Hulp gevraagd - Service en opknappen ieniemienie

Dit had ook goed in de gezocht of vintage hoek gekund, maar ik doe hier een poging.

Zie onder een foto van een drietal horloges. De ene zonder enig merk op de wijzerplaat is van m’n moeder zaliger geweest. Het is een handwinder die op de timegrapher 21600 weergeeft als tikgetal.

De tweede, de Omikron, is een horloge wat de moeder van mijn partner ergens in 1970 in voormalig Joegoslavië aan heeft geschaft. Ook dit horloge geeft een tikgetal van 21600 weer.

Beide horloges lopen wel, winden een soort van op, maar vertonen zo’n grote positionele variatie dat er volgens mij verschikkelijk veel vuil in dat ding moet zitten. De amplitude van de no-name van m’n moeder is zeer laag, (140) de andere heeft een iets hogere (190). Grappig genoeg is de beat error dan wel weer redelijk te noemen voor iets wat zo bagger loopt.

De laatste is een Slava horloge van één van de grootmoeders van m’n partner, een art-deco uit de USSR. Deze loopt niet. Ik kan er niks over vertellen, behalve dat je nooit Perlon op een horloge moet zetten. Allemachtig, wat ziet het deksel er uit.



En nog even ter referentie een foto om de maat te beoordelen. Mijn Archimede is 39mm van doorsnede. De Slava zit tussen het horloge van de moeders in, qua maat.

Alledrie hebben ze gewone lugs en een acryl glaasje.

Wie zou deze horloges aan willen pakken om ze

  • na te kijken
  • schoon te maken
  • smeren

Met glas en kast hoeft niks gedaan te worden qua polijsten of boenen, ultrasoon is dikke prima voor de kast. De band van het horloge van m’n moeder zou naar een goudsmit moeten voor een nieuwe sluiting. Het gaat mij er puur om dat de horloges schoon en technisch in orde terug komen.

Kent iemand een horlogemaker die goed is in specifiek dit soort projectjes? Of is er iemand op het forum die dit kan?

@vinwat, @Climholland, ik haal jullie er ook maar bij omdat jullie volgens mij de meeste knutselaars kennen.

7 likes

Ik meen mij te herinneren dat jij ook een clinic sessie hebt gevolgd.
De getoonde horloges zijn niet moeilijker dan het horloge wat op de clinic is gebruikt.
Het enige is dat de uurwerken kleiner zijn.
Waarom ga je niet zelf beginnen met een van deze horloges te demonteren, dus niet slopen maar rustig demonteren en de onderdelen schoon maken.
Daarna is het relatief simpel om het geheel weer in elkaar te monteren, olie en vet geven op de juiste plaats en je hebt het helemaal zelf voor elkaar gekregen om een service te geven.

Misschien zou je als je dat wilt, jezelf aanmelden om de eerstvolgende clinic te bezoeken die op een zaterdag gehouden gaat worden, dat wordt een eendaagse clinic demonteren in het eerste dagdeel en monteren in het tweede dagdeel, de datum moet nog wel worden vastgesteld. Ik ben met Clim en Harry al in gesprek om een datum te bepalen, dat zal wel ergens eind oktober resp. november worden.
Dan zou je een van deze horloges kunnen demonteren en kunnen wij zien of er verder niets aan mankeert dan alleen een service beurt. Schoonmaken en olie en vet geven.
Zoals je weet kan jij je hiervoor aanmelden bij Harry (@lassale)

2 likes

Een zaterdag-clinic? Hmmmmm. Da’s natuurlijk wel leuk om te doen. Ik zou daar niks op tegen hebben. Ik heb in de laatste clinic dat uurwerk natuurlijk zitten demonteren en weer gemonteerd, maar…

  • Ik heb geen ultrasoon
  • Ik heb geen handigheid in het verwijderen van glas en deksel
  • Tot slot heb ik ook geen glazenpers

Dus als er wat gestuurd kan worden op die clinic wil ik dat wel doen, en als dat goed gaat wil ik ook wel een glazenpers kopen. :slight_smile:

@lassale, wanneer is het? En is er een mail rond gegeaan, of moet ik je even off line contacteren?

1 like

Dat zou leuk zijn! Ik meld me alvast aan!

1 like

Ik denk dat een glazenpers niet eens noodzakelijk is.
Verwacht dat het uurwerkje via de achterkant eruit kan en dan kan je het glaasje laten zitten.

Goede suggestie om het tijdens de clinic te doen. Ik wens je veel plezier!
Daarnaast: de voldoening om een horloge met gevoelswaarde zelf geserviced te hebben is een mooie bonus!

1 like

Welnu, een ultrasoon zou ik dus nooit aanbevelen, dus ook nooit gebruiken om een uurwerk in schoon te maken. Schoonmaken doe je in een Elma schoonmaak machine, maar daar kunnen wij je zeker wel mee helpen. we kunnen het gedemonteerde uurwerk meenemen en voor jou schoonmaken, dus dat is al een probleem minder.
Tja en glazenpers is ook niet nodig, de glaasjes in jouw horloges zijn erin gezet met een glas afnemer en niet met een pers.


Overigens is dat hierbij ook niet nodig, het uurwerk gaat er van de achterkant uit, @BorisK heeft dat al correct aangegeven.
Tja nu dat laatste. Ik heb geen handigheid in het verwijderen van glas en deksel
Dat is dan niet meer nodig, glas blijft erin zitten en de deksel is ook geen probleem.

Kortom, jij kan je gerust even aanmelden bij Harry, je hoeft niets te kopen, gezond verstand meenemen, gereedschap en gezellig aanschuiven.
dixi

1 like

OK, OK… Ik dacht er ook over om de kast misschien te reinigen, vandaar het verhaal van de ultrasoon en het glas. Maar als jullie zeggen dat ik er met een wattenstaafje en wat geduld tegenaan moet, dan is dat ook prima, ik laat me daar graag in leiden.

De notie dat ik dat ga doen vervult mijn vrouw met enige aarzeling. Er was sprake van opgetrokken wenkbrauwen en zo.

3 likes

Zou zelf niet rotzooien met erfstukken/ horloges met mogelijk een sentimentele waarde. Kan je beter een andere willekeurig vintage klokje slopen als je iets vernacheld.

Ik hoor wat je zegt. Ik heb misschien nog wel een ander horloge wat ik op die Clinic mee zou kunnen nemen.

Maar nu wil ik helemaal niet weten wie de dichtstbijzijnde horlogemaker is. Wie is de beste voor vintage dameshorloges? Dat is dan de vraag.

Een betaalbare.

Geld speelt geen rol. Althans, ik zoek noch de goedkoopste, noch de meest dichtbijzijnde. :slight_smile: Zoals ik al zei: Wie is hier het beste adres voor?

1 like

Was @vouwfietser niet een specialist in vintage oostblok horloges? Zit volgens mij in Weesp of Muiden. Weet het niet meer precies.

Ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van de rapportages op HF van @Vintagewatchstuff

1 like

Ik ga dit topic in de gaten houden, heb zelf ook wat kleine dames handwinders met hoge emotionele waarde liggen die onderhoud nodig hebben. O.a. een Darwil die mijn partner van haar opa heeft gekregen, een Baume & Mercier van mijn moeder die ze voor haar 16e heeft gehad van haar ouders.

Hier goede ervaring met https://www.juweliermonnereau.nl/uurwerk-atelier/ voor kleine vintage dames horloges, nog net een slag kleiner. Ook nette prijzen. Tussen Arnhem en Nijmegen