Cronometre maar geen Chronometer

Dit weekend heb ik bij een zeer gewaardeerd forumlid een prachtige vintage collectie mogen bekijken. Daarbij kreeg ik een paar projecten mee. Dezelfde avond nog ben ik aan dit horloge begonnen.
De naam wekt verwachtingen: Chronometre.

Explore vouwfietser Explore vouwfietser

Bij openen van de kast bleek het om een penanker uurwerk te gaan. Het zal dan ook wel geen chronometer zijn :+. Heel apart, zonder secondewijzer, die is niet verdwenen, maar gewoon weggelaten. Het merk is Baumgartner maar zonder kaliber nummer.

Explore vouwfietser

Na een service liep het horloge al snel en enorm krachtig zelfs. (Wat maakt dat ding een lawaai!) Bovendien loopt het nog nauwkeurig ook, maar wel wat onregelmatig. Er zal natuurlijk slijtage in dit oude ongesteende uurwerk zitten.

Speuren op internet levert dit op:
http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?00&ranfft&&2uswk&Baumgartner_20
Het gaat om een Baumgartner 20 van mogelijk meer dan 100 jaar oud!

Kijk, dat vind ik wel bijzonder, een penanker uurwerk waar iedereen zijn neus voor ophaalt. Maar zo’n eenvoudig ding loopt na 100 jaar nog gewoon goed!

1 like

mooie plaat, is dat keramiek?

Je ziet ook heel veel zakhorloges met Chronometre op de wijzerplaat, dat heeft echter niets met de titel chronometer COSC te maken(nauwkeurigheid gemeten in verschillende posities en temperaturen).

Dit is ook verre van een chronometer natuurlijk, eigenlijk bijna tegenovergestelde maar hij loopt wel netjes dus dat is wel heel leuk!

Leuk man dat je er weer leven in hebt gekregen (tu)
Ziet er zo weer netjes uit op een nato en 100 jaar
zou best wel eens kunnen gezien de rest van dat lotje…

Lijkt veel op een uurwerkje wat ik in een oud zakhorloge heb zitten.
Ook een penanker van Baumgartner en ook goed lopend met een luide tik.

Vóór het opknappen (sperveer verkeerd gemonteerd en kapot)

http://nl.picturepush.com/public/11857812

Na opknappen en zelf een nieuwe veer gemaakt.

http://nl.picturepush.com/public/11871543

En de voorkant van het horloge.

http://nl.picturepush.com/public/11871545

Voorkant van het losse uurwerk.

http://nl.picturepush.com/public/11871544

Mooi horloge en lawaai hoort er dus bij, zoals kraakjes en geruis op oude vinylplaten :wink:

Een goed gebouwd Penanker uurwerk kan zeker wel zuiver lopen… de grootste konsekwentie van het penanker is dat het meer wrijving heeft… maar de schuine kanten van het ankerrad, maken wel dat het anker een goede impuls kan geven aan de balans…

Ik haal er zeker mijn neus niet voor op… en als je een oud Penanker werkje weer goed aan het lopen kan krijgen. dan ben je gewoon een BAAS!.. klaar… :slight_smile: (tu)

@ Scudo,
Dat is een interessant zakhorloge, en het ziet er nog leuk uit ook.
Eigenlijk is een Baugartner penanker een heel stoer ding: met zulke minimale middelen toch nog een duurzaam uurwerk bouwen is ook knap.
Een beetje het VW kever gevoel.

Precies… Rosskopf Penankers zijn ook bekend daarom… een Penanker is goedkoper, want makkelijker te maken… daarmee kwam het horloge ook in het bereik van de gewone man… Rosskopf en Baumgartner waren zo’n beetje de “Swatch” Sistem 51 van hun tijd… :slight_smile:

Als ze voor de pennen van het penanker goed materiaal gebruiken dan kan het ook zeer lang meegaan.De Krachten die er op komen zijn zo klein.
Een normale wandklok heeft ook geen steenanker en die lopen ook jaren en die zijn niet eens zo hermetisch afgesloten als een horloge, waardoor stof vrij spel heeft.
Assen van zo’n klok lopen gewoon rechtstreeks in messing platines en dan hangt er ook nog een gewicht van een kilo of 4 aan.
Moet je eens kijken hoeveel Comtoise klokken van bouwjaar 1850 en ouder nog gewoon dagelijks lopen.

Vroeger had je overigens erg veel penanker horloges.Timex horloges uit de jaren 60 en 70 hebben ook vaak een penanker uurwerk. Moet je eens weten hoeveel er daar van verkocht zijn.

Wat mij opvalt is dat horloges met een goedkoop penanker uurwerk vaak een hele mooie aparte wijzerplaat hebben.