4 zakhorloges als erfstuk

Hoi,

Ik heb vier zakhorloges gekregen als erfstuk.
Helaas zijn ze niet meer in goede staat.
Graag had ik meer informatie gekregen omtrent de horloges en een inschatting van de kosten om deze terug te laten werken, en of dit het waard is.
Als dit het niet waard blijkt te zijn zullen ze eerder als niet werkend sierobject gebruikt worden.

Als jullie meer info willen vraag je het maar.
In de komende berichtjes zal ik wat meer informatie met foto’s posten.

Groetjes
Jeroen

1 like

Hoi,

Horloge 1 heeft mooie versierde wijzers en is op te winden op de wijzerplaat. Helaas lijkt het mechanisme om op te winden niet te werekn. Dus geen idee van de werking. Binnenin staan 2 stempels, een ruit met GB in en eronder 7750.

1 like

Uw bericht is tijdelijk verborgen en wordt zo spoedig mogelijk beoordeeld.

Hoi Klokkengek,

Hartelijk bedankt!
Ik ga deze zakhorloges zeker koesteren en hopelijk 1 of enkele kunnen laten repareren.

Greotjes!

1 like

Hoi,

Zakhorloge 2:
Heeft 1 zeer simpele wijzer. De ander is vermoedelijk gebroken. Opwinden moet op de wijzerplaat en lukt. Maar de horloge loopt niet meer. Binnenin hebben 2 stempels gestaan, 1 in een ruit met eronder een cijfer. Maar deze zijn niet meer leesbaar.

Groetjes

Hoi,

De derde zakhorloge heeft alle wijzers, hetzij de minutenwijzer en secondenwijzer los achter het glas.
Ik krijg de horloge niet open. Opwinden moet bovenaan de horloge.
Op de achterzijde staat F.E. Roskopf.
Horloge loopt.

Groetjes

Ben er niet in thuis maar weet wel dat de eerste twee mij de moeite waard lijken om na te gaan wat herstel zou kosten en idd @Koen is specialist

1 like

Hoi,

De laatste horloge is in mijn ogen de mooiste.
Zit in een aparte houder maar deze hoort er vermoed ik niet bij.
Opwindmechanisme zit in de wijzerplaat. Maar helaas zijn er twee onderdelen los in het horloge te vinden waardoor ik niet durf op te winden.
Wijzerplaat zit los in de horloge en er is geen glas aanwezig.
Binnenin staan enkele merkjes.
Op de achterzijde van het mechanisme staat een naam.

Groetjes

Beste Jeroen,

bij deze wat informatie over de zakhorloges.

1). Frans zakhorloge omstreeks 1780-1800 van het type snek spillegang. Wijzers zijn niet correct bij het horloge, maar zijn een vroege stijl, dergelijke horloges hadden simpelere wijzers.

2). Frans zakhorloge omstreeks 1780-1800 van het type snek spillegang. De urenwijzer en minutenwijzer zijn beide gebroken, alleen van de minutenwijzer is nog een deel aanwezig.

3). Vrij simpel penankergang zakhorloge omstreeks 1900-1920. het is een horloge wat zeer simpel en degelijk is gebouwd van een vrij lage kwaliteit. Dit waren arbeidershorloges, ze waren relatief voordelig en degelijk, maar ook onnauwkeurig en de levensduur was minder lang dan die van betere kwaliteit horloges. De wijzers en de wijzerplaat bevatten radium, een radioactief materiaal wat van 1900 tot 1940 veel werd gebruikt als lichtgevende verf op wijzers en wijzerplaten. Laat het horloge dicht, want radium is nog steeds hoog radioactief. Zolang de kast dicht blijft valt het risico wel mee, maar als je het inademt of inslikt wordt het gevaarlijk (het is verweerd en valt dus uit elkaar in zeer fijn stof)

4). Frans zakhorloge omstreeks 1760-1780, iets eerder dan de eerste twee zakhorloges, maar ook van het type snek spillegang. Er missen meerdere onderdelen, zoals de balans en balanskloof, deze onderdelen kunnen enkel op maat gemaakt worden voor dit horloge, dit gaat veel meer kosten dan wat het horloge waard is.

Horloge 1,2, en 4 zijn ongeveer 200-250 euro per stuk waard als ze werken. Laten restaureren is niet perse rendabel, aangezien de toename in waarde minder is dan de kosten van de reparatie.
In het algemeen geld dat snek spillegang zakhorloges repareren kostbaar is. Het zijn complexe uurwerken, en door de leeftijd mankeert er vaak veel aan. Onderdelen zijn niet te krijgen, alles werd destijds passend op elkaar gemaakt, en deze zijn dus niet uitwisselbaar. Als een onderdeel defect of versleten is, moet er dus een onderdeel op maat gemaakt worden, of tenminste passend gemaakt worden. De kosten van reparatie zullen ook afhangen van de technische staat van het uurwerk, welke ik niet kan opmaken uit de foto’s.

Met vriendelijke groet,
Koen

13 likes

Grappig dat juist het “slechte” Roskopf penanker nog loopt :wink:

Hoi,

Ik merk dat ik hier toch niet op gereageerd heb. Volgens mij heb ik naar iemand een mail gestuurd dan?

Ik wist niet dat die drie zakhorloges zo oud zijn. Ze zijn in ieder geval alle 4 naar een horloge en klokkenmaker, die is ze nu aan het bekijken.
De Roskopf kan die blijkbaar zonder veel moeite in orde krijgen. 1 van de grote snek spillegang horloges ook. De andere grote snek spillegang is vrij versleten maar daar ging hij nog beter achter horen.
De kleine, en absoluut de mooiste is niet meer te herstellen volgens hem. Kan dit? Het mag beste wat kosten om die zeer mooie te herstellen…

Groetjes

1 like

Zo te zien mist de kleinste de gehele kloof en de complete balans as. is dus in horlogetermen gedacht overleden. Blijven zoeken naar een uurwerk met dezelfde maten en misschien, heel misschien is er dan een uitwisseling mogelijk van die onderdelen. De opwinding aan de voorkant duidt op een Frans uurwerk. Maar, als je 100 van dat soort horloges naast elkaar legt, dan moet je rekenen op bijna net zoveel verschillende onderdelen. dit is een geval van jammer dan.