Ik dacht laat ik ook eens een serviceverslag schrijven, mogelijk niet zo uitgebreid/goed als sommige anderen hier (ik ben ook nog maar een beginner) maar we leren ook van elkaar! Dus daar gaat hij dan.
Ik ben al mijn hele leven gek van horloges, maar pas anderhalf jaar hier lid. Waar kom je als horlogegek toch op uit? Nou Youtube natuurlijk!
Omdat ik techneut ben van beroep heeft de mechanische kant van de horlogerie vanzelfsprekend mijn interesse, maar ik heb het nooit aangedurfd om er zelf aan te sleutelen… mijn ogen zijn slecht en ik heb eigenlijk geen dieptezicht, dit werpt dus wel wat blokkades op (voor mijzelf dan). Maar YT is natuurlijk een fantastische tool om toch dingen te leren en zo kwam ik op kanalen uit als Red Dead Restauration en Wristwatch Revival. De eerstgenoemde heeft ooit een restauratie gedaan van een Omega Seamaster Cosmic 2000 en toen ik die eenmaal zag was ik verkocht
Een tijdje daarna heb ik er een kunnen bemachtigen, maar die was toch wel in matige staat en deze heb ik tot 2 maal moeten laten servicen (eenmaal niet goed dus en eenmaal perfect door iemand anders).
Ondertussen ben ik zelf ook al bijna een jaar bezig met het knutselen aan horloges, dus dat maakt het kopen van projecten ook mogelijk.
Eind vorig jaar bood forumlid @TvR een Omega Seamaster Cosmic 2000 project aan op het forum en die kon ik dan ook niet laten liggen!!
Voor mij is dit de eerste Omega automaat die ik service, dus voor mij was het ook een leertraject
Dit is het horloge in kwestie:
Het horloge loopt, maar dramatisch slecht, het gevoel bij het opwinden is ook niet goed, maar dit komt vaker voor bij dit model als het uurwerk niet goed in de kast zit en de chapterring lijkt los te liggen.
Zoals sommige misschien al weten kenmerkt de Cosmic 2000 zich door een “cartridge” kast welke uitgeperst dient te worden, eerst verwijder je de kroon:
Dan kan je via het achterdeksel de cartridge uitpersen:
En dan heb je het hele zaakje eruit:
Hierop is ook de zien dat de chapterring los is gekomen van de wijzerplaat, die zal ik dus sowieso terug moeten zetten.
De wijzerplaatpootjes zijn ook afgebroken en er is een stukje tape gebruikt om de wijzerplaat vast te zetten.
De amplitude is op zijn zachtst gezegd zeer matig
Dus we beginnen gewoon aan de demontage…
Het Omega 1012 uurwerk in volle glorie:
De automaatmodule verwijderen:
Het palrad verwijderen en de klikveer:
Dan de kroonraderen, 3 stuks in dit geval:
Dan de brug verwijderen en hier zien we de radertrein en het hackingplasticje
Dan de veerton brug verwijderen en dan zie je links naast de ton een soort schuifmoertje liggen, daar zit het laatste kroonrad op en wordt door het veertje onder spanning tegen het palrad gehouden
Bij het verwijderen van het derde rad valt er aan de wijzerplaatzijde een “cannon pinion” uit het uurwerk, deze zorgt ervoor dat de aandrijving vanuit de achterkant van het uurwerk door de platine aan de voorkant doorgegeven kan worden, de cannon pinion is het kleinste tandwieltje op de foto:
Dan gaan we naar de wijzerplaatzijde:
Afdekplaat en datumschijf verwijderen:
Datumrad, urenrad, minutenrad, wisselrad, tiretteveer en bascule voor de datum/tijdverzet verwijderd
Dan nog de automaatmodule uit elkaar:
En dan hebben we hem helemaal in onderdelen:
Dus door de schoonmaak machine en weer terug in omgekeerde volgorde…
Wat kwam ik toen nog tegen?
De veer is zeer laag en lang, dit was zonder verenwinder wel een klusje
Het schuifmoertje onder het laatste kroonrad moet je eers volledig monteren voordat je de brug terugzet, anders lukte het me gewoon niet.
De canon pinion op het derde rad zat helaas los en heb ik moeten knijpen, anders bewegen de wijzers niet….
Het knijpen heb ik gedaan met deze inserts op de steenpers om het zo gecontroleerd mogelijk te doen:
Toen kwam ik op internet dit verhaaltje tegen:
De canon pinion op het derde rad moet dus ongesmeerd teruggeplaatst worden en de minutenpijp moet van het rad gehaald worden om gesmeerd te worden, hier was ik zelf waarschijnlijk niet achtergekomen
Vervolgens werkte het datumsnelverzet niet lekker omdat het “sterwiel” teveel hoogtespeling had, deze heb ik ook met de stenenpers wat strakker gezet, maar dan met vlakke stempels
Om de wisselaar van de automaat te smeren heb ik eerst Lubeta V105 moeten bestellen, de wisselaar heeft geen gaatjes erin, dus met een oliegever ging het niet.
Vervolgens stootte ik wel mn nieuwe potje Lubeta om (iets met geen dieptezicht…)
Maargoed, het is gelukt.
Daarna geprobeerd de wijzerplaat pootjes terug te lijmen, maar dat was geen succes. Dan uiteindelijk maar gekozen voor wijzerplaatstickertjes:
En de wijzerplaat/wijzers erop:
Het glas was toch niet meer origineel, dus die ook direct vervangen:
Nu terug in elkaar geperst en op de timegrapher gezet:
Mooie waarden in alle standen
Dus dan heb ik weer een mooie Cosmic 2000 voor de verzameling
En als afsluiting nog wat shots van het horloge zelf
Bedankt voor het lezen allemaal!