Defecte vintage chronograaf

Dit kreeg ik onlangs:

Het is een Sicura 17 jewel chronograaf met daaromheen een soort van rekenlineaal. ziet er op zich best leuk uit.

Dit horloge had al een tijdje in een rommellade gelegen nadat het na so’n 25 jaar trouwe dienst de geest gaf. De eigenaar heeft hem ter reparatie aangeboden maar men kon er niets meer van maken. Het horloge zou in deze conditie gewerkt moeten hebben (?) Tijdens het opruimen kwam ie boven water en lag klaar om zijn laatste reis te maken, gelukkig kwam ik toen binnen

Op het uurwerk staat eb 8240-73. Het uurwerk is dus een Ebouche ?

Voor zover ik kan beoordelen kan dit horloge zo nooit gefunctioneerd hebben want er ontbreekt het een en ander. De kast lijkt me nogal leeg. De pushers van de chronograaf bedienen niets. Verder staan er een aantal wieltjes scheef, als ik er voorzichtig aan duw begint er het een en ander te draaien. Of zie ik iets helemaal verkeerd ?

Dit word niet mijn zoveelste project, denk dat ik hem toch maar aan zijn laatste reis laat beginnen want dit gaat ver boven mijn pet of iemand van de 2 chronograafspecialisten moet zich over hem/haar ontfermen.

Heerlijk merk sicura, veel duikers gemaakt ook. Over het algemeen EB 8xxx uurwerken gebruikt, maar vaak met een eigen merkteken op de brug gestanst zoals sic49 bijvoorbeeld. Op ebay word vaak gepronkt met het feit dat sicura een deel van breitling gekocht heeft.

Mocht je hem niet kwijt kunnen bij de chrono specialisten dan wil ik graag vuilnisbak voor je spelen. Heb hier nog een stuk of 4 a 5 sicura´s liggen, misschien kan ik uit de as van de een… etc.

gr
Yaffle

EB was in de tijd lid van de Ebauche group en maakte goedkope penankercalibers van de betere soort, het blijft natuurlijk een penanker.

Zo zou hij er compleet moeten uitzien ; http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&0&uswk&EB_8420

mvg,
Freddy

Hoi Lucien,
Uiterlijk ziet 'ie er nog best goed uit, dus reparatie met onderdelen van een andere (slechtere, maar goed lopende) Sicura, zoals Yaffle voorstelt lijkt me inderdaad de allerbeste optie; 't simpelste zou dan een komlete uurwerktransplantatie zijn (wijzerplaat en wijzers overzetten); ikzelf kan er niks mee, maar zou het erg leuk vinden als we binnenkort een “voor en na by Yaffle” gepost zien!
Groet,
Paul

check priveberichten svp ! Gaarne reactie

Ik ga de uitdaging graag aan, en beloof hierbij plechtig mijn best te zullen doen om jullie in de toekomst een mooie sicura voor en na te kunnen tonen.

Hier alvast 1 van zijn -ook gerestaureerde- toekomstige broertjes:

Yaffle

Had je al “gepm-ed” Maar hij is er. Hij is momenteel aan het herstellen van de reis, en ik hou jullie op de hoogte van het verdere verloop van zijn herstel.

Nogmaal bedankt,

Yaffle