Tijd voor onderhoud en/of een nieuw glaasje?

Dag heren, ik ben nieuw hier, en heb een aantal vragen voor de geleerde leden van het horlogehof. Ga er maar goed voor zitten want ik heb hieronder een hoop gezwets neergetikt :sweat_smile:

Ik heb in 2018 mijn eerste horloge gekocht na wat geneusd te hebben op wat fora, een Seiko 5 SNKL43 met double domed saffier van Rob van Monsterwatches. Een mooi, klassiek, betaalbaar en relatief net uitziende daily beater. Dat heeft hij laten merken ook: hij loopt nog goed en na bijna 5 jaar gebruik zitten er slechts een paar miniscule puntjes in het glas terwijl de band en kast al flink onder de krassen zitten. Enfin, hij heeft 5 jaar trouwe dienst gedaan.

Ik heb echter de laatste tijd veel verschillende topics gelezen over onderhoud en vraag me af of het eens tijd wordt om mijn horloge(s) een beurt te laten geven.

De Seiko 5 is een mooi, rustig horloge dat niet misstaat in een casual setting en toch dressy genoeg is om te dragen bij wat nettere kleding. Toch wilde ik heel graag een echt mooi horloge dat echt stijlvol is. Zo’n eentje die je onder je pak draagt, die er van een afstandje tam en netjes uitziet maar als je hem van dichtbij bekijkt verbaasde blikken en gretige oogjes opwekt.

Ziehier de Seiko Presage SRPD37J1 Cocktail Time ‘Mockingbird’:


Wat een fantastisch mooi horloge is dit, van een afstandje lijkt hij bijna zwart maar van dichtbij doet geen enkele foto hem eer aan. Een onwijs mooie diepgroene wijzerplaat die er in elk soort licht nét anders uitziet door de sunburst, met superstrakke afwerking en tijdloos design qua indices, wijzers en vorm.

Na de aanschaf in 2020 eerst erg zuinig op geweest en behandeld als het kostbare sieraad dat het voor mij was, maar na verloop van tijd werd ik steeds onvoorzichtiger, ik kon mijn nieuwe horloge natuurlijk niet in het nachtkastje laten liggen. Op een dag moest ik zonder erop gekleed te zijn een paar stapels stenen sjouwen en was ik vergeten om mijn mooie pareltje af te doen:

Ik kon wel janken, wat een stomme actie. Mede dankzij de dikte en bolling van het glas steekt het dusdanig ver uit dat het een soort krassenmagneet is. Er zitten hier en daar wat minikrasjes maar op de boven- en onderrand zitten diepe schaafwonden met als kers op de taart een dikke jaap op 7 uur en over het datumvenster…

Om een einde te breien aan dit lange onsamenhangende verhaal: Ik heb een Seiko 5 van 5 jaar oud die potentieel een onderhoudsbeurtje nodig heeft en een Seiko Presage van 3 jaar oud waarvan het glas onder de krassen zit. Is het verstandig om ze beiden op te sturen naar iemand (misschien Monsterwatches?) om onderhoud te laten doen en het glas van de Presage te vervangen? Een andere optie is natuurlijk een willekeurige juwelier in de buurt, maar daar heb ik toch een stuk minder vertrouwen in. Wat zijn jullie ervaringen op dit gebied en wanneer is onderhoud nodig?

Alvast bedankt voor het lezen!

4 likes

Nee, onderhoud aan een Seiko pas doen als het nodig is, kan zomaar 15 tot 20 jaar zonder. Voor het glaasje wel.
Juwelier in de buurt is altijd de slechtste optie.

1 like

Opsturen via een dealer naar Seiko Nederland.
Komt hij weer als nieuw terug.

1 like

Bedoel je dat ik de Presage moet opsturen?

Is het daarnaast mogelijk/wenselijk om er saffier in te laten zetten? Ik weet niet echt hoe duur dat zal worden en of dat het waard is, maar ik ben bang dat hij anders weer erg snel krassen krijgt.

1 like

Onderhoud aan je 5je is voorlopig nog niet nodig, hoor.
Verder zou ik met je Cocktail naar een horlogemaker (zie topic hieronder) gaan of inderdaad naar Seiko NL opsturen.


Succes!

2 likes

Er zijn verschillende opties voor het glas geval, naar een Seiko dealer voor vervangen glas door Seiko Nederland, Monsterwatches voor Saffier of naar een glaasjesspecialist zoals die op HF vaak genoemd wordt (ken ik niet, even de zoekfunctie gebruiken)

1 like

OK top bedankt voor de reacties, ik ga eerst maar eens in gesprek met Monsterwatches. Saffier spreekt mij wel aan en het door Seiko laten fixen kan altijd nog.

Ik had de kaart ook al eens geraadpleegd maar ik zit helaas in een spreekwoordelijk gat qua horlogemakers (regio Zwolle)

1 like

Horlogeglas.nl

1 like

Preventief onderhoud aan het uurwerk is bij een Seiko 5 niet nodig, een compleet uurwerk kost niet veel dus dan is het makkelijker om het uurwerk te vernieuwen als deze niet meer goed loopt.
Maar over het algemeen gaan deze uurwerken aardig lang mee.
Je kunt het glas en pakkingen laten vervangen zodat die weer goed waterdicht is en er weer wat jaartjes tegenaan kan

2 likes

Een potentieel probleem is dat dit uurwerk niet meer nieuw leverbaar is over 15 jaar bij Seiko, is een merk dat relatief snel geen onderdelen meer levert voor de oudere modellen.
Als je echt van het horloge houd, zou ik nu een een nieuw uurwerk kopen en die apart leggen voor gebruik in de toekomst. Kost zoals Floris aangeeft niet de wereld en minder dan een servicebeurt.

1 like

Het uurwerk wordt nu al niet meer geproduceerd, maar aangezien het een 7s26 betreft, kan die niet simpelweg vervangen worden door een 4R36? Na wat zoeken op andere fora zie ik wel dat er dan het een en ander vervangen moet worden (kroon, dag/datum wieltjes) om de boel te laten passen.

Ik denk dat ik gewoon wacht tot hij van ellende uit elkaar valt en dan ga heroverwegen wat ik wil doen. Grote kans dat ik hem alsnog zou houden omdat het mijn eerste mechanische horloge is.

Monsterwatches.eu doet 't onderhoud en het glaasje wél voor de minst ‘om te janken’ prijs, @Boombaas. :wink:

1 like

Ik heb goede ervaringen met horlogeglas.nl van de heer van Druten
Bel hem maar

Je zou eens kunnen informeren bij Stutvoet, Assendorperstraat 86 in Zwolle. Ben daar altijd netjes geholpen met onderhoud. Is ook een Seiko dealer.