Candide's Watch Review: MWW Tatoskok

Onlangs had ik wederom het genoegen om een klokje ter review te mogen ontvangen. Twee om precies te zijn, de River Tiber en de MWW Tatoskok. Laten we eens kijken wat we hier hebben. Eerst maar eens de Tatoskok.

MWW
Het Amerikaanse (ook in de VS is een plaats die zo heet) Manchester Watch Works (MWW) is opgericht door Douglas Kim in maart 2014. Douglas hield zich al een tijdje bezig met modden, en waagde uiteindelijk de stap naar een eigen horlogemerk. ’ Wat Dagaz kan, dat kan ik ook’, moet hij hebben gedacht. Hij gebruikt naar eigen zeggen geen bestaande kasten/bezels/kronen maar laat alles naar eigen specificaties maken.

De collectie van MWW bestaat uit horloges die een soort mix zijn van modern design en vintage looks. Nu is dit natuurlijk een veel beproefd concept onder microbrands, dus ik ben nieuwsgierig wat MWW onderscheid van de rest. MWW heeft op dit moment een model in de collectie: de Tatoskok. De andere modellen worden in de loop van 2016 verwacht (zie website: www.manchesterwatchworks.com).

Tatoskok
De Tatoskok is een Kickstarter project van begin 2015 en haalde bijna het dubbele van de 29.000 dollar goal. De naam van het horloge is naar verluidt ontleend aan de Amerikaanse versie van het monster van Loch Ness.

Specs:

42.5mm kast, bead blasted finish
47mm lug to lug
11mm dikte
200 m
waterdichtheid
22mm drilled lugs
Miyota 9015 uurwerk
120 click
bezel
Aluminum bezel insert
310 USD (285 euro, vermeerderd douane/BTW-kosten = ongeveer 350 euro)

Indruk
Met 42,5 mm diameter valt de Tatoskok voor veel liefhebbers van duikhorloges in de ‘sweet spot’. Groot en robuust genoeg voor een tooldiver, bescheiden genoeg om bij wat dagelijkse/nettere kleding te kunnen dragen. De beadblasted kast heeft qua vorm iets weg van de Seiko Tuna duikers, hij is rond en kast en bezelrand lopen recht in elkaar over. Door de korte lug-to-lug afstand van slechts 47mm draagt de Tatoskok bijzonder comfortabel. De drilled lugs (ik hou er van als bandenswappert) hebben iets van een kromming, waardoor hij mooi op de pols valt.

Wat dit horloge vooral bijzonder maakt is de wijzerplaat. Bij MWW noemen ze het ‘wet sand’, mij doet het vooral denken aan asfalt, het is heeft korrelige structuur, die wat glinstert. De 12 uur marker is ‘doorgesneden’, als verwijzing naar de vlag die je op je bootje hijst als er duikers beneden zijn. De gesigneerde kroon zit op 4 uur en verdwijnt enigszins in de kast. Het vlakke saffier heeft een klein subtiel randje ten opzichte van de aluminium bezel, die een lume pip heeft op 12:00 in de stijl van de internationale versie van eerder genoemde ‘diver down’ vlag. De bezelrand heeft een fijne structuur wat zorgt voor veel grip en de 120-click bezel klikt precies en heeft weinig speling.

De lume van de Tatoskok is meer dan prima, hij pakt snel op en blijft mooi lang gloeien. De Miyota 9015 doet zoals verwacht keurig soepel zijn werk, wel hoor je in deze kast de rotor (bekend verhaal) wat meer dan gemiddeld. De Tatoskok wordt geleverd op een polyurethaan isofrane stijl rubberen band, de Kickstarter deelnemers hebben er nog wat mooie extra bandjes bijgekregen las ik.

Conclusie
Dan de grote vraag; is dit een horloge om rekening mee te houden als je een draagbaar duikertje zoekt onder de 500 euro - en wie zoekt dat nu niet als beginnend/intermediate horlogeliefhebber? Ja, dat is het zeker. Als je het station Seiko Monster / SKX007 / Stargate station gepasseerd bent maar de Seiko Sumo wat te gestileerd vindt, de Halios Tropik en Helson Skindiver wat te duur, dan is dit een uitstekende keuze. Eigen looks, leuke details (wet sand dial, 12 uur marker, lume pip), betrouwbaar en 28800 bph uurwerk, een alleskunner qua bandjes (NATO, rubber, leer, alles staat hem goed) en een voor deze prijsklasse meer dan goede afwerking en materiaalgebruik.

17 likes

Mooie review.

Ook voor de kleinere pols, als de mijne dus, goed draagbaar…top!
En dat voor een bescheiden bedrag :+1:

1 like

Thanx, ja voor jou mooi klokje dit. Tooldiver voor in de garage :wink:

1 like

Ik mag hier zeker niet zeggen dat de mijne ongedragen op een ander baasje wacht?

1 like

Tuurlijk wel of misschien waarschijnlijk niet, hoe dan ook kun je dan wel een PB verwachten van @Igor denk ik… :smiley:

Goeie review, leuk horloge inderdaad. De kroon lijkt dezelfde als die ik heb op een Android, uiteraard met andere gravure .

https://lh3.googleusercontent.com/-MDlvOluFc44/VEI6-Sd7L-I/AAAAAAAAD3A/78fFlv-r-tI/s576-Ic42/Android-Silver_Jet_Automatic-7.JPG

Tof zeg dat jij horloges krijgt toegestuurd om te reviewen :slight_smile: Ik vind de kast erg hoog op de foto,s? Denk dat het lastig word dragen met een hemd, daarom hou ik het nog maar ff bij mijn Dacia Beater :wink:

Leuke review Ide :+1:

1 like

Leuke review !, well done !

1 like

Kleine pols? Ik weet niet wat de polsomvang van de reviewer is, maar op de een na laatste foto vind ik het horloge toch echt veel te groot ogen. Mede door de bezel.

1 like

Met genoegen gelezen, 'k wacht nog even, ben m’n monster nog niet ontgroeid. :ok_hand:

1 like

Mooie review en dito foto’s. Leuk horloge. Aan de wijzerplaat “wet sand” ga ik niet wennen vrees ik :grin: Ik kijk uit naar je volgend verslag :smile:

1 like

Moet je vaker doen Ide, reviewen gaat je goed af. Die wijzerplaat vind ik zelf wat minder geslaagd maar zorgt er wel voor dat ie anders is als anders.

1 like

Anytime, anywhere…

1 like

Goed geschreven review, Ide. Je hebt er duidelijk talent voor :+1:

Het materiaal van de wijzerplaat is mooi gekozen. Erg origineel is ook uitvoering van de 12 uur indice. Wat mij opvalt, is dat men heeft gekozen voor scherpe hoeken (lugs) en weinig (stoot)bescherming voor de kroon. Daarmee lijkt het een duikershorloge met enerzijds duikerspecs, maar zeker ook dressy aspiraties. The best of both worlds?

1 like

Mooie review, mooi horloge ook. Nam naar aanleiding van je review eens een kijkje op de website. Er is meer moois op komst precies. Thx voor de info

1 like

Kastvorm is wel behoorlijk saai vind ik. Rond met een stel lugs aan.
Dan zou ik nog eerder de Sumo nemen en er een andere bezel opgooien.
Maar is maar mijn gevoel vanaf de foto’s.

1 like

Leuk stuk over een leuk horloge, volgens mij nog niet zo lang gelden eentje hier te koop gestaan. Hij doet mij meer denken aan de Halios Puck dan aan de Tuna.

1 like

Ik neem aan dat er wat betreft de gangreserve de normale Miyota 9015 waarde bereikt wordt,
dat ze daar dus niets aan veranderd hebben.

Leuke review. Die Tatoskok zal het goed doen op een leren strap.

1 like