Chronometre Gabriel

Hallo,heb toevallig bij mijn grootvader een zakhorloge met als naam chronometre Gabriel gevonden,voorts staat er ook La Chaux-de-Fonds op vermeld.
Vind hier echter niets van terug op internet.
Herkent soms iemand die naam?

Hallo rudy,

Welkom op dit forum. Helaas kan ik er niets over zeggen, maar er zijn wel forumleden die hun best doen. Wat ik wel weet: foto’s helpen altijd enorm. Liefst ook van het uurwerk (zie http://www.horlogeforum.nl/read.php?4,8340)

Sorry, heb pas deze avond een foto, weet alleen niet hoe ik hem hier op dit forum moet krijgen. Ik zou graag iets weten over dit horloge, en het ook laten restaureren…
Waarde maakt me niet uit, maar het is het enige wat me rest van m’n grootvader, en als dusdanig is het onschatbaar.En ik vind het alleszins heel mooi.
Dus als je me kan zeggen hoe ik deze foto hierop krijg, zou je me al veel geholpen hebben

rudy brugge,belgie

Rudy,

Als je op deze link klikt http://www.horlogeforum.nl/read.php?4,8340 kan je zien hoe het moet:) Lukt vast wel!

weet je, voor mij is een horloge altijd iets geweest wat de tijd aangaf, en meer niet. nooit geen interesse in gehad.
Maar een paar dagen geleden, kwam ik in mijn stamkroeg, en las toevallig in een magazinne een artikkel over horloges, en toen de waard dat zag, bleek dat hij een zwak voor horloges had.
toen ik hem vertelde dat ik nog een oud zakhorloge had, wou hij dat wel eens zien.En toen hij de plaatsnaam zag, wou hij wel eens weten wat het allemaal betekende. Zo zijn we beginnen zoeken op internet, en ben ik bij jullie terecht gekomen.
En ik moet eerlijk toegeven dat ik door het enthousiasme van veel van jullie leden een "horloge"anders beginnen bekijken ben, en ik nu mijn vriend zijn passie voor zijn oude seamaster, die hij voor geen miljoen wegdoet, ook beter begrijp.
Het horlogetje van mijn grootvader is mss niks waard, maar het is het enige wat ik van hem over houd, en het is voor mij onschatbaar.

En als het eens gerestaureerd is, spaar ik ook voor een seamaster :slight_smile:

rudyvg Schreef:

En als het eens gerestaureerd is, spaar ik ook
voor een seamaster :slight_smile:

Het kan slechter:), goede keus(tu).

Hier een fotootje van de mijne uit 1973, type 145.024:

Hallo Gabriel,

ik kan je helaas niets vertellen over het horloge zelf. Wel klonk de naam La chaux de fonds bekend in de oren, dus hier wat informatie over dat plaatsje in Zwitserland:

[quote]Economie
Het maken van klokken en horloges is de grote drijfveer van de stad. Zo levert de Fonderie Sandoz (een plaatselijke horlogemakerij) klokken aan de organisatie van de Olympische Spelen: deze klokken worden gebruikt tijdens schaatswedstrijden.

Gerenommeerde bedrijven zoals Tag Heuer tijdmetingen en Girard-Perregaux (horloges) zijn in de gemeente gevestigd. Tissot en Longines, bekende horlogemerken, hebben productiefaciliteiten en kantoren in de nabije omgeving geplaatst.
[/quote]

Er staat alleen niets over het merk Gabriel. Maar zoals eerder geopperd, plaats eens een foto. Dat zal vast schelen. Succes.

zo zou ik er ook wel eentje willen :slight_smile:

Voor de goede orde: hij is NIET te koop:) Op eBay komen ze wel eens langs, maar dan mankeert er bijna altijd wel iets aan. De kast is soms echt vernaggeld, of er zitten één of meer verkeerde wijzers op, of een oude wijzerplaat (niet meer te krijgen bij Omega) met nieuwe wijzers, ziet er dan niet meer uit. Nee, ik ben de eerste eigenaar, hij heeft bepaald niet in de garage gestaan, maar 25 jaar dag in dag uit aan de pols. Nou ja, hij is wel naar het bekendste Omega kuuroord van Nederland geweest, daarom ziet hij er nu zo fraai uit:)

ben erin geslaagd om de foto te verkleinen, maar hij is nu donkerder, slaag er alleen niet in om hem te posten :frowning:

ben erin geslaagd om die foto te plaatsen, hopelijk helpt het…
in elk geval bedankt voorde moeite

rudy

jammer, in het echt is hij niet donker maar nog mooi zilverkleurig.
Aan de binnenkant staat ook dat hij van nikkel is.

Ik heb een nogal vergezochte theorie over je zakhorloge maar voordat ik die helemaal ga intypen even een paar vragen:

-wat staat er boven de secondewijzer?
-staat er in de achterdeksel of binnendeksel ergens iets als: Saphir, Labor, N.W.C. (of iets met National) of E&C?

wel een vooruitstrevend ontwerp, zo helemaal in zijn geheel in zwarte PVD uitvoering… :smiley:

Een beetje lichter en scherper gemaakt:

er staat dus ook nog een E onder, en boven de sekondenschaal iets van unbreakable of zoiets?? Misschien zegt het zo iemand iets meer.
Bouwjaar zal zo’n beetje 1925-1930 of nog later zijn?
Met een foto van het uurwerk zou misschien het kaliber vastgesteld kunnen worden, dat zegt vaak meer als een merknaam op de wijzerplaat.

.

Het horlogetje van mijn grootvader is mss niks
waard, maar het is het enige wat ik van hem over
houd, en het is voor mij onschatbaar.

En als het eens gerestaureerd is, spaar ik ook
voor een seamaster :slight_smile:

Zo,klare taal, jij mag blijven!

bedankt voor het 'restaureren ’ van de foto, komt al veel dichter bij het echte…
Ben echt geen computerspecialist…Het is wel fijn dat wildvreemde mensen me trachten te helpen om te achterhalen waar dit uurwerk vandaan komt.
Ik denk niet dat boven de secondenwijzer ‘unbreakable’ staat, zou wat onlogisch zijn als al de rest in het frans is.
Wat ik echter niet begrijp is, dat la chaux de fonds toch een beetje als het mekka van de horlogemakerij geldt, en dan snap ik niet dat een horloge dat vandaar komt, geheel onbekend is.
Let wel, waarde interesseert me totaal niet, en mss is het geen cent waard, maar ik zou er heel graag een identiteit aan geven…
Das een beetje het nadeel van deze site, je wordt algauw begeesterd :slight_smile:

Maar ik vraag me af, als iemand in staat is om een horloge te maken, moet er toch ergens iets van de identiteit van die persooon overgebleven zijn?
Moet ik er ook een foto van het binnewerk bijvoegen?

In elk geval, bedankt aan al die fijne mensen die me hierbij helpen…

groeten, rudy

Let wel; ik heb totaal geen ervaring of kennis van zakhorloge’s, maar op deze link en dan slide 16 staat een Gabriel zakhorloge:

Misschien dat ze je daar wat meer info kunnen vertellen?

Hoi,
Dit is volgens mij een andere Gabriel. Op de volgende slide staat nl. “Gabriel - London” wat erop duidt dat dit een horlogemaker uit Londen is. Daarnaast is dit horloge ws. ruim 100 jaar ouder.

Het zakhorloge uit Chaud-de-Fonds, is waarschijnlijk een ebauche. Dit wil zeggen een zakhorloge waarvan het uurwerk uit een fabriek komt wat uitsluitend uurwerken maakt en een ander bedrijf doet er vervolgens een behuizing, wijzerplaat e.d. bij. Dit tweede bedrijfje geeft het zakhorloge vervolgens een naam: Chronometre Gabriel.

Het feit dat het de aanduiding Chronometre heeft geeft wel aan dat het uurwerk van ietwat betere kwaliteit is met ws. een compensatie balans en 15 tot 17 juweeltjes.

Gezien het feit dat de behuizing van nikkel is en niet van zilver of goud zal de verzamelaars waarde van het horloge niet echt hoog zijn. Ik schat ong. 50 a 60 euro.

Maar goed dit is allemaal geschreven zonder het uurwerk gezien te hebben. Het kan zijn dat ik er helemaal naast zit, maar dan is echt een foto van het uurwerk nodig.

Groetjes,

Marc

Bij gebrek aan een antwoord op mijn vragen een wat kortere :wink: uitvoering van mijn theorie: Ik denk dat het een Eberhard is.

Interessant, staat 'ie vermeld in de Pritchard?
Eberhard zou dan die E op de wijzerplaat verklaren, vond echter ook deze via google op Ebay:

daar staat MM op…“Misschien Movado” ???

als ik er zin voor kan maken, zal ik een keertje kijken of ik dit uurwerk kan vinden, bij gebrek aan een fotootje van het uurwerk in het horloge in kwestie :smiley:

Groet,
Paul