Barometer adres voor reparatie?

Mijn moeder heeft nog een oude kwikbarometer uit haar familie. Laatst zag ik ineens dat de deur uit elkaar aan het vallen is. Ik kan me ook niet herinneren dat hij ooit eens nagekeken is.
Het is geen horloge maar er is hier veel kennis… Weet iemand een goed adres in de buurt van Haarlem Alkmaar?
Die dingen zijn lastig te vervoeren.

Je zou deze partij eens kunnen benaderen: https://www.klokkenspeciaalzaak.nl/ Zitten in Vogelenzang. Half uurtje rijden :slight_smile:

Thx, die had ik gezien, ik ga ze zowieso bellen. Weet iemand nog andere adressen in de buurt?

https://www.barometeratelier.nl/ Lelystad. Kan over de dijk toch?

Timefix, Akersloot. Ed Schouten repareert alles van damesuurwerkjes tot staande klokken, en doet soms ook houtdraaiwerk - ik denk dat-ie er wellicht wel wat mee kan. Of-ie het wil, is vers twee. Zeg maar dat Peter uit Rotterdam je gestuurd heeft. :wink:

1 like

Thx, ik zal Ed vragen, hij heeft laatst mijn Speedmaster geserviced. Hij had het alleen belachelijk druk.

1 like

Thx ik heb hem ook gemaild. Ik dacht dat zo een Hollandse bakbarometer niet horizontaal vervoerd mocht worden, maar dat schijnt wel te kunnen.

In Schiedam zit een gespecialiseerde barometer reperateur.

2 likes

Ja, die had ik gezien en gemaild maar ik kreeg bericht van zijn zoon dat hij plotseling overleden is op 4 decembe.r j.l.
Ik heb hem gecondoleerd.

Jemig… :sweat: Tja, sommige specialismen sterven wel echt letterlijk uit…

Inderdaad Rose in Schiedam is volgens verschillende mensen een aanrader

was…

2 likes

nogal ja

Kun je niet beter naar een goede meubelmaker gaan om dat houten deurtje te laten repareren ?

1 like

Je hebt wel gelijk maar ik denk dat de rest ook wel even nagekeken moet worden!

Mijn eerste gedachte was ook die zaak in vogelenzang. Succes!

1 like

Ik kreeg antwoord van Mw. Rose, Ze hebben iemand nog in dienst die al vele jaren daar gewerkt heeft en het nog zou kunnen doen. Morgen kan ik bellen en dan hoop ik meer te weten.
Ed van Timefix beveelde ook hetzelfde adres aan. Ed gaf aan dat het steeds lastiger wordt i.v.m. de kwik en milieu eisen.

Nog even terugkoppelen: vandaag waren we in de buurt van Vogelenzang en ik ben daar even gestopt. Toen ze de foto’s zagen stuurden ze ons direct door naar een meubelmaker.

1 like

En inmiddels nog verder: Jan van Agteren uit Lelystad gaf een paar dagen later ook antwoord. Hij raadde sterk af naar een meubelmaker te gaan. Het glas van oude barometers is erg bros. Het soort glas, maar ook omdat er al jaren kwik in heeft gezeten. Als er iets mis gaat ligt het kwik overal. Glas en kwik er uit halen dus en dan pas repareren. Vandaag heb ik de barometer bij hem gebracht en hij gaat hem restaureren. De barometer is in het verleden blijkbaar ook al eens onder handen genomen en niet erg mooi hersteld. Dat gaat hij nu ook meteen aanpakken.

Later hebben mijn moeder en ik de barometer opgehaald bij Jan. Hij is echt prachtig geworden. Het oude, brosse glas is er met kwik en al uit gehaald. De kast is gerestaureerd. Hij geeft nieuw glas op maat gemaakt en weer gevuld met kwik. Ook de thermometer is nieuw gemaakt.
Het ziet er echt weer prachtig uit.
Er zijn bijna geen mensen meer die dit werk nog kunnen maar ook mogen doen. Door de regelgeving sterft dit de komende jaren helemaal uit.
Deze barometer is voorlopig gered!

3 likes