Horloge Nederlandse Luchtmacht 1950 - 1970

Die kwam ik ook tegen, jammer dat de diameter erg klein is. Anders had hij hem mogen opsturen…

Staan er volgens mij ook nog 3 op chrono24.com

Ik heb daar actief naar gezocht en geadverteerd in tijdschriften die vooral door Indische Nederlanders worden gelezen (Moeson). Dit in de hoop dat er ergens nog een KNIL (J)LC in een laatje lag. Heb er zeggen en schrijven 1 reactie op gehad van iemand die een seiko wilde verkopen… en hoopte daar erg rijk van te worden.

hans

2 likes

Eindelijk heb ik vandaag antwoord gekregen van het Militaire Luchtvaart Museum Soesterberg. Het was eigenlijk nogal een teleurstellend antwoord. Ze hadden: ‘geen nadere gegevens over horloges bij de Koninklijke Luchtmacht in hun documentatie aangetroffen.’ Wel werd ik nog bedankt voor de nadere gegevens die hen nog niet bekend was.

Mijn vader (zie eerdere post in deze thread) had nog wel wat nadere informatie verkregen. Horloges bij de luchtmacht behoorden zeker niet bij iedere piloot tot de standaarduitrusting. Het vermoeden is dat alleen de squadrons die zonder luchtverkeersleiding vlogen en dus geen instructies kregen, maar zelf moesten navigeren, een horloge kregen.

Tot zover. Ik probeer nog meer te weten te komen.

Groet,

Mark

Wat voor leeftijd heeft dat horloge dan? In je eerdere posts zie ik geen datum voor 1950. Na 1950 is volgens mij geen vrij luchtruim meer in Nederland, alhoewel volgens mij een horloge nog steeds verplicht is bij de Klu…
Ik denk dat dat gedeelte van geen instructies meer krijgen niet overeenkomt met de werkelijkheid, maar eerder vertaald moet worden naar als de boordklok van het vliegtuig uitvalt, of alle electronica je nog een apart horloge hebt voor basis navigatie…

Als vraagje aan MasterM, heb je nog de mogelijkheid om betere foto’s te maken van dat horloge? Zou ik graag wat meer van willen zien…

1 like

Hent Schreef:

Wat voor leeftijd heeft dat horloge dan? In je
eerdere posts zie ik geen datum voor 1950. Na 1950
is volgens mij geen vrij luchtruim meer in
Nederland,

Begin jaren '80, toen ik zelf vloog (sportvliegen), was er nog zat vrij luchtruim boven Nederland voor VFR (Visual Flight Rules, zonder vluchtleiding) vluchten. Je kon toen tot zo’n 1000/1500 ft vrijwel overal vliegen, behalve bij de grote en militaire vliegvelden en de laagvlieg gebieden die de luchtmacht voor training gebruikten. Nu zal dat ook nog wel het geval zijn.
In ieder geval moest je toen door de weeks goed uitkijken voor die vermaledijde F16’s die, met of zonder horloge, óók in het vrije luchtruim vlogen. In het weekend vlogen ze gelukkig (haast) niet.

Goed opgelet Tom, dank je, ik had er bij moeten zetten vrij Militair Luchtruim. Voor die tijd mochten hun ook net als wij sportvliegers overal rondjes crossen zonder zich aan te melden.
Tegenwoordig is het complete Nederlandse Luchtruim nog steeds militair Luchtruim en ‘mogen’ wij civielen er gebruik van maken. Daarom heeft die F16 ook altijd voorrang… (grapje)

Maar voor de Militaire vlieger is er sinds 1950 ongeveer geen ‘vrij’ luchtruim meer, ze mogen overal naar toe vliegen, maar alleen onder begeleiding van (meestal) Dutch Mill (Nieuw Millingen).

De civieltjes doen het zoals je weet tot FL65, klasse B luchtruim zonder aanmelding bij Dutch Mill… En uiteraard zijn er uitzonderingen voor de ondergrens met laagvlieg gebieden en dergelijke, en plekken waar je helemaal niet komen mag en ga zo maar door…

Sjonge, ik word oud, in ‘mijn’ tijd had je die geklassificeerde luchtruim indeling niet. Ook ff op wiki gekeken en weer wat bijgeleerd:D

Tijdje niet op het forum geweest. Zeer interessante post gemist, maar nu gelezen. Bedankt voor alle informatie.

knil horloge op marktplaats?

http://link.marktplaats.nl/472856177

SergeduTemps Schreef:

Tijdje niet op het forum geweest. Zeer
interessante post gemist, maar nu gelezen. Bedankt
voor alle informatie.

22/07/2010 15:41;):wink: tijdje? Welkom terug! (tu)(tu)

MartijnV Schreef:

knil horloge op marktplaats?

http://link.marktplaats.nl/472856177

Indonesië werd onafhankelijk in 1948. Het KNIL werd officieel in 1950 opgeheven, de praktische ontmanteling was al eerder begonnen. De gevolgen daarvan kunnen door onze Molukse medeforummers beter worden verteld dan door mij.

Wat ik maar wil zeggen (schrijven): ik denk niet dat het KNIL in 1950 nog horloges heeft aangeschaft voor de manschappen!

Aan de andere kant: behalve de naam Tissot is het een vrij generiek horloge voor die tijd. Mijn vader kwam via omzwervingen tijdens WOII uiteindelijk terecht in Nederlands Indië, met uitrusting van de Britten. Compleet met horloge (hieronder een foto, samen met mijn 6105 en een Eterna Bumperautomaat van mijn vader). Het naamloze, merkloze diensthorloge heeft wel de Broadarrow op de achterkant.

Om maar aan te geven dat de Tissot wellicht ouder is; het model en uitvoering was in het midden van de jaren 40 al bekend.

Menno

1 like

Leuke bijdrage Menno, enne… Prachtig aandenken aan je pa (net als die prachtige Eterna)!

vreemd ik heb een KLU horloge met zelfde serie nummer 03063
cal 1287/94 achter op deksel groot )054 wijzerplaat zwart met gouden cijfers en centrale seconde wijzer
NSN 6645-17-620-1669
Is een prima uurwerk

En ook een ex RAF horloge geleverd aan de klu en daarna van Schreiner Aircraft
Merk MILUS kast LSK1108 en 6B159 doorgekrast .

Gaaf die NL legerhorloges. De Milus heb ik nog niet eerder gezien, top!

Ik heb er zelf een van Minerva met KM logo op wijzerplaat en een chronograaf van Spera met ook het KM logo op de wijzerplaat. Ik heb na veel onderzoek nog steeds niet kunnen achterhalen waarvoor deze zijn uitgegeven. Ik hoorde van ex militairen dat het wellicht kan zijn dat deze werden afgegeven aan de beste cadet van een peloton.

Tevens heb ik een Tissot KNIL gehad maar verkocht.

1 like

gezien de reputatie van de starfighter… hij heeft dus wel gevlogen ? en het ook overleefd dus … :slight_smile:

  • Lijstonderdeel Konrad Knirim heeft hem niet in zijn lijst vond het zeer interessant en stuurde me naar watchmakers site maar ben 83 en weet mijn inlognaam wel maar pasword niet meer bye bye
1 like

Milus is hele history
1 uitgifte RAF 6B/159
Na de oorlog werden er verkocht en ook nederlandse LSK kocht er wat .
2 Toen kreeg Schreiner die bekend stond als “regelaar” er ook een stel en die maakte er een reclame watch van Schreiner Airways .
loopt nog steeds goed maar moet schoongemaakt en ik weet niemand meer die horloges repareerd ,
Ikzelf ben te oud 83 om met trillende vingers aan horloges te werken .

2 likes

Het horloge met zwarte dial heeft een Schild movement
AS1287 /94

Dan moet ik zeggen dat de Belgische Luchtmacht net iets mooier had;


7 likes