Afregelen mechanisch horloge

Van vroeger, toen ik tot verdriet van mijn ouders weleens aan mijn wekker prutste, herinner ik me dat je met dit dingetje (zie foto)

het uurwerk kon afregelen, sneller of langzamer laten lopen dus.

Deze foto is van de binnenkant van het Landeron 248 uurwerk in de Orfina die ik pas heb gekregen.
Die loopt nu per 24 uur zo’n 22 seconden te snel en dat is met iets teveel.

Klopt het nu dat ik hier dan die zwarte ring met die twee gele puntjes en dat gleufje -dat nu dus net iets rechts van het middelste maatstreepje wijst- voorzichtig iets moet verdraaien en om langzamer te laten lopen dan het gleufje naar het minteken toe? Of is het dat chroomkleurige geval net rechts ervan met dat pukkeltje er op waar ik iets mee moet doen?

En dan de tweede vraag: is er een vuistregel hoever verschuiven ongeveer hoeveel seconden is?? (ik weet bijvoorbeeld dat bij mijn Accutron één markering circa twee seconden is -maar dat is natuurlijk een compleet ander soort uurwerk).
Of is het gewoon een kwestie van trial and error, trial en de volgende error totdat ik tevreden ben??
Of moet ik daar zelf gewoon helemaal niet aan beginnen?

Lijkt mij een vraag voor Chris.

Maar ik heb op deze manier ook wel eens wat bijgeregeld en deed dat via het zilverkleurige uitsteeksel rechts. Je ziet een heel dun streepje staan, iets richting de plus. Dat kan je daarmee verstellen. Wel voorzichtig doen en zorgen dat je de spiraal daaronder niet raakt.
Volgens mij is het kwestie van uitproberen. Met jouw afwijking, zou ik hem eerst weer proberen door het streepje in het midden te krijgen en dan verder uitproberen.

Hm… dat zilverkleurig ‘ding’ zit toch vast??

tjvreeken Schreef:

Hm… dat zilverkleurig ‘ding’ zit toch vast??

Tom, ik heb het nog niet aangedurfd om aan “dat zilverkleurige ding” te gaan morrelen.
Heb de wekker van vroeger nog in mijn herinnering :frowning:
Dus vandaar eerst hier aan kenners gevraagd.

De echte specialiste melden zich wel hoor. Nu niet boos worden hoor Lacroix;), maar ik denk echt dat de veer aan dat zilverkleurig uitsteeksel vastzit (de balanskloof) en dat je afregelt met het zwarte ‘ding’ (het kompas).

Hier http://www.horlogeforum.nl/read.php?8,1582 staat een post met een exploded view en de onderdelen benamingen.

Hoi Grootmokum,

Grappige beschrijving van de onderdelen :wink:

Die “zwarte ring met die twee gele puntjes” is de compassleutel. Daarmee regel je de basis-lengte die de spiraal “aktief” aflegt tijdens de oscillaties.

Het “chroomkleurige geval” rechts op de foto is het aanhechtingspunt van de spiraal (waar het uiteinde van de spiraal is vastgemaakt). Daar blijf je best van af, tenzij je een meetinstrument hebt om de symmetrie van de balans te meten.

De gang van een uurwerk wordt bepaald door vele factoren (amplitude van de balans, vlakheid van de spiraal,stand van de pennetjes onderaan de compassleutel, temperatuur enz… enz… ).

Als je uurwerk in “goede” conditie is (dwz. goed geolied en geserviced) dan regel je de gang gewoonweg af door de compassleutel te verschuiven.

LET OP: uit je uitleg kan ik misschien opmaken dat je het ringetje zelf wil “bijsturen”, maar dat doe je door het “armpje” onderaan te verschuiven !

De lengte van de spiraal is daarbij bepalend. Hoe langer de effectieve lengte van de spiraal, hoe TRAGER, hoe korter hoe SNELLER je uurwerk zal lopen.

Dus om het even op de foto te houden: Als je de compassleutel VOORZICHTIG en EEN WEINIG naar LINKS duwt, zal de effectieve lengte van de spiraal VERKORTEN en loopt je uurwerk SNELLER (vandaar dat bovenaan in de tegenovergestelde richting een PLUS-TEKEN staat).

Wil je de gang vertragen, dan duw je de compassleutel (weerom voorzichtig en zonder het spiraaltje te raken), naar RECHTS en vergroot je dus de effectieve lengte van de spiraal. (en zal het bovenste ringetje meer in de richting van het MIN-teken wijzen. Uurwerk zal dan trager lopen.

Samengevat: hoe langer de effectieve werk-lengte van de spiraal, hoe TRAGER, hoe korter die lengte, hoe SNELLER het uurwerk zal lopen…

Als je geen meetinstrument hebt is dit vaak een verhaal van “trial and error”. Zet je uurwerk gelijk met een atoomklokje of een betrouwbare internet klok (bvb “Atomic Clock Sync”) .Begin met een miniem kleine verschuiving in de gewenste richting. Wacht 24 u en regel dan in minieme stapjes bij.

Op een zeker moment gaat het te traag en dan kan je een miniem stapje in de andere richting duwen.

Hopelijk ben je hier iets mee,

MVG,

Chris.

2 likes

Tom, ik word helemaal niet boos en wil zelf ook graag dingen leren, vandaar dat ik mijn opmerking begon dat Chris er het beste op kon antwoorden. Gelukkig is dat ook het geval.

Ik heb alleen een oud uurwerk liggen, wat hier op lijkt en dat probeer ik ook mop tijd te laten lopen. En dat lukte op die wijze nog redelijk ook redelijk, al zal dit voor een vakman (zoals nu blijkt) onacceptabel zijn.

Nou, ik ben ook geen vakman hoor, maar ik heb vroeger wel eens horloges een beetje op tijd proberen te laten lopen.

Dank voor deze les, Chris.
Het wordt dus de “trial-and-error-methode”.

Uitgangspositie was: 22 sec/24h vóór.
Eerste poging, paar millimeter naar links draaien, resulteerde in: 122 sec/24h àchter.
Hier ben ik dus nog wel even mee bezig :slight_smile:

Ja, een paar millimeter is wel véél hoor. Het is meestal echt “deeltjes-van-een-millimeter”-werk.

Je kan na een paar uur al zien of ie voor- of achterloopt en dan een héél klein beetje aanpassen. Zo kom je er wel.

Let er ook op dat het horloge anders gaat lopen als je het draagt dan wanneer het enkel in één positie ligt.

Alvast veel succes gewenst !

MVG,

Chris.

1 like

Hallo Morse,
Als je het horloge gewoon dagelijks draagt en je weet dan precies hoeveel het voor of achter loopt per dag (24 uur) dan kan een horlogemaker precies jou horloge xsec. voor of achter laten lopen. Daar heeft hij een afregelmachine voor. Als ik zo’n klant krijg dan valt dat bij mij onder het kopje service! Ook al is die klant nog nooit bij mij geweest. Doe er je voordeel mee, uitschieten met het verdraaien van het kompas is erg vevelend!
Groeten Martin Meijer, uurwerkmaker.

[i]Morse Schreef:

Ja, een paar millimeter is wel véél hoor. Het is meestal echt “deeltjes-van-een-millimeter”-werk…
[/i]

Nou, dat van die “deeltjes van millimeter” dat klopt (uiteraard) hoor:

maar ik ben er bijna nu :slight_smile: (tu)

Nog even doorzetten, maar dan is ie perfekt.