Hoi ,
Ik kwam net deze foto tegen op het internet
Als ik die foto zo bekijk en vooral de verschillende stadia van het glas vraag ik me ineens af of die lens eigenlijk wel op het glas zit aan de binnenkant of dat die lens IN het glas geslepen zit als een kuiltje (dan zou hij ook minder in de weg zitten voor de wijzers!
Het glas is dik genoeg voor zo’n kuiltje 3,5mm (waterdicht tot 300m) terwijl er ook andere modellen zijn zonder lens met een glas van 2,6mm (ook waterdicht tot 300m)
Wat denken jullie?
Dat bedoel ik eigenlijk niet ;bij mijn 299 is het glas ook vlak aan de buitenkant.
Ik bedoel dat ik denk te kunnen zien op de foto dat daar een stadium van het glas te zien is waarbij de lens al transparant is en het glas zelf nog mat.
Daar trek ik dan de conclusie uit dat er geen lens op het glas zit aan de binnenkant maar dat de lens een deuk is IN de binnenkant van het glas,snap je?
Een deuk aan de binnenkant kan geen positieve lens zijn. Ze wilden een positieve lens aan de binnenkant plaatsen, maar de afstand tot de wijzers zou dan te krap worden. Ik vermoed dat ze toen het volgende hebben gedaan. Aan de binnenzijde hebben ze een ronde verdieping uitgeslepen, met een platte bodem, en daarin een positief lensje geplakt wat voldoende bolling had voor de gewenste vergroting. Het lensje is als het ware weggezakt in de glasplaat.
Dat klinkt heel doordacht en slim taaiewillem (tu)
Is inderdaad ook een verklaring voor het uiterlijk van het glas waar 4 op staat
Dank je voor deze uitleg !
Net navraag gedaan bij de horlogemaker van pijnenburg (panerai dealer) en die bevestigde het verhaal van taaiewillem:glas aan de binnenkant voor ongeveer de helft ingeslepen . Daardoor ontstaat een cylindervorige verdieping met een vlakke bodem en daar is dan weer van onder af( aan de binnenkant dus) een lensje ingelijmt .
Niks op aan te merken. Wat ik eerder bedoelde (Moeilijk onder woorden te brengen) een slijpsteen waar een holletje in zit. Als je dan op het glas gaat slijpen blijft er een bol lensje over, met de randen verzonken, en het bolle kopje van dezelfde hoogte als de rest van het glas.
Maar ik dacht te moeilijk, blijkt nu.
Niks op aan te merken. Wat ik eerder bedoelde
(Moeilijk onder woorden te brengen) een slijpsteen
waar een holletje in zit. Als je dan op het glas
gaat slijpen blijft er een bol lensje over, met de
randen verzonken, en het bolle kopje van dezelfde
hoogte als de rest van het glas.
Maar ik dacht te moeilijk, blijkt nu.
Je legt heb helemaal niet moeilijk uit
Zou ook kunnen ,maar is misschien moeilijker na te bewerken/polijsten?
Zo ongeveer maak ik wel eens pinnetjes rond die uit een messengreep steken met een onregelmatige ondergrond eronder (hertshoorn bijvoorbeeld)
Ik maak/draai dan een holgeslepen pen waar ik een sleufje in slijp zodat er "snijvlakken"onstaan die tijdens tijdens het ronddraaien van die pen zo het uistekend pennetje van de greep mooi rond slijpen zonder de hertshoorn te beschadigen ,snap je