Info over mn Junghans

Goedenavond,

Afgelopen weekend heb ik zakhorloge gekregen. Persoonlijk vind ik het een pracht ding, met een mooi Junghans uurwerk (ga ik van uit). Nou is het echter zo dat ik zelf ook maar geen schrijntje wijzer wordt van mijn eigen onderzoek. Ik zou namenlijk heel graag willen weten hoe oud het is, materiaal, echtheid, etc. Daarom hoop ik dat er aan de hand van de achtereenvolgende foto’s mij meer vertelt kan worden over dit zakhorloge.

Helaas is het uurwerk wel defect, opwindmechanisme is hoogstwaarschijnlijk naar de filistijnen. Toch wil ik het horloge graag werkend zien. Zou iemand mij kunnen verwijzen naar een uurwerkmaker in de omgeving Twente die hier wat mee zou kunnen? Bij voorbaat dank!

2 likes

Staat er ergens een typenummer op? Junghans heeft een super uitgebreid online archief, wat vrij goed doorzoekbaar is en terug gaat tot 1823 https://junghansarchiv.de/en/

Hier kan je een horlogemaker vinden: Zoek de dichtstbijzijnde horlogemaker met HF-recensie:

Ik heb zelf ook een paar Junghans zakhorloges liggen. Soms is het lastig om te bepalen om welk uurwerk het gaat.

Ik denk dat er in jouw zakhorloge een J13, J15, J16 of een J17 uurwerk zit. Althans, dat kon ik na wat bladeren zien. Rond 1914.
Misschien kan je door te vergelijken en te meten uitvinden welke het nu precies is.

Succes

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk

1 like

Het gebeurt tegenwoordig wat minder, maar vroeger verkochten juweliers en horlogemakers (zak)horloges met hun naam op de wijzerplaat. Dat zal ook hier het geval zijn.

In Elburg zit trouwens nog steeds een juwelier genaamd Karssen.