Certina uit 1963

Hallo horloge forummers,

Ik heb van mijn oom een Horloge georven. Het betreft een Certina Waterking 275, zijn huwelijksgeschenk van mijn tante aan hem bij hun trouwen in 1963. Het horloge is destijds bij een juwelier in Deventer aangeschaft.
Het horloge heb ik intussen 5 jaar en had voordat ik hem in gebruik nam al 24 jaar in een kast gelegen. Mijn oom droeg hem niet meer sinds zijn pensioen in 1992 dus heeft hij hem krap 30 jaar gedragen.
Na enkele maanden met plezier dit horloge gedragen te hebben werkte het opwind mechanisme niet meer. Bij een horlogezaak hier in Hengelo is hij gerepareerd. Kosten waren toen €210,- wat voor mij wel even slikken was maar ik wilde het klokje wel graag weer werkend hebben dus even voor gespaard en weer genieten.
Nu zijn we 5 jaar verder en staat het klokje weer stil. Ook was het glaasje er in de tussentijd Volgens de horlogezaak is hij vuil en zal deze schoongemaakt moeten worden. De kosten komen op €280,- geven zij aan. Helaas voor mij is dat echt veel geld en na mijn vorige ervaring dat het klokje slechts 5 jaar is blijven lopen heb ik besloten hem ongerepareerd weer mee te nemen. Tijd om verder te denken en te zoeken naar een alternatieve oplossing. Zodoende mijn aanmelding hier op het forum en dit bericht hier.

Mijn vragen:
Zijn de bedragen die de horlogezaak hier rekent gangbare prijzen?
Is het gebruikelijk dat een dergelijk klokje om de 5 jaar stil staat?
Zijn er misschien (Certina) specialisten waar ik mijn horloge beter zou kunnen brengen?
Wellicht hier op het forum mensen die hobbymatig aan horloge’s werken en mij kunnen helpen?
Wat is jullie advies?

Alvast heel hartelijk dank voor jullie reacties.

Vriendelijke groet,
Jelmer

3 likes

Het betreft dit klokje:

3 likes

Jeetje, wat is er met dat glas en de kast gebeurd? Wat een krassen en beschadigingen!

Op zich is het glaasje waarschijnlijk plexi, even hier zoeken en er staan wel wat topics met hoe je dat zelf weer krasvrij kan krijgen.

Als het horloge 5 jaar geleden een volledige service heeft gehad, dus alles uit elkaar, gespoeld en weer gesmeerd met de juiste smeermiddelen, dan zou het het volgens mij nu zeker nog moeten doen. Deze uurwerkjes zijn inhouse kwaliteitsuurwerken. Aan de andere kant, het is een oud horloge, met, aan alle beschadigingen te zien, een zeer zwaar leven achter de rug, dus wie weet wat er aan de hand is.

Onderstaand een linkje naar een kaart met horlogemakers in Nederland. Let wel, een horlogemaker is iets heel anders dan de juwelier op de hoek!