5 je van de prullenbak gered!

Met de Kerst heb ik mijn vader een nieuwe Seiko 5 gegeven (automaat, duikuitvoering, 100m waterdicht en zwarte plaat) de uitvoering is mij helaas ontschoten anders had ik er even een foto bijgezet.
Pa was helemaal onder de indruk van het cadeau en na het horloge uitgebreid bewonderd te hebben begon hij over zijn oude werkhorloge. Hij heeft dit horloge sinds de jaren 80 (denk ik) altijd naar kantoor gedragen. Dag en nacht, daarnaast heeft het de laatste jaren vooral als werkhorloge gefungeerd (verbouwingen etc.). Hij wist dat het een Seiko was waarvan hij vermoedde dat ie stuk was. Na enig zoekwerk vond ie hem weer terug en liet hem zien. Mijn verbazing was groot dat ie een Seiko 5 had. Ooit in Nederland gekocht en altijd exact op tijd gelopen. Mijn vader is in zijn werkzame leven amper tot nooit ziek geweest. Toen hij een keer een paar dagen met een griep op bed lag dacht ie ook dat nog. De Seiko lag naast het bed en liep niet meer. Toen ie weer op de been was is ie naar de juwelier gegaan voor een nieuwe batterij. De juwelier bekeek het horloge en zag dat het een automaat was. Even rammelen en lopen weer. Pa had niet eens in de gaten dat ie al die jaren al met een automaat om zijn pols liep!!!
Om een lang verhaal kort te maken, toen pa het horloge weer in zijn handen had had ie eigenlijk zoiets van die kan ik maar beter weggooien. Kapot (kroon bleef uitsteken), onder de verf spatten en echt goor. Ik zei snel dat ik hem anders wel wilde hebben als ie toch wegging. Hij schaamde zich eigenlijk om het horloge mee te geven maar deed dat gelukkig toch.
Na een zeer grondige schoonmaakbeurt van de band, kast en kroon bleek het horloge er (op de krassen na) nog best netjes uit te zien. De kroon kon weer volledig ingedrukt worden en sterker nog hij liep ook nog eens. Volgens pa heeft de Seiko nog nooit een beurt gehad. Het bizarre is dan ook dat het horloge sinds ik het afgelopen zondag schoon heb gemaakt (alleen de buitenkant) en op tijd heb gezet vrijwel exact op de seconde gelijk loopt. Hieronder de foto’s van de klok die de kliko in zou zijn gegaan:

http://img192.imageshack.us/i/dsc0065jd.jpg/][img]http://img192.imageshack.us/img192/4427/dsc0065jd.jpg[/img

http://img138.imageshack.us/i/dsc0068r.jpg/][img]http://img138.imageshack.us/img138/2671/dsc0068r.jpg[/img

http://img19.imageshack.us/i/dsc0066nz.jpg/][img]http://img19.imageshack.us/img19/6487/dsc0066nz.jpg[/img

Wellicht dat iemand hier weet hoe oud deze Seiko is. De nummers op de achterkant zijn 7009-876A en 204998. Ik ben benieuwd wat jullie van dit horloge vinden!

Een Seiko met zo’n verhaal is de meest gave die je bedenken kunt.
Dit geldt trouwens voor ieder horloge ongeacht het merk of de vermeende waarde.

Helemaal mee eens! Dit zijn de horloges met een verhaal. Zeker om het van vader op zoon over te erven! (tu)

Zo zie je maar weer: een Seiko is altijd goed:D

Ja, Seiko rules absoluut!!

kijk, nou komt het eens een keer niet van mij, dit soort verhalen :slight_smile:

http://www.csce.uark.edu/~jgauch/tools/seiko.html

Even de nummers intoetsen

Mooie site, maar ik zie nergens op mijn horloge het uurwerk type staan. Lijkt een 7S26, maar dan eerder een voorloper denk ik. Volgens mijn vader is ie 25-30 jaar oud. Hopelijk kan iemand mij verder helpen.

Hoi Zoltar
Ik heb zelf ook een 5je met dat caliber (7009). Loopt als een trein.
Is een voorloper van de 7s26. De 7009 is geintroduceerd in 1972, en in 1996 kwam de 7sxx serie. Het is niet helemaal duidelijk wanneer de productie van de 7009 gestopt is, maar met de komst van het 7sxx caliber waren ze niet meer nodig. 7005 was het caliber waar de 7009 uit voortkwam. 7005 had alleen datumaanduiding, de 7009 dag/datum.

Dit is wat ik ervan weet.

Groeten
John uit De Rijp

Ik heb eens goed gekeken op de wijzerplaat en daar staat inderdaad 7009 als caliber. Is er iemand die weet welke datum de klok kan zijn met serienummer 204998?

Leuk verhaal:D

Hier kan je een serienummer aan een leeftijd koppelen:

http://www.csce.uark.edu/~jgauch/tools/seiko.html

Ik kocht 20 jaar geleden een 5je op de luchthaven van Zagreb.
Heb hem 20 jaar bijna onafgebroken in mijn werk gedragen(kassenbouw en montage)
Ik heb er mee gezwommem en een keer mee naar 18 meter gedoken.
Tot op een kwade dag ik met het bandje bleef hangen. Bandje brak en klok viel op beton van 12 meter hoog.:SDat was na 18 jaar het einde van mijn 5je.:frowning:
Kort geleden heb ik er weer een aangeschaft.Het blijft een leuke en betrouwbare klok.

Kijk, en dan merk je dat het goedkope krengen zijn.
Als ze daar al niet tegenkunnen :wink:

:}