Glasshütte gevonden?

Mijn moeder heeft in het verleden het e.e.a. aan curiosa verzamelt. Een van deze voorwerpen is een oud zilveren zakhorloge. Tijdens het schoonmaken zag ik een zilvermerkje (dacht ik in 1e instantie) en wilde uitzoeken wat dit betekende. Lange Google-speurtocht later weet ik wel iets meer maar geen zekerheid.

Helaas mag ik als nieuw lid maar 2 foto’s plaatsen dus hier is een detailfoto van de voorkant van het zakhorloge:

Zo te zien zijn het gouden wijzers maar helaas loopt het klokje niet meer.

Als ik het 2e deksel aan de achterkant openmaak zie ik het uurwerk zelf en wat meer gegevens, zowel op het 2e deksel als op het uurwerk zelf:

Nummers zijn allemaal hetzelfde. Zover mijn speurtocht ging lijken alle ‘aanwijzingen’ wel de kant op te wijzen van een Glashütte uit 1920-25. Het zou dan een ‘Platine Kaliber 43 Typ 2.2’ kunnen zijn maar de wijzerplaat is iets anders dan in de voorbeelden die ik heb gezien.

Nu is mijn vraag natuurlijk: is dit een echte glashütte? En zo ja waar kan ik deze dan het beste laten nakijken en repareren?

Bij voorbaat dank voor jullie input/hulp :slight_smile:

4 likes

Interessant horloge! Hier kan je zoeken naar een goede en betrouwbare uurwerkmaker:

Succes en je kan in antwoord op je eigen bericht altijd meer foto’s plaatsen :grin:

1 like

Dank voor je suggestie. Ik heb al zitten ‘neuzen’ in dat topic over horlogemakers en heb toen op de site van Ronald Prins gekeken (zit relatief vlakbij waar ik woon). Wellicht dat ik daar eens ga informeren mocht dit zakhorloge inderdaad een glashütte zijn. Alhoewel ik wel het idee heb dat dit soort horloge’s misschien een meer specialistische horlogier kunnen gebruiken.

Zo ziet het horloge er compleet uit:

En dit staat er op de binnendeksel:

1 like

heb je al in het zakhorloge topic gekeken? Daar zit ongelofelijk veel kennis.

1 like

Mooi zakhorloge :+1:

Glashütte is geen merk maar een plaats in Duitsland waar veel horlogefabrikanten zaten, en een aantal daarvan gebruikte de plaatsnaam ook in de merknaam.

Dit horloge is van “Deutsche Präzisionsuhrenfabrik Glashütte”, wat volgens het onderstaande artikel maar kort heeft bestaan:

https://watch-wiki.org/index.php?title=Deutsche_Präzisionsuhrenfabrik_Glashütte_e.G.m.b.H.

2 likes

Klopt: dat glasshütte geen merk is weet ik maar dat typt wat makkelijke dan “Deutsche Präzisions-Uhrenfabrik Glashütte (Sa.) e.G.m.b.H”. :laughing: Die site is een van de sites die ik gisteren ‘ontdekt’ heb en waar ik veel van geleerd heb. Wat mij ook heeft geholpen is een document/presentatie van ene Hans-Georg Donner uit 2016 die alleen maar gaat over dit merk gaat inclusief foto’s.

1 like

Goeie tip. Ik zal daar ook even mijn vraag in stellen.

Dat is een hele mooie! :+1:
Zakhorloges van dat merk zijn meestal flink aan de prijs.
Een uitgebreide website over de Glasshütte horloges is deze:

1 like