen krijg ik haar nog niet zover om hem met mij mee te geven. Maar, ik heb het ding wel eens open gemaakt, het binnenwerk zag er schoon en net uit, maar het werkt niet naar behoren. Je kan de veer perfect opwinden en dan loopt en tikt ie ook mooi luid, maar van zodra je het horloge onder een iets andere hoek, vooral wat platter tussen de vingers houdt, stopt het hele binnenwerk met slaan. Dus zolang je ze quasi verticaal vasthoudt, loopt ie prima, maar bij het minste beweging is het gedaan met tikken.

Kan iemand zo zeggen waaraan dit zou kunnen liggen? Mocht ik het horloge meekrijgen, zal ik het zeker een service laten geven, want ik wil al langer graag 1 werkend zakhorloge, en aangezien het een familiestuk is, zou het een mooie emotionele waarde hebben.

Ik heb zelf geen foto’s gemaakt, aangezien de telefoon zonder juice zat, maar ik heb wel foto’s van een identiek zakhorloge op het net gevonden.

Alvast dank voor jullie input!

4 likes

Mooi ding :+1:
Wat bedoel je met “verticaal houden”? Kroon omhoog?

Yes…

1 like

Mijn glazen bol zou zeggen: “tap van balans as gebroken”. (Of van een ander tandwiel maar meestal balans as) Vaak zie je dat ie b.v. op zijn rug goed loopt en met wijzerplaat zijde naar beneden stopt. Of andersom natuurlijk :slight_smile:
Bij oma ff kijken of er grote speling in de balans zit. (Bij het horloge, bij oma is er dan meer val risico)

3 likes

Dacht ik eerst ook, maar als hij met de kroon omhoog wel loopt zal dat het denk ik niet zijn. Een uurwerk met een gebroken balanstap loopt over het algemeen alleen nog liggend. :thinking:

2 likes

Op dit plaatje staan een paar voorbeelden van defecte balansasjes en lagersteentjes.

4 likes

heren, ik heb even een kleine update.

Ik heb het horloge intussen in mijn bezit, en ik heb eens geprobeerd om binnenin te kijken of ik tijdens het lopen iets zie dat onregelmatig lijkt.

Wat ik heb gezien, is dat de balansas precies toch wel wat speling vertoont, waardoor de interactie met het onderliggende onderdeel verstoord lijkt te worden. Ik ben natuurlijk geen kenner, maar het is effectief zo dat als je het horloge plat op zijn rug legt, dat hij behoorlijk goed loopt. Van zodra je het uurwerk opneemt, en je hem bijna verticaal in je handen vasthoudt, dan valt ie stil. Leg ik hem op zijn voorzijde met de kast open, blijft hij ook zeer moeilijk aan de gang, ondanks zijn wederom plat liggende positie. Het is ook op deze manier dat ik precies heb gezien dat de balans toch echt wel speling vertoont. Mij lijkt het niet dat dit onderdeel veel naar boven en beneden hoort te bewegen?

Ik moet zeggen dat ik er wel om gebeten ben om dit erfstukje uit elkaar te halen. Echter heb ik geen kennis van zaken, buiten wat ik hier op het forum al heb opgestoken, plus mijn eigen handigheid en vastberadenheid.

Ik was sowieso van plan om kast en glas een opmaakbeurtje te geven, dus het binnenwerk gaat er onvermijdelijk wel uitkomen 1 van de volgende weken.

Mocht er zich iemand aanbevolen voelen om mij op de 1 of andere manier hiermee bij te staan, dan mag deze vrijwilliger zich steeds aanmelden :). Ik kan dit natuurlijk niet verwachten, dus mocht iemand zich even goed geroepen voelen om dit klusje voor mij te proberen, mag dat uiteraard ook. Ik zou het dan wel waarderen mocht de persoon in kwestie mij met woord en beeld kunnen bijbrengen wat er aan gedaan is.

Het plan om mij 1 van de komende jaren in te schrijven voor de horlogemakersopleiding bij Syntra ligt sowieso vast, alleen gaan er voor het zover is, wat praktische zaken moeten geregeld worden. Maar de motivatie om op termijn zelf horlogemaker te worden, is gigantisch groot geworden intussen.

Hulplijnen zijn steeds welkom dus :).

Alvast bedankt (en sorry voor de lap tekst).

2 likes

De oplossing ligt in de beeld van Diashok : probleem tussen de balans as en de steentjes. Du s steen gebroken of balans tap gebroken, versleten… Dan te veel spel en de balans raakt iets.
Afgezien dat er geen inca is op die horloge is het misschien door een keer op de grond gevalen.
Oplossing is de balans as te bekijken en dan balans as en/of steen vervangen.
Mvg,
BD
Edit : vertical houden helpt niet : dan is de gewicht op beiden tap dus kan men niet weten welke een probleem heeft. Afgezien zijn gedrag is het de bovenste tap die een probleem heeft.

1 like

Klinkt inderdaad als een gebroken bovenste tap van de balansstaf. Er zal een nieuwe balansstaf geplaatst moeten worden. Die zijn nog wel te vinden voor dit kaliber. Bij CousinsUK zijn ze bijvoorbeeld nog op voorraad (Ronda 571)

https://www.cousinsuk.com/category/filter/cortebert-movement-parts

2 likes

super! bedankt voor jullie input. Mijn lijstje voor Cousins blijft precies zo’n beetje groeien… Ze zullen blij zijn daar :D.

Is het overigens een doenbaar klusje voor een amateur zonder ervaring om dit onderdeel zelf te vervangen? Als het risico op failure te groot is, laat ik het aan iemand met ervaring en kunde over.

is het dan de Balance staff die ik moet bestellen? Voor een complete balans geeft hij geen beschikbaarheid aan zag ik.

Een complete balans is het makkelijkst natuurlijk, maar die zijn voor veel oude kalibers niet meer leverbaar, dus zal er een nieuwe staf in het oude wiel geplaatst moeten worden. Dat is overigens niet echt een beginnersklusje. Je hebt er aardig wat gereedschap voor nodig en ervaring met het werken aan balanswielen en spraalveren is wel handig.

2 likes

Ik zou zeggen…met dit familie erfstuk op zeker spelen en door een goede horlogemaker laten repareren. Om te oefenen met horloges kun je beter andere uurwerkjes kopen.

3 likes

Oke heren, duidelijk advies, waarvoor dank. Dan ga ik het binnen mijn eigen comfortzone houden, en de kast en plexi een beurtje geven. Misschien moet ik me dan ook besparen om bij Cousins onderdelen te gaan bestellen, ik denk als ik het werk aan een pro overlaat, dat deze zelf best besteld wat er nodig is voor een service.

Is er overigens iemand die zich geroepen voelt om dit klusje te klaren?

klopt het overigens dat dit technisch bekeken wel een meer dan degelijk kaliber is? Ik zag op Mr. Google dat dit kaliber ook door Rolex is gebruikt in hun zakhorloges. Niet dat het veel uitmaakt, maar ik vind de wetenschap wel fijn mocht dit inderdaad een ‘beter’ uurwerkje zijn.

Mijn opa had overigens ook nog een Roskopf, die ergens bij mijn vader verzeild is geraakt. Dus ooit komt deze ook nog mijn richting uit :D.

Het is in elk geval wel leuk om na zoveel jaren toch wat horloges te vinden binnen de familie die nog ietwat de moeite zijn. Geen mooie replica zoldervondsten zoals er hier zo vaak passeren in bepaalde topics :crazy_face:

Cortebert is een goed merk inderdaad.
Ze leverden ook aan Rolex, maar ook de Russische Molnija zakhorloge uurwerken zijn gebaseerd op een Cortebert

@koen is hier op het forum de specialist op het gebied van zakhorloges. Wellicht dat hij tijd heeft om dit horloge voor je te repareren.

1 like

+1 ! Als @Koen tijd heeft is hij zeker de aangewezen man! Anders misschien de goede @Vinwat?
Maar die heeft de laatste tijd zo veel aanbevelingen en verzoekjes dat hij 't misschien hartstikke druk heeft. Kwestie van koe en haas en vangen.
Gewoon proberen @ForgottenDecay. Zij kunnen het denk ik allebei.
Succes! Zo’n mooi zakhorloge verdient een tweede leven. zeker als het een familiestukje is.

1 like

Hier eens kijken om je zelfs de antwoord te vinden of het voor een amateur mogelijk is. Je ziet de verschillende stapen om de as te vervangen. Hier is het een beetje langer omdat er een nieuw gedraaid moest worden.
:wink:
PS : ik zoek geen werk !

1 like