Mondia horloge

Hallo,
Ik ben op zoek naar info over een Mondia horloge. Wijlen mijn grootmoeder heeft in 1946 van zijn eerste wedde dat horloge gekocht voor mijn vader. Graag zou ik meer weten over de oorsprong, firma, bestaat die nog en waar is/was die gevestigd.
Het horloge functioneert niet meer en dus wil het het laten herstellen, het heeft een grote emotionele waarde voor mijn vader die nu 95 is. Kan ik daar dan meer naar een gewone horlogemaker of zoek ik beter iemand die meer gespecialiseerd is?
Op de voorkant staat enkel het merk vermeld: Mondia. Op de achterkant staat nog 18K 0,750 - dan nog 129 en verder nog 2092. Volgens mij dus goud 18 kt, de rest ken ik niet, een serienummer of een modelnummer misschien?
Verder, indien mogelijk, bij benadering de waarde alhoewel het helemaal niet de bedoeling is om te verkopen, wel interessant om te weten.
Alvast bedankt voor alle info.

7 likes

Ik zou een gespecialiseerd reparateur zoeken.
Een gewone horlogemaker begint hier niet aan.

Mondia heeft best wel een geschiedenis zie hier.
Een goede horlogemaker (dus niet een juwelier) kan dit horloge wel een service beurt geven.
Onderdelen daarentegen kan een probleem geven mochten die nodig zijn, dit afhankelijk van het uurwerk dat in het horloge is gemonteerd.
Je zou ook een verzoek kunnen plaatsen of er iemand van het forum bereid is om deze Mondia een opknap beurtje te geven, er zijn best wel een aantal kundige forumleden die dat kunnen.
Op het forum bestaat ook een lijst met uurwerkmakers met een HF recentie, die vind je hier.

Succes!

ps. Hier vind je een pdf file waar de geschiedenis van Mondia in staat inclusief wat plaatjes.

6 likes

Uit die lijst van horlogemakers heb ik een goede ervaring met Nico Rijsman uit Culemborg en vooral met Jan Ubels uit Bredevoort. De laatste restaureerde mijn oude Omega met waterschade.

1 like

Mondia was deel van de zenith-mondia-movado groep. Best wel gerenommeerde merken waarvan Mondia toch wel minder succesvolle is. Als er een generike uurwerk in zit, waar ik wel vanuit ga zijn onderdelen goedkoop en makkelijk te vinden dus elke horlogemaker kan jouw horloge repareren.

Iedereen bedankt voor alle antwoorden, dat helpt me al een eind verder. We wonen in Antwerpen maar ik heb in de omgeving toch al iemand gevonden op de lijst.
Wat ik graag nog zou weten is de betekenis van de twee onderste vermeldingen op de kast. Die is van 18kt goud maar toch kwetsbaar, er zijn al wat deukjes in. Wat betekenen dan die 129 in een kadertje en de 2092, zijn dat type- of volgnummers?
Als ik een mailadres kan vinden vraag ik nog wel aan de firma wat voor binnenwerk erin zou kunnen zitten.
2448b

Dat wordt duidelijk als je de kast open maakt (laat maken) en een macro plaatje van het uurwerkje maakt, ik denk nl. niet dat men bij het huidige Mondia weet welke uurwerken er indertijd gemonteerd werden.

Mondia op zich bestaat niet meer, Zenith en Co zitten nu blijkbaar bij LMVH. Ik heb een berichtje gestuurd naar Zenith, misschien zijn er nog mensen die archieven bijhouden. Eén dezer dagen ga ik eens horen bij Erik Diels in Ekeren.

Dat was me duidelijk vandaar mijn antwoord.
Het eenvoudigst is even de kast open (laten) maken, duidelijke foto van het uurwerkje maken, hier plaatsen en je hebt binnen no time antwoord.

Ik durf niet precies te zeggen welk uurwerk hier in zit, maar dat zal waarschijnlijk een redelijk run of the mill 15/17 jewel handopwinder zijn. Voor nagenoeg elke gevorderde hobbyist of professional een eitje om te servicen. Als er daadwerkelijk dingen kapot zijn is een specialist wel handig…

Qua waarde zou ik kijken naar het goudgewicht. Wel het uurwerk terugvragen indien het ingeleverd wordt bij een opkoper, anders gaan al dat soort historische uurwerkjes regelrecht de prullenbak in.

Dat nummer in het hamertje is te herleiden naar de kast maker. Scrol hier maar eens door (staat ook een link in naar tabel met deze nummers):

https://www.vintagewatchstraps.com/casemarks.php

Het tweede nummer is het unieke kastnummer =productienummer. Vaak is een gedeelte daarvan ook terug te vinden in alle kastonderdelen (bezel).

Onverwacht toch nog bericht gekregen van Zenith France. Al die moeite (en vermoedelijk kosten) ga ik niet doen want het horloge ligt nu in Ekeren maar die vriendelijk mensen zijn even met verlof.
Vervolg later.

Van: Zenith - Customer Service France <customer.service.france@zenith-watches.com>
Verzonden: woensdag 10 augustus 2022 14:33
Aan: luc.janssen@scarlet.be
Onderwerp: RE: Contact form - Customer service

Dear Mister Janssen,

Thank you for your message.

For the return to the manufacture, you have 2 possibilities :

-Contact one of our official boutique and they will return us your watch for service:

https://www.zenith-watches.com/fr_ch/store-locator?filter=official,service,retailer&store=&country=&address=&latlng=

-If it is impossible for you , you can directly order a shipping kit.

The system is easy t use, you order it on our website, I organize the shipment of the kit and you lay it at post.

When the box arrive in France , I register your watch and the watch goes to the manufacture in Switzerland.

The watchmaker analyze your watch and if it is under warranty he work on it and if it isn’t under warranty, we send you a quotation.

The transport and insurance are free of charge for you.

Just before the order of the shipping kit, could you please send me a photo of your watch you will returned scheduled at 9h35 ?

We will quote you a certificate of origin and extract of register regarding the information you need.

Have a nice day

Best regards

Julie

Het horloge is hersteld en werkt weer: kast gepolierd, band gepoetst met ultrason, wijzerplaat proper gemaakt en nieuw glas. Wat de horlogemaker mij nog gezegd heeft: caliber = FHF 28 - 24899.
Dat laatste zal vermoedelijk een serienummer zijn.
Iedereen bedankt voor jullie info, een zeer behulpzaam forum.

2 likes

Geweldig dat ie hersteld is! We zijn hier om elkaar te helpen. Ben een jaar geleden lid geworden vanwege een restauratie van een erfstuk. Ook veel nuttige hulp gekregen. Leuke sfeer hier …

Dan zijn we natuurlijk wel razend benieuwd naar het eindresultaat, foto’s aub :+1:

Wat ik nog zou willen weten is wat die twee (metalen) stukjes zijn die vervangen werden

1 like

De kroon, en een onderdeel van de keyless. Ik weet de Nederlandse benaming zo snel niet, maar dit zorgt er voor dat je met verschillende posities van de kroon verschillende acties binnen het horloge kan uitvoeren. In dit geval opwinden of de tijd verstellen

@Lukke

Inderdaad, lijkt mij een tirette, het onderdeel dat er voor zorgt dat je kunt ‘schakelen’ tussen opwinden en gelijk zetten. Aan de (stalen) tirette zit meestal een verend pootje, dat de kroon in de gewenste positie houdt. Dat pootje wil bij horloges van die leeftijd nogal eens afbreken door metaal moeheid. Bij niet al te exotische uurwerken/calibers is zo’n tirette/tiretteveer vaak nog wel als reserveonderdeel te vinden. Zo te zien is dat bij jou ook gelukt en heeft de horlogemaker keurig zoals het hoort de defecte onderdelen mee terug gestuurd, zodat je kan zien wat hij (of zij) vervangen heeft. Zeer nette horlogemaker! En aan de foto’s te zien een heel mooi totaal resultaat.
Geniet, samen met je oude vader van dit mooie stukje uit het verleden, met als t kan nog lange tijd draagplezier.

Aha, zo noemt men het hier dus :grin:

Nu is het een nog mooiere en goed verzorgde klassieker!
Als hij nog veel gedragen gaat worden zou een lederen band wat vriendelijker zijn voor het behoud van de bandaanzet. Maar met deze flex-band ook wel echt een leuk nostalgisch ensemble.
Veel plezier er van!