Het moet tegenwoordig ook maar allemaal zo verantwoord mogelijk zijn. B&M doet hier aan mee met model “NGO WFO” M0A10680. Kast en band van gerecycled plastic gehuld in aluminium. Aangevuld met kurk in de band voor meer comfort. En de knopjes in de band voor eenvoudig wisselen zijn gemaakt van walnoot.
Afgezien van de circulaire gedachte, vind ik het model en de uitvoering wel iets aparts hebben. Klein uurwijzertje en een minutenwijzer over de gehele diagonaal van de wijzerplaat. Een kroon op de 12-uurspositie (beetje revival van de eerste tot polshorloge omgebouwde stopwatch). Open gedeelten aan de zijkant van de kast waardoor je de aluminium houder van het caliber kunt zien.
De eerste bedenkingen die ik erbij heb zijn:
. een horloge met sterke link naar de oceanen -waar het plastic uit is verzameld- en dan slechts een waterdichtheid van 3 atm is een misser
. aardig aan de prijs met zo’n € 1.600
Wat me tot de vraag leidt: vinden jullie het belangrijk dat een horloge van gerecycled materiaal is gemaakt. Om eerlijk te zijn: mij maakt het geen moer uit. Leuk als het zo is, maar voor mij geen enkele reden om een horloge te laten liggen als het niet zo is.
Als je een goed horloge maakt kan het generaties mee en is de milieu Impact veel kleiner dan van een wegwerp product dus het hoeft van mij niet zo ecologisch verantwoord als het maar een duurzaam repareerbaar product is.
En €1600 voor een selitta SW200 is te duur.
Het merk Baume is geen Baume et Mercier, wel familie maar een apart merk.
Het merk Baume is een paar jaar geleden in het leven geroepen door Richemont als het hippe broertje van Baume et Mercier.
Kwaliteit en niveau is lager.
In eerste instantie besloot Richemont om het merk alleen in eigen beheer online te verkopen ( distributie wereldwijd was vanuit Richemont Amsterdam, Herengracht 436 ) maar na het uitblijven van succes is het ook bij externe dealers beschikbaar.
Prijssegment was in eerste instantie beduidend lager maar nu hebben ze het blijkbaar hoger ingezet.
Precies en dan is het wel verstandig om het van gerecycled metaal te maken want dat scheelt milieutechnisch gigantisch en maakt verder geen verschil. Wat een jammerlijke ontwikkeling is dat ze vaker hele modules vervangen. En die dan denk ik wegflikkeren om helemaal gerecycled te worden. Terwijl er bijvoorbeeld maar een onderdeeltje van kapot is.
Het verhaal zoals ik het vertelde is het verhaal zoals het was bij de introductie een aantal jaar geleden.
Merk is wat meer geïntegreerd in Baume et Mercier maar nog steeds een apart merk. ( ze proberen mee te liften … ? )
Anders zou er ook Baume & Mercier op de wijzerplaat staan.
Het ziet er wel hip uit maar ik betwijfel of het horloge wel duurzaam is door de gebruikte materialen. Kast en band van plastic omhuld door aluminium klinkt mij niet duurzaam in de oren in de zin van: over twintig jaar kun je de kast opnieuw opmaken. Je kunt met dit composiet natuurlijk niks, kapot is weggooien. Ongedecoreerd standaard uurwerkje, en dan die prijs… Typisch weer een marketing dingetje waarbij het recycling argument misbruikt wordt.