Die van jouw is zo goed als nieuw hoor, daar ga je weinig resultaat meer behalen.
Citroen en Soda werkt bij mij niet of minimaal. @Paraflex hoe lang deed je hem er in dan?
Ketchup werkt bij mij ook niet.
Brasso wel, maar dit is inderdaad licht schurend, dus gebruik ik liever niet.
Die van mij is ondertussen groen met zwart dus wil hem ook wel weer een keer als nieuw hebben.
Ik meen dat Tudor aluminiumbrons (aluminium i.p.v. tin) gebruikt, wat geler van kleur is en beter bestand is tegen oxidatie. Ik kan me voorstellen dat het ook lastiger is om oxidatie te verwijderen bij dit materiaal. Het warme roze van fosforbrons (CuSn6 of CuSn8) kan je met aluminiumbrons niet bereiken in ieder geval.
Gewoon er in leggen totdat je de aanslag met een zachte (warme) tandenborstel kunt verwijderen. Dat kan een paar dagen duren.
Werkt alleen bij een zeer licht verkleurde kast.
Indien de kast al helemaal donkergroen is ben je sws te laat. Dan werkt alleen een refinish bij de horlogemaker nog.
Ketchup is voor op de patat, en Brasso gebruik je alleen op plexi, maar als je je finish compleet wilt vernielen werkt het prima op de kast. Liefst met een Dremel. Hij zal daarna glimmen als een malle, en iedereen zal denken dat hij van goud is.
Uiteindelijk verdwijnt de gouden kleur. Dat is ook de bedoeling. Brons is een bewuste keuze ivm patina, net als Zilver. Je weet van te voren dat die laatste ook steeds donkerder zal worden, net als je eerste kettinkje met sterrebeeld wat je als kind hebt gekregen.
Blijkbaar wordt die keuze niet altijd heel bewust gemaakt, aangezien de in verhouding zeldzamere bronzen en zilveren horloges best vaak worden geflipt.
Als het doel weer glimmend maken is gebruik ik ketchup, paar minuten in laten liggen en dan afspoelen. En nee is geen gein. bevat een mild zuurtje die de kast weer glimmend maakt.
Ik heb deze suggestie opgepakt en op één link toegepast die een soortgelijke patina had als het gehele horloge van @MisterD. Het resultaat na 3 uur weken in Steradent is aanzienlijk. Deze heeft nu dezelfde staat als de rest van het horloge. Eén link verkeerd nog in nieuwstaat en deze staat verschilt nog wel van de ‘Steradent’ link.
Ik kan een voorbeeld geven vanuit mijn vakgebied. Temperatuurschommelingen zorgen voor het uitzetten en krimpen van het materiaal van de pakking. Op een gegeven moment wordt een pakking daardoor meer rigide en zet het niet meer zo makkelijk uit en krimpt het niet meer zo goed bij wisselende omstandigheden. Dat zorgt ervoor dat de pakking geen luchtdichte afdichting meer vormt met bijvoorbeeld het schroefdeksel. Het gevolg is dat de waterdichtheid van het horloge niet meer te garanderen is. Idealiter vervang je een pakking voordat het zover is. Daarom is regelmatig waterdicht testen zo belangrijk. Daar komt nog bij dat lucht bestaat uit een groot aantal verschillende stoffen, waarvan er een aantal zorgen voor degradatie van de pakking. Maar dat is een proces van jaren en zal in de meeste gevallen van mindere invloed zijn schat ik in.
Met een bronzen Oris Diver 65 heb ik herhaaldelijk goede resultaten gehaald met ouderwets het horloge een minuut of vijf in een glas good old Coca Cola mikken, daarna afspoelen met lauwwarm water en met een tandenborstel even goed afpoetsen.
Maar zoals hierboven al meermaals aangehaald, de steradent oplossing werkt ook goed.