Bouw uurwerk leren

Beste leden van het forum. Ik wil meer leren over hoe een uurwerk in elkaar zit en hoe je een uurwerk een beetje opknapt en er aan sleutelt. Zijn er mensen die mij kunnen helpen? Ik zoek naar een website waar je dat kan leren of een palet wat je kan kopen waarmee je je eigen uurwerk in elkaar kan zetten ofzo. Alvast bedankt voor jullie antwoord!

1 like
10 likes

Interessant filmpje :+1:

Beste Jules,

Allereerst van harte welkom op het forum. Het filmpje geeft goed weer hoe een horloge werkt, maar alles is heel klein. Als je wil gaan repareren, kost dat heel veel oefening en geduld. Het gaat je leergeld kosten doordat je uurwerkonderdelen zult stuk maken, dat heb ik ook geleerd door schade en schande en kan ook niet alles.

Op dit forum is er heel veel ervaring en kunde. Begin simpel, koop op Mp een zakhorloge om de beginselen te leren, bovendien is alles wat groter en toegankelijker. Zo kun je oefenen. Daarna verleg je je horizon naar sloophorloges, waarmee je oefent.
Een loep, kleine schroevendraaiers 0,6 tot 1,4 mm (plat) is een leuk begin. Ook een uurwerkhouder zorgt dat je beide handen vrij hebt. En lees heel veel topics die over reparaties of service gaan.

Hier op het forum worden ook wel omgeving Rotterdam clinics georganiseerd, daar leer je ook de beginselen. Hou gewoon de topics in de gaten, post af en toe een leuke foto en een mooi verhaal over je avontuur en dan stijg je in level. Je leert zo mensen kennen en kan je ze vragen over mogelijke problemen, die je tegenkomt.

Een handwinder is geen rocket science, chrono’s en dure merken laat ik ook over aan de specialisten. Het is nu Kerstavond, morgen komen er wel meer reacties.

Heel veel plezier met je nieuwe hobby!

Met groet,
Serge

Ps. Dit is een idee (hoeft geen Rolex te zijn hoor…)

6 likes

En online zijn ook cursussen te vinden. Over deze twee heb ik positieve geluiden gehoord:
https://www.timezonewatchschool.com/WatchSchool/

Hebben beide ook wat gratis lessen.

Zoek een goedkoop horloge om te oefenen (slopen…). Zakhorloge formaat is wat minder priegelen.

En op het forum zijn ook mooie stap voor stap beschrijvingen te vinden, bijvoorbeeld deze van @Climholland

5 likes

Deze ook, vooral de foto’s

Mijn pontiac een servicebeurt… zoek maar in de topics

Maar deze is geweldig: