Baume & Mercier Automatic met Bidynator

Ben sinds kort op dit mooie forum te vinden. Mijn laatste aanschaf is een Baume & Mercier Automatic date met Felsa 692 Bidynator uurwerk, begin jaren '50. Bijzondere vind ik zelf wel de glazen schroefkast met mooi zicht op t hart van dit horloge. Zijn er nog meer forumleden met dit type horloge?

<img src="/uploads/db9961/original/3X/f/8/f81b3c3b6875eb6ff928bdd36e9fdef11eadf44e.jpeg" width="375" height="500"> <img src="/uploads/db9961/original/3X/6/2/62f1db73f86c0dead90825eac81fd1a9843a1020.jpeg" width="375" height="500">

Ik zie de foto’s niet helaas.


1 like

Nu wel hoop ik, nog even wennen voor een liefhebber van analoog

Nu wel inderdaad! Ik heb er weinig verstand van maar is zo’n doorzichtige achterkant origineel uit de jaren 50/60? Nooit eerder gezien namelijk bij horloges uit die tijd.

Ik ben bang dat de zichtbodem niet origineel op het horloge hoort.

Ik heb zelf een gouden Glycine met een Felsa 690 Bidynator;

Maar verder mooi horloge hoor, geniet ervan! En welkom hier!

Aha, dat zou kunnen verklaren waarom ik nergens een goudmerk op het horloge kan aantreffen terwijl het wel goud is. Goudkeurmerk heeft dan natuurlijk op de originele kast gezeten…

Geert, klopt het opschrift wel op deze wijzerplaat? Ik vind het zo korzelig en scheef. Of is dat de tand des tijds?

edit: ik bedoel dus die van TS, niet die van jou.

Wijzerplaat is door amateur kaal geschuurd en de belettering er met trillende hand op geschilderd helaas.

Meestal staat er bij een gouden kast ook een goudmerk op het pootje. Tevens maakt men zo’n zichtbodem door de originele deksel te bewerken wat zou betekenen dat de deksel staal is geweest wat dan weer betekend dat horloge geen goud is.

Hoop dat ik ernaast zit maar heb zo mijn twijfels bij dit horloge.

Interessante theorie, hoe zou je de merkaanduiding B&M op de rotor van deze Felsa 692 verklaren?

ik laat m sowieso zaterdag even door een expert beoordelen en kom er dan wel op terug.

Het is waarschijnlijk wel een echt BM horloge waarbij er op enig moment is gekozen om de wijzerplaat te repareren (meestal na vochtschade). Wellicht heeft een vorige eigenaar verzocht om er een zichtbodem in te plaatsen. Als het een verguld horloge is dan is de caseback gewoon van staal, en daarin is het glaasje dan verwerkt. In die zin is het horloge dus wel echt maar niet meer helemaal zoals het ooit uit de fabriek is gekomen.

zoals in de reactie hierboven ook staat is het uurwerk en de wijzerplaat waarschijnlijk wel echt baume er mercier alleen is de wijzerplaat herschilderd en ik vrees dat de kast geen massief goud is maar verguld. Het kan ook nog zijn dat de kast niet origineel is maar dat is niet meer te achterhalen omdat je dat alleen kan zien aan de binnenzijde van het deksel, daar had dan ook baume et mercier gestaan.