Ik ben er erg benieuwd naar als iemand dit model heeft. Waarom is deze minder bekend dan de Speedy van Omega? Mooie geschiedenis by Hodinkee: https://www.hodinkee.com/articles/bulovas-accutron-astronaut-the-watch-chosen-by-the-cia-for-pilots-of-the-fastest-plane-ever-made
Tja…waarom? Das altijd de vraag. Toch zijn deze onder bepaalde liefhebbers best gewild, echter halen ze bij lange na niet het prijsniveau van een speedy. Ik denk mede omdat Bulova niet zoon exclusief merk is als Omega nu! Kostte een Bulova tegenwoordig ook €5000-€10.000 dan waren deze vintage horloges van Bulova ook veel duurder. Volgens noemen ze dit marketing
Daarbij speelt onderhoud ook een rol denk ik. Weinig horlogemakers die er aan kunnen/ willen werken en onderdelen zijn soms lastig te krijgen. Mijn ex:
Ik heb er een gehad (en verkocht). Spijt! Eigenlijk de leukste Accutron.
Vind ik ook. Bovendien lastig om een nette te vinden tussen alle redials en gepolijste troep.
Ja, absoluut… Fatsoenlijk vrijwel onvindbaar. Eerlijkheid gebiedt de zeggen dat Bulova ook niet zo consequent was v.w.b. uitvoering van platen en wijzers…
Gaaf ding, mooie historie, de kast anders dan anderen, gaaf stemvork uurwerk, gelukkig zijn er specialisten op dir gebied, niet iets voor een reguliere horlogemaker.
Idd lastig in mooie staat te vinden, de meeste zijn heerlijk gebruikt waarvoor ze gemaakt zijn.
Omdat Bulova minder aan marketing gedaan heeft. Zo simpel is het volgens mij.
Op iedere straathoek zie je dat de Speedmaster Pro (NASA) ‘flight qualified for space’ is etc. enne oh, nog steeds in de PSU zit van de astronauten. Overigens maar één model! De rest is allemaal limited en leuk voor de mass market. Meer van hetzelfde, maar dan nét even anders.
Bulova heeft nota bene zelf ook een horloge wat - overigens per ongeluk, omdat de Omega het begaf als ik het wel heb - ook op de maan is geweest (het voorbeeld wat je hierboven aanhaalt overigens niet). Wel het privéhorloge, van astronaut Dave Scott. Dus niet ‘issued’. Maar toch.
Wat hoor je daar eigenlijk verder over? Niets.
Ja, het staat (ook) op de achterkant van de heruitgave die na héél veel jaren terug op de markt kwam en in de hele wereld, behalve de VS, nauwelijks te koop is. Waarvoor ook nauwelijks reclame wordt gemaakt. Ze doen er gewoon niks aan. Open de website van Bulova maar eens en vervolgens die van Omega. Omega melkt het concept moonwatch compleet uit. Ze zijn er groot door geworden.
Had ik al gezegd, … marketing?
Inderdaad, “marketing goes a long way”…
Dit jaar in oktober 2020, vieren we de 60ste verjaardag van de introductie van de microsonic Accutron “stemvork” GMT piloten-horloge… aangekondigd als wereld’s meest nauwkeurige uurwerk, is het tevens een prachtig polshorloge omdat er geen zichtbare kroon is.
De " Mercury 7 " astronauten alsook alle NASA X-15 testpiloten verkregen een Accutron GMT pilotenhorloge waarna er medio 1963 " Astronaut " werd toegevoegd op de zwarte wijzerplaat.
Dit type horloge werd tevens gedragen door de CIA piloten ( in feite militaire USAF piloten die als “burgers” voor de CIA vlogen, een procedure " sheep dipping " genaamd ) aan boord van de Lockheed U-2 en de Lockheed A-12 vliegtuigen. Het David Clark drukpak had een speciale uitsparing voor het horloge!
Onze foto-collectie maakt duidelijk dat de Accutron Astronaut werd gedragen door minstens 7 van de 12 X-15 piloten en tijdens 4 Amerikaanse ruimtevaart vluchten:
1963 = Leroy Gordon Cooper tijdens MA-9 “Faith-7”
1965 = Virgil Grissom & John Young tijdens Gemini III
1965 = Leroy Gordon Cooper tijdens Gemini V
1983 = Norman Thagard tijdens STS-7 Challenger

De andere Bulova op Apollo 15, was een 44 mm diameter 88510 prototype voor een chronograaf.
Astronaut David Scott verkreeg een Bulova stopwatch en deze chronograaf om te gebruiken tijdens de eerste Maanlanding die een maanwagentje meedroeg en kon beide behouden na de missie…
Trouwens, het officiële Apollo 15 rapport (1971) maakte geen gewag van een falende Speedmaster, terwijl het loskomen van de hesalite op Charlie Duke’s Speedmaster tijdens Apollo 16 wel degelijk uitgebreid in het Apollo 16 rapport (1972) werd vermeld.