Digitaal of analoog?

Nu er een (her)waardering lijkt te ontstaan voor Digitale horloges op ons aller forum ben ik hard gaan nadenken over deze opleving, heb ik er één gekocht en kwam ik met een aantal veronderstellingen.
Een gedachte-oefening, een filosofische exercitie. Kortom even slap ouwehoeren!!

Ik vroeg me namelijk af waarom digitale horloges, en daarmee bedoel ik niet zo zeer quartz horloges maar horloges die voor de tijd-aflezing kiezen voor cijfers en niet voor wijzers, zoveel uitéénlopende reacties oproepen. Vaak is het een kwestie van haten of liefhebben.

Nu ik een Casio G-shock heb merk ik dat de tijdsbeleving anders is. De cijfers geven perfect de juiste tijd aan al dan niet ingefluisterd door radiozenders en atoomklokken. Toch moet ik meer dan ooit nadenken wat voor gevolgen de juiste tijd voor me heeft.

Ik ben zo gewend aan cijfers dat één blik op een klok genoeg is om intuitief te weten hoelang iets duurt en hoe lang ik nog heb voor een volgende activiteit.

Tijd op een wijzerplaat is circulair, letterlijk draait het een rondje net zoals de aarde een vast rondje draait rondom de zon. Deze vorm van tijdbeleving is verbonden met de natuur en heeft een organische, natuurlijke oorsprong. Tijd is een cyclisch proces, een proces van herhaling en voortschrijding.

Daarom is het juist zo leuk dat de meeste liefhebbers een voorkeur hebben voor een mechanisch uurwerk. Een technisch hoogstandje dat de baan van de aarde temt en hoewel technisch van aard, de organische wijze waarop tijd zich kan manifesteren beschrijft.

Een digitaal horloge is veel meer een meetinstrument. De cijfers, waarvan we aannemen liegen niet en stellen de huidige stand van zaken vast, zwart op wit en volkomen in het hier en nu.

Ik vind het moeilijker om de tijd af te lezen op een digitaal display. Ik heb nu een geweldige Casio, een GW M5600bc 1, een instrument waar aandacht is besteed aan de vormgeving, de ergonomie en de subcultuur van de digitale horloges.

Ik moet wel vaker nadenken over die cijfers. Ik kan weliswaar al enige tijd rekenen maar de tijdsweergave is veel meer een moment wat geworteld is in het hier en nu.

De wijzers die met gezag rond gaan helpen mij om beter vooruit te zien en mijn
tijd in te delen.

Hiermee wil ik mijn nieuwste aanwinst niet diskwalificeren want het is kwalitatief hoogstaand stukje techniek maar ik moet er aan wennen.De robuuste kast kan tegen een stootje en zelfs op de sluiting van de armband zit een stukje rubber om krassen op de metalen sluiting tegen te gaan. Een detail die ik zeer waardeer. Als ik het horloge voor mijn neus houdt dan gaat de verlichting vanzelf aan.
Knopjes en cijfers hebben iets wat de beheersmatige, moderne, praktische, no nonsense kant van mij aanspreekt.

Een analoog horloge of moet ik zeggen een horloge dat met wijzers de tijd aangeeft
heeft het ronde, het vertrouwde. Een klok waarop je beter kan zien waar de tijd heen gaat.

Zijn de Digitalen in staat om op een diverse moderne manier de huidige tijd ongenuanceerd en naakt weer te geven, de Analogen zijn meer voor de romantici die langzaam de wijzers naar middernacht zien gaan en alvast het glas heffen op de TIJD, het voortschrijden en het koesteren ervan.

Geen waarde-oordeel maar wel stof tot nadenken, voor mij in ieder geval.

2 likes

Ik ben het met je eens dat een digitaal horloge veel meer een meetinstrument is dan een mechanische analoog. Dat is wat mij ook het meest aanspreekt. De functies zijn voor mij zeer bruikbaar maar voor andere mensen misschien weer totaal nutteloos. Ik zie een analoge automaat dan ook meer als een sierraad dan als een betrouwbare tijdsmeter. Ik moet eerlijk toegeven dat ik zo een jaar geleden helemaal niets van digitaal moest hebben. Momenteel wil ik eigenlijk niet anders meer. Wat ik steeds vreemder vond is dat velen (ik ook) steeds maar bezig waren een mechanisch horloge te vinden dat in alle posities binnen 24 uur op de seconde nauwkeurig liep. Als je er rationeel over nadenkt is het echt heel gek. Wanneer je zulke eisen stelt kun je gewoon beter een quartz/digitaal nemen. Dat is ook precies de reden dat ik ben omgeslagen naar digitaal en quartz. Wanneer ik een automaat had die 12 seconden voor liep per 24 uur (wat erg acceptabel is) was dat voor mijn gevoel geen betrouwbaar uurwerk. Ik liet me ook te veel leiden door de status die een high end horloge met zich mee brengt. Hier denkt men anders over deze horloges maar in de meeste kringen waarin ik me bevind worden deze horloges vaak eerder gewaardeerd op hoeveel ze kosten dan hoe ze er uit zien. Daar ben ik nu echt klaar mee. Geen gedoe meer met servicen en de nauwkeurigheid bijhouden, heerlijk…:wink:

2 likes

hharry Schreef:

Ik ben zo gewend aan cijfers dat één blik op een
klok genoeg is om intuitief te weten hoelang iets
duurt en hoe lang ik nog heb voor een volgende
activiteit.

Ik vind de wijzers ook erg prettig, maar meer omdat ik met een analoge klok de tijd in stukken van een taart zie. Nog 20 minuten voordat het straks 1 uur is en ik weer ga werken. Gevoelsmatig heb ik meer idee hoeveel tijd er nodig is of was voor een actitiviteit.

Digitiaal heeft dat weer de voorkeur voor situaties die precieze metingen of uitgebreide functies vereisen (auto reset timer).

Als ik zie dat een digitaal horloge bijv. 10.40 aangeeft zie ik in gedachten wijzers op 20 voor 11 staan. Dit zegt mij toch veel meer dan 10.40.

En zo als Marnix.moed al aangeeft: de "tijds"beleving is anders.
Misschien is het een kwestie van wennen als je alleen maar digitaal kijkt.
Maar voorlopig hou ik het bij analoog/mechanisch.

Dat een mechanisch horloge per dag een aantal seconden gaat voor- of achterlopen, daar lig ik echt niet wakker van.:z

Groet
herman

En zo heet de Topic opeens “TijdTaart”!! :wink: :wink: :wink:
Dáár gaan mijn filosofische aspiraties.

De eerste vorm van tijdweergave was de zonnewijzer met een ronde urenring. Dit werd allengs ontwikkeld naar de analoge aanduiding middels wijzers op een cirkel met uren-/minutenstreepjes.

De digitale vorm van tijdsaanduiding is m.i. het noodzakelijke gevolg van schriftelijke tijdsweergave, uitgevoerd in de vorm van cijfertjes. Het is/was immers ondoenlijk om telkens een klokje met wijzers te tekenen.

Ik begrijp, zoals hiervoor omschreven, de hang naar een tijdsaanduiding rond de pols, die in de pas loopt met - c.q. gelijkvormig is aan de tijdsaanduidingen die overal om ons heen te zien zijn. Denk aan de digitale tijdsaanduidingen op gebouwen, de magnetron, de televisie, de stereo-installatie, de gsm, het auto-dashboard, het computerscherm etc. (uitzonderingen daargelaten). Eenduidigheid schept rust.
Omdat de tijd vrijwel altijd overal om ons heen in genoemde vorm is af te lezen, bestaat er eigenlijk steeds minder behoefte aan het bij ons dragen van tijdsweergave in een apparaatje om de pols. Wat dat betreft zijn polshorloges bijna overbodig.

Desondanks draagt nog vrijwel iedereen een polshorloge. Feitelijk nauwelijks meer nodig, maar altijd handig voor noodgevallen.:stuck_out_tongue:

Er is (en blijft) nog altijd een grote groep mensen die analoge horloges prefereert. Zijn dat anti-digitalisten c.q. analogisten, ouderwets ingestelden, verstokte horlogegekken (behoorlijk vertegenwoordigd op dit forum), of mensen die niet anders kunnen of willen? Ik weet het niet.
Ik draag in ieder geval bij voorkeur een analoog horloge.
Ik heb één digitaal horloge dat atoomklok-gecontroleerd de tijd aangeeft. Voordelen: Handig om andere horloges en klokken gelijk te zetten en geen kans op schokschade tijdens motorrijden.

Velen onder ons verzamelen horloges, het liefst bijzonder merken en/of modellen.
Ik denk dat verzamelaars van analoge horloges (afhankelijk van budgettaire mpgelijkheden) voornamelijk oog hebben voor de vormgeving van horloges, diverse vormen van tijdaanduiding (1-, 2-, of 3-wijzer aanduidingen), chronografische functies en andere complicaties.
Verzamelaars van digitale horloges gaan m.i. meer voor kleuren van horloges + banden, velerlei functies, bedrijfszekerheid en nauwkeurigheid.

Maar een ding hebben wij, horlogegekken, gemeen; we weten elkaar, iedereen in zijn waarde latend, goed te vinden op dit forum.

M.vr.gr.,
Flip.

2 likes