Kan horloge door dragen ontregeld worden?

Rolex kochten we op zeer betrouwbaar adres van grijze dealer. Ze is grote liefhebber van vintage. Als Ik ze zelf “draag” niks aan de hand hoewel ze niet om mn pols passen natuurlijk. De klokjes liepen allemaal keurig maar bij haar loopt alles uit de pas of komt tot stilstand.
Nee…geen waterschade. Eigenlijk verder niks bijzonders. Het gaat er mij om of dit meer voorkomt of herkend wordt.

Ikzelf heb een keer een pontiac gehad waar de opwindveer van gemagnetiseerd was. Wanneer ze helemaal opgewonden was zat er genoeg spanning op om te gaan lopen maar al snel liep dit af en stopte ze er weer mee.
In mijn optiek is beide mogelijk.

Demagnetiseren was de oplossing.

1 like

Magnetiseren kan ook door de magneetjes die tegenwoordig in telefoonhoesjes, ipadhoesjes, handtasjes zitten als sluiting. Ik kocht laatst bijna een jas waarvan de zakken zo dicht gehouden werden. Moet je nagaan dat als je met je handen in de zakken loopt, je horloge constant in de buurt van de magneetjes is. :grimacing::grimacing::grimacing:

2 likes

Mischien even een foto van je vrouw
Kunnen we vanuit daar verder kijken

1 like

Dat hele als gezegd is bij veel vintage juist het probleem. Wat houdt recent nagekeken bijvoorbeeld in?
Verder vind ik het een raar en onwaarschijnlijk verhaal dat wanneer jij hetzelfde horloge draagt, deze wel goed zal lopen.
Misschien beweegt je vrouw minder veel, waardoor het horloge eerst een paar minuten niet of nauwelijk loopt, totdat er voldoende gangreserve is opgebouwd.

Zolang ze geen familie is van Uri Geller, snap ik het niet. Trouwens er is al eens in een ander topic gemeld dat dit soort verhalen nog voorkwamen. Reden nooit gevonden

Hoi hoi.

Misschien heeft TS z’n vrouw een elektrische fiets en dat de oplader van de accu slecht is afgeschermd? Of een haardroger oid ? In ieder geval heeft TS geen problemen met zn vintage horloges en de dame in kwestie wel… Op zoek dus naar magnetische bronnen in de dagelijkse routine?

Ik weet niet of ik wil weten waar je autocorrect op staat maar ik gok op Romaja Hangugeo. Fascinerend.

Zeker weten de opwindveer in plaats van de balansveer? Op de opwindveer staat zoveel spanning dat ik mij niet kan voorstellen dat magnetisme daar een merkbare invloed op heeft. Zelfs een ‘lege’ opwindveer levert nog gevaar op voor de horlogemaker, zo lees ik althans op Wikipedia.

Dat gezegd hebbende ga ik dus ervan uit dat het in jouw geval ook de balansveer betrof en speculeer ik wederom dat de wrijving in de balansveer zo groot was dat het horloge daarom stopte met lopen als de opwindveer een gedeelte van de spanning was verloren. Of merkte je bewust dat je als het horloge was gestopt de opwindveer weer helemaal opnieuw moest opwinden?

Maar ik speculeer dus. :stuck_out_tongue: Ik wil je niet het vuur aan de schenen leggen maar ik ben gewoon benieuwd. :wink: :smiley: Iedere bron over de relatie tussen magnetisme en slecht lopende/stoppende uurwerken is van harte welkom. :hugs:

Topicstarter, excuses voor steeds deze aan jouw vraag ongerelateerde zijstapjes. Ik sluit mij wat de horloges van je vrouw betreft aan bij twee voornoemde opties: de horloges zijn toch slecht onderhouden of je vrouw geeft ze teveel klappen. Magnetisme vind ik onwaarschijnlijk, want met alles wat ik daar nu over denk te weten concludeer ik dat als je het horloge volledig opgewonden weglegt en het loopt een dag later nog steeds, het echt vóór en niet achter moet lopen. Maar goed, ik ben maar een leek.

Inderdaad. Ik heb nu al mn derde bankpasje aangevraagd in half jaar omdat het niet meer werkt. Schijnt zelfde oorzaak te hebben.

Zoals al gezegd gaat het uurwerk voorlopen door magnetisme ook is het zeer onwaarschijnlijk dat het kompas is verdraaid door een klap of stoot omdat de meeste Rolex uurwerken geen kompas hebben maar stelschroeven op de balans.
Tijd dus om een horlogemaker op te zoeken.

2 likes

Inderdaad. Dat lijkt me voorlopig de enige oplossing. De specialist er bij halen. Ik maak uit de diverse reacties op dat er weinig vergelijkbare situaties zijn. Daar ging het mij eigenlijk om. Of anderen dit herkennen of vergelijkbare ervaringen mee hebben.
Met dank voor ieders bijdrage!
Wordt vervolgd.

1 like

:+1: echt lekker dit soort parate kennis. :slight_smile:

Tsja! Die autocorrect wist er ook niets van te maken deze ochtend, net als ik.
Wat betreft speculeren, dat mag natuurlijk. Ik sta alleen niet in voor het rendement. :wink:

On topic: mijn gevoeo zegt magnetisme, maar de aanleiding is moeilijk te duiden.

Of te veel apparaten op.het nachtkastje :joy:

1 like

Ik heb er op gezocht, maar niks gevonden.

Mischien hier nog wat info

Precies dit! Als een horloge op of zeer dichtbij de magnetische sluiting van een tablet, tas of ander voorwerp ligt (bijvoorbeeld 's nachts) dan kan het al licht gemagnetiseerd worden. Het kan dan sneller of langzamer gaan lopen. Ik heb begin januari bij Omega een uitleg gekregen (omdat ze zo trots zijn op hun nieuwe uurwerken) over dit probleem.

Hier nog wat info

We overwegen een inruil tegen een Millgaus…:slight_smile:

1 like

Dat bestaat, noemen ze een magnetische persoonlijkheid :innocent:

1 like