Technisch advies AS2063 uurwerk

Goedemiddag, mogelijk dat een technische medeforummer een advies kan geven. Het volgende: ik ben in het bezit van een AS2063 21 jewels automatisch uurwerk in een Precista PRS50-B. Als het uurwerk volledig is opgeladen tikt de secondewijzer zonder problemen in horizontale toestand. Echter in verticale of draagtoestand staat de secondenwijzer stil. Als je het horloge daarna weer horizontaal legt, tikt het uurwerk er weer vrolijk op los. Moeilijk om op afstand diagnose te stellen, maar misschien heeft iemand op het forum een dergelijke situatie eerder meegemaakt en weet wat de veroorzaker is. Iig dank voor het lezen en de aandacht hiervoor.

Het zou aan meerdere zaken kunnen liggen. Maar mogelijk is een van de uiteinden van van de balans as versleten waardoor hij in horizontale positie wel netjes in de lagersteen loopt en in verticale toestand niet. Omdat hij dan iets kantelt. Maar om 100% zekerheid te hebben zal hij toch open moeten voor inspectie. Succes verder.

1 like

Dank Rico, ik zal eea inspecteren of bij een horlogerier langs brengen voor verdere diagnose ergens in de buurt van Hilversum. Moet nog even zoeken of er specialisten in de buurt zijn. Tips zijn welkom :+1:t2:

Of zelfs een astap gebroken. Loopt het horloge zowel met de wijzerplaat naar boven als onder?

1 like

@Lieuwedv :+1: Horloge loopt zowel met de wijzerplaat naar boven als onder.

Loopt het uurwerk ook niet meer in verticale positie of blijft alleen de secondewijzer staan?

1 like

Horloge loopt ook niet meer in verticale positie. Als je het horloge dan weer horinzontaal legt blijft de secondewijzer ook stil, tenzij je een tikje op het horloge geeft dan loopt en hoor je het uurwerk weer.

Uurwerk zal ongetwijfeld wel onderhoud nodig hebben. Of er verder iets mis mee is daar kom je dan achter :slightly_smiling_face:

1 like

Dank voor het advies, ik laat het uurwerk een servicebeurt geven. Nu alleen nog zoeken naar een specialist hier in de buurt.

Ik woonde voorheen in Bussum, maar nu weer terug in het vertrouwde Friesland :grin:

1 like

Succes, hopelijk valt de schade mee :+1:.

1 like

Hoop ik ook, thanks @Nash

1 like