Hoe ga ik dit leren te doen

Misschien hebben vrienden, kennissen of familie nog horloges over. Misschien zit daar wel een automatiek bij. Kastmes en schroevendraaiers bestellen en knutselen maar!

1 like

Zoek even op de workshops van @vinwat. Ik denk dat je daar wel wat aan hebt.

6 likes

Ik vind de filmpjes van Wrist Watch Revival op YouTube altijd erg leuk en leerzaam. Legt heel veel uit over de horloges en de gereedschappen die hij gebruikt.

Een volgende stap is een setje eenvoudig gereedschap en proberen een partijtje loop of sloop horloges op marktplaats te scoren voor weinig. Dan wat dingen uit elkaar halen en kijken of je ze in elkaar krijgt. Heb laatst zelf voor het eerst een balans en brug losgehaald en teruggezet. Is toch lastiger dan het lijkt haha

4 likes

@Lexaf kan je meer vertellen over het betere poetswerk!

En idd, wil j een uurwerk in en uit elkaar kunnenhalen, meld je dan aan bij @Lasalle voor een vinwat clinic.

6 likes

Er is natuurlijk de Vinwat clinic maar die is net geweest. Voor de rest zijn er wellicht anderen die cursussen geven, maar ik heb daar geen weet van.

1 like

Check deze eens een pareltje van dit forum :
https://www.horlogeforum.nl/t/vintage-striptease-modem-burner-geduld-dit-is-een-hele-lange-d/

2 likes

Da’s dus even het punt; dit is een vak en dat moet je echt leren. Ik zie zoveel prutswerk van “slagers” op mijn werkbank, en ik kan dat dan allemaal weer op proberen te lossen. Al die volstrekt onnodige krassen op de diverse onderdelen, en vooral ook het gebruiken van te brede schroevendraaiers waardoor er messing uit de kloven weg wordt geschraapt, het is ook met sommige professionals droevig gesteld.

Er werden al een paar goede suggesties gedaan, maar als Huib net weer een cursus gegeven heeft, kan het even duren voordat dit herhaald wordt.

Dan rest op dit moment weinig anders dan de feitelijke opleiding in Schoonhoven. Of, je zou even moeten kijken op Timezone.com; of zij nog een online opleiding hebben. Die werd altijd verzorgd door mijn leraar, Machiel Kalf.

9 likes

4 likes

O dat zeker, ik elk horloge weer opnieuw. Maar je moet wel eerst die basis hebben.

4 likes

Zeker maar tegenwoordig nemen mensen niks meer zomaar aan :wink: Liever een reparatie-influencer op tiktok

3 likes

Haha echt niet geen tik tok geen facebook en dergelijke. Mij teveel onzin allemaal.

3 likes

Dank u voor alle tips, hier ga ik zeker wat mee doen.

2 likes

Chronoglide op Youtube en Twitch, leuk en leerzaam… Nederlands, Kalle Slaap.
Geeft ook cursussen in Grootschermer.

2 likes

Cursus waarbij je een stapje verder gaat dan wat je vraagt, uurwerken uit elkaar halen en weer in elkaar, stap voor stap.

Voor zaken als polijsten, nieuw glaasje, zou ik echt YouTube afstruinen. Dat is gevoel, kijken en leren.

1 like

Niet aan beginnen, overlaten aan de profs, of het moet een bandenwissel zijn, soms al moeilijk genoeg :scream:

1 like

Bijna goed :wink:

@Willemseiko, ik zet je op de lijst. Mocht er weer een clinic worden georganiseerd dit jaar, dan stuur ik je een berichtje. Dan kan je altijd kijken of het iets voor je is.

7 likes

Ja super dankje

1 like

Negeer @PeterLC eventjes. Die is wat zwartgallig bezig. Als je geen clinic van @Vinwat kunt gaan volgen kun je altijd nog een setje schroevendraaiers, een loepje, een werkmatje, onderdelenbak en een paar pincetten scoren, om dan gewoon lekker in één of ander goedkoop uurwerkje van 8 tientjes te gaan zitten kloten. Strippen en weer in elkaar zitten is altijd leerzaam, ook als je het gewoon maar voor shits and giggles aan het doen bent.

Maar “knutselen” met horloges… je kunt jezelf natuurlijk aanleren om het horloge uit de kast te halen, het glas te polijsten en de kast schoon te maken voor je eea weer terug plaatst. Koop gewoon één of andere gore Rus van 80 ballen en haal 'm uit elkaar ter lering en vermaak.

Hoe dan ook: Succes. En veel plezier, want het is best geinig om te doen.

7 likes

Op welke markt doe jij je boodschappen? :sweat_smile:

1 like

Ik volg op dit moment de avondcursus in Schoonhoven. Één avond in de week, hartstikke leuk om te doen.
Goed onderwijs in een klas met gelijkgestemden/ enthousiastelingen.
Je schaft via hun een basis gereedschapsset aan en het cursushorloge.
In de praktijkruimte heb je verder de beschikking over de wat meer specialistische tools. Ideaal wat mij betreft, want als je ergens op kan leeglopen dan is het wel horlogemakersgereedschap.
Je leert ook veel van elkaar, want iedereen heeft natuurlijk zijn eigen projectjes thuis, buiten het “cursushorloge” om.
Ik ga er mee door en heb mij inmiddels aangemeld voor de vervolgcursus.

5 likes