Automaat datum en tijd corrigeren

Beste forumleden
Het zal wel vaak aan de orde zijn geweest maar toch nog een vraag hierover. Wat is nu de juiste methode om bij een automaat de datum en de dag te corrigeren.

Ik doe het als volgt. Ik draai de wijzers met de klok mee tot 06.00 uur. Dan zet ik met het snelverzet de datum en de dag goed. Dan zet ik de wijzers op de juiste tijd.

Ik lees over een methode om de datum een dag terug te zetten en dan draaien tot de juiste datum. En dan de tijd goed zetten. Is dan toch omslachtiger dan mijn methode.

Of doe ik het verkeerd. Ik hoor graag aub

1 like

Jouw methode moet goed zijn. Zowel 6u 's morgens als in de avond zit het datumverzet niet in de weg.

3 likes

Zo doe ik het ook tegenwoordig.

1 like

Als ik een automaat omdoe is het meestal rond half 7 's ochtends, dus ik zet dan eerst de tijd goed, en dan de datum en eventueel de dag.

Overigens zijn veel van m’n automaten vintage zonder snelverzet, dus dan skip ik het datum en dag goedzetten stuk, is me teveel werk. :sunglasses:

1 like

Datum verzetten naar een dag eerder en dan de wijzers doordraaien tot de juiste dag tijd. En alleen vóór 10:00 en ná 02:00.

1 like

Kan je toch meteen de juiste datum instellen?

1 like

Als de datum niet goed staat, stroop ik de mouwen op en ga aan de slag. Eerst de wijzers voorbij de twaalf uur draaien. Datum versprongen? OK! Naar het juiste tijdstip verzetten (b.v. een uur of tien 's morgens of een uur of drie 's middags) en dan de datum verzetten volgens de handleiding van het horloge.
Datum niet versprongen? De wijzers doordraaien tot het weer twaalf uur is en de datum dus wel versprongen moet zijn! Dan de juiste tijd instellen en ten slotte de juiste datum.
Zo, klusje geklaard.

2 likes

Het is zo simpel. Snelverzet niet gebruiken tussen negen en drie uur wanneer het datumwisselmechanisme in werking is. Hoe weet je of het mechanisme in werking is? Nou, wanneer je de wijzers verdraait en de datum rond 12 uur verspringt.

Wijzers zet ik op 6 uur en dan stel ik de datum één dag te vroeg. Dan ga ik daarna de tijd aanpassen. Springt ie bij 12 uur gelijk naar de goede datum dan stond ie eigenlijk op 18:00 en verspringt ie niet dan stond ie dus op 06:00 en draai je nog een rondje extra tot de datum wel naar de juiste dag springt. Daarna de tijd goed zetten en gaan met die banaan.
Draai hem trouwens nooit met de hand op. Als ie is stilgevallen doe ik hem om en na een paar minuten dragen zet ik hem op tijd.
Edit: op deze manier voorkom je dat je je tijd 12 uur te vroeg instelt en om 12:00 de datum verspringt.

Correct, dit is de juiste en ultieme manier.
Alleen hoef je volgens mij niet jouw mouwen op te stropen voor dit klusje.

1 like

Ik mag graag de zaken een beetje aandikken.

4 likes