Wie weet er meer! Oud Lincoln Horloge

Hallo allemaal!

Eerste post op het forum! Even voorstellen. Ik ben 33 jaar en zit pas sinds kort op Horloge. Ik raakte gefascineerd door youtubers die kapotte klokjes repareren. Hoe alle onderdeeltjes spontaan op de maat beginnen te dansen op het moment dat alle onderdeeltjes op hun plaats liggen is in mijn visie pure magie. Het duurde daarom niet lang tot ik ook zelf iets om mijn pols moest hebben.

Ik heb daarom het afgelopen weekend het onderstaande tikwerk aangeschaft.


!
(mag helaas maar twee fotos plaatsen als nieuw lid, binnenkort vast meer!)

De eigenaar wist zelf ook weinig over de herkomst, behalve dat het waarschijnlijk ouder dan 50 jaar was. Ik heb mede door dit forum het een en ander geleerd over het merk. Lincoln is een Nederlands plakmerk dat verschillende buitenlandse merken onderbracht in een lokaal herkenbaar icoon dat voornamelijk in de benelux werd gemarket en verkocht.

De stijl van het horloge lijkt enigzins op bepaalde Bulova modellen uit de jaren 70, maar ik heb nog geen echte match kunnen vinden. Wel heb ik ontdekt dat er echt onmogelijk veel verschillende horloges werden gemaakt in de periode!

Ik verwacht dat er ergens wel markeringen op het horloge te vinden moeten zijn die me richting het bouwjaar, of model kunnen wijzen, maar ik heb nog weinig kunnen ontdekken. Is er misschien iemand die meer weet over dit soort horloges die mij verder kan helpen in mijn zoektocht?

Ik hoop dat m’n eerste post een beetje okee is zo! Alle hulp wordt uiteraard mega gewaardeerd.

Groetjes,
Anatas

13 likes

Bandjes en achterkant:

2 likes

Welkom op het forum! Helaas weet ik niets over dit merk. Er is vast wel iemand die je meer kan vertellen.

1 like

Welkom op het forum :grinning:Helaas :point_up:

1 like

Van harte welkom Anatas :+1:
Jump hour omstreeks 1970. Merk is mij onbekend.

1 like

Goedemorgen,

Ik heb een screenshotje gemaakt uit de namen databank van Mikrolisk.

@Lexaf is koning in het natrekken van geschiedenis van een merk en zal dit zeker oppakken en weet je meer.
Zelf ben ik meer geïnteresseerd in het uurwerk. Kan je een foto van het uurwerk plaatsen? Ik vermoed dat er een FHF (Frans uurwerk) in zit.

Superleuk ontwerp, lekker laten servicen en dragen. Welkom en laat veel foto’s zien hoor!

Serge

2 likes

Als ik mij niet vergis is dit een NL plakmerk van de handelsmaatschappij in Maastricht zoals @Serge2 hiervoor laat zien. Ze gebruikten kwaliteitsuurwerken die vervolgens onder de eigen naam werden verkocht.

3 likes

Wauw, wat een boel reacties al! Dankjulliewel voor de betrokkenheid!

@Serge2 en @Plees, jullie hebben helemaal gelijk hoor over het merk. Ik heb zelf via dit draadje het een en ander geleerd over Lincoln, ontzettend interessant.

Ik ben gisteren even met mijn blitse tijdcompagnon langs de schaap/citroen geweest in de binnenstad. Leuke toko. Bij het wachten op de horlogedokter besprak de tafel rechts van mij uurwerken van tussen de 50 en 60 duizend euro. De tafel links was op zoek naar een leuk relatiegeschenk voor iemand die zijn tweede miljoen had verdiend. Overduidelijk een geschikt adres voor mijn polsmachine.

Na een paar minuten kreeg ik ook mijn eigen uurwerkenspecialist toegewezen om samen even naar mijn klokje te kijken. Helaas was zijn specialisatie voornamelijk Rolex, dus wist hij niet heel veel over mijn model. Wel kon hij wat dingen uitleggen over de werking aan de binnenkant, en heeft hij hem even door de teststraat heen gehaald. Het horloge loopt (vind ik) nog heel behoorlijk op tijd, hij haalt iedere dag ongeveer 20 seconden in. De beste man adviseerde mij om een keer op de zogenaamde Rikketik beurs langs te gaan (na nader onderzoek geen onbekend terrein voor dit forum, maar voor mij een nieuwe term) en ga dat ook zeker doen.

5 likes

De Rikketik is een horloge en klokken beurs die 4x per jaar gehouden wordt in Houten. Voor vintageliefhebbers een leuk uitje!

1 like

Uhmmm FHF is niet Frans hoor.
Fabrication d’Horlogerie Fontainemelon is Zwitsers.
Maar aangezien we nog niet weten wat voor uurwerk er in zit…

3 likes

Bijna inderdaad vergeten te vermelden. Ik heb het horloge zelf nog niet open gehad, vind het een beetje spannend om dat zelf te doen; ik zie de onderdelen al om mijn oren vliegen. Zodra ik foto’s heb van de binnenkant zal ik deze absoluut delen hier!

2 likes

Bij het openen horen er geen onderdelen om je oren te vliegen, maar ik neem even aan dat je geen gereedschap hebt om het te openen.

2 likes

@Anatas

Allereerst: Welkom hier op het leukste Forum van het land. Leuk dat je op deze manier bezig bent in de horlogehobby thuis te raken. Je hebt als eerste horloge best wel een apart exemplaar uitgezocht om mee te beginnen. Reacties hier vóór mij hebben al het nodige duidelijk gemaakt.
Lincoln is inderdaad een Nederlands handelsmerk, ook wel plakmerk genoemd omdat een handelsfirma of juweliersbedrijf een eigen bedacht merk ‘plakte’ op de wijzerplaat van een horloge dat men elders, vaak in Zwitserland of Duitsland liet vervaardigen of assembleren. In dit geval, begrijp ik, zit er mogelijk een Zwitsers FHF uurwerkje in.

Zoals @Serge2 al liet zien is het merk Lincoln in de database
Mikrolisk - The horological trade mark index
keurig geregistreerd.

Mikrolisk is een Duitse database. Gemaakt door vrijwilliger Dr. Andreas Schröter en gratis toegankelijk.

Je kunt er vele, ook behoorlijk onbekende, merken maar ook niet alle merken, terugvinden. Je komt zo te weten uit welk land en plaats en vaak ook uit welke tijd een merk afkomstig is, omdat tevens de registratiedatum van het merk er vaak bij staat.

Als je in het veld ‘suchbegriffe’ het gezochte merk invult en het woord komt voor in de database dan krijg je informatie. In dit geval:

Sommige merken zijn, zoals ook in dit geval, meerdere malen gebruikt en hebben vaak/soms niets met elkaar te maken, in dat geval moet je zelf beredeneren welke vermelding de meest waarschijnlijke of logische is.

Het horloge zelf is nogal apart omdat het niet zoals gebruikelijk 2 of 3 wijzers heeft maar een paar venstertjes waardoor je de minuten en uren in getalletjes kunt aflezen.
image
Het geeft daarmee de indruk een digitaal horloge te zijn, maar is dit niet. Het is gewoon een mechanisch horloge waarin onder de venstertjes twee schijfjes in plaats van de wijzers rond draaien. Eén met de uren en één met de minuten. Er zijn ook exemplaren met een secondenschijfje en / of een datum venster, zoals hier bij mijn eigen exemplaar (het enige scheibenuhr dat ik bezit).
Een Velona, net als jouw Lincoln, waarschijnlijk uit de jaren '70 van de vorige eeuw.

Als de minuten en/of uren steeds verspringen noemt men het een ‘jump hour’ en als de cijfertjes continue meedraaien spreekt men (in het Duits) over een ‘Scheibenuhr’.

Over ‘Lincoln’ kun je hier op het Forum nog veel meer terugvinden als je op het icoonje image (rechtsboven in je scherm) klikt en dan invult: Lincoln.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze info.
Waarschuwing!
Als je eenmaal gegrepen bent door het horlogevirus laat het je niet meer met rust en zal het niet bij dit horloge blijven.
Ik wens je veel plezier, kennis en wijsheid toe hier op het horlogeforum.

Penguin-Waving

9 likes

Welkom ! Interessante horloges, die Jump Hours: mechanisch aangedreven, digitale weergave.
Ik geloof dat ik dit model al eens eerder gezien heb met als merknaam Athos. Dan zou het een product kunnen zijn van Armand Chatelain-Voumard SA / Cronex Watch uit Biel, Zwitserland. Zij produceerden wel meer “plakmerken”, ook met Dugena (Duitse) onderdelen. Het trotse “Swiss made” ontbreekt dan, zoals bij jouw horloge, maar dat betekent niet dat kwaliteit ontbreekt.

1 like

Horloge werd destijds geïmporteerd door firma Ed Maassen uit Maastricht.
Is een z.g plakwerk.
Bestaat dus geen Lincoln fabriek.
Horloge begin jaren 70 tig.
Voor de quarts revolutie.
Veel plezier ervan en met de nieuwe hobby.

1 like

Bestaat toeval? Bij het zoeken naar infomatie over een ander horloge stuitte ik op deze:


Chilex was een Franse horlogefabriek. Ze maakte een breed gamma: stoere duikers, chique dameshorloges, en ook deze bijzondere jump hour. Ze hadden geen eigen calibers. In de afgebeelde (en misschien dus ook in die van jou?) zit een FE 233-60:

2 likes

Dat zou zo maar kunnen Alphons. In het stukje hierboven getoonde Velona Scheibenuhr zit ook zo’n FE 233-60 werkje, maar dan in de uitvoering met datum ( = FE 233-66). FE staat voor ‘France Ebauche’.

Trouwens, ik had ook nog ergens een Lincoln liggen, maar dan een met gewonen wijzertjes en een heel ander uurwerk (dat heb je zo met die plakmerkdingen). In deze zit een Duitse PUW1561 automaat uit ca. 1975.


Hieronder nog een aardige advertentie uit die tijd van de Handelsfirma / importeur Ed. Maassen uit Maastricht.

Het horlogemerk Lincoln had overigens niets te maken met het gelijknamige Amerikaanse automerk…

lincoln 1970 04


Lincoln continental1970 specs

4 likes